avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Au dreptul inspectorii antifraudă să sancționeze ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Au dreptul inspectorii antifraudă să sancționeze șoferul unui autoturism 8+1 pentru efectuarea de servicii de transport persoane?

Buna ziua!

In timp ce ma deplasam cu un autoturism cu 9 locuri ( 8+1), am fost oprit de un echipaj format din 2 inspectori antifrauda din cadrul ANAF, care mi-au solicitat sa deschid portbagajul sa arat ce transport si vazand numarul de persoane , 8 calatori, m-au intrebat de unde ii transport. Le-am raspuns ca venim din Ungaria si ne deplasam catre domiciliile noastre. M-au intrebat ce taxa am perceput pentru transport. Am raspuns ca punem in comun suma aferenta combustibilului, adica in jur de 800 lei dar alimentarea fiind facuta deja si in afara tarii, am zis cu aprox 150-200 euro. Aceasi intrebare au pus si calatorilor. Acestia au raspuns identic, precum ca platim impreuna combustibilul. In urma acestora am fost intrebat daca detin vreo forma de transport. Am raspuns negativ. In urma acestora am fost sanctionat pentru efectuarea unor servicii fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege. ( art 1 lit a din Leg 12 / 1990) si mi s-a confiscat suma aferenta combustibilului, adica 800 lei.
Dilema mea este daca autovehicolul este un AUTOTURISM a unei persoane fizice, nicidecum autoUTILITARA a vreunei persoane juridice, a fost legala masura impotriva mea? Sanctiunea + confiscarea sumei aferente combustibilului) Este legala ca inspectorii ANAF sa opreasca autovehiculele in trafic? Este legal ca acestia sa ceara( indiferent ei sau politia nationala) sa le arat continutul portbagajului autoturismului fara ca ei sa detina vreun act care sa ma oblige acest lucru? Chiar daca pe viitor transport si membrii familiei intro excursie sa zicem si cotizam cota egala la combustibil, eu sunt pasibil de sanctiune si confiscarea unei sume de bani aferente combustibilului?

Va multumesc pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ludo , utilizator 22:09, 25 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cel mai indicat ar fi sa faceti o solicitare scrisa, cu numar de inregistrare, catre Autoritatea Rutiera Romana (www.arr.ro), insa mai intai ar trebui sa clarificati si partea fiscala, fiindca la ARR nu cred ca elibereaza licente de transport unor persoane fizice, ci doar unora care sunt inregistrate la ANAF ca si obtinatori de venituri in urma desfasurarii unor activitati cu caracter comercial (ex. PFA, SRL-D, SRL, etc.).
Oricum, printre lecturi, ar trebui sa includeti si Legea nr. 38/2003 - privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, pentru ca aceasta lege nu priveste strict doar partea de taximetrie, ci si aceea de inchiriere mijloc transport persoane/marfa, cu/fara sofer.
Cu siguranta pe pagina ARR gasiti mai multe info ref. legislatia aplicabila, inclusiv diverse formulare pentru obtinerea licentei de transport, atestate, etc..
Daca va plimbati cu prietenii, colegii de serviciu sau doar niste cunostinte la o piata de masini vechi, la piata de vechituri din Budapesta sau Vintu de Sus, la un picnic, la o intalnire a adventistilor sau mergeti la mormantul lui Pandele, este cat se poate de legal.
Dilema mea personala era Dl. meu, de ce sa fiu sanctionat pentru o deplasare cu autoturismul, indiferent de locatie, ca o fac pro-bono sau punem toti contravaloarea combustibilului atata timp cat autoturismul este prevazut din FABRICATIE cu 9 locuri. Daca un posesor de astfel de autoturism( persoana fizica) achizitioneaza acest tip de vehicul, de ce sa fie obligat sa procure N tipuri de acte si aprobari pentru a transporta persoane ( fie acestea rude, prieteni,cunoscuti sau doar solicitanti ocazionali)? In caz ca o persoana fizica detine un autoturism care este prevazut cu numarul de locuri de 5 persoane, de ce sa fie alt fel vazut ( interpretat) in trafic, decat unul care poseda sau doar conduce un autoturism a unei persoane fizice, si tras la raspundere. Nici o legislatie nu cred ca prevede ca in autoturismul detinut am voie sa transport numai rude de grad I sau II., si nu am voie sa transport prieteni, cunostinte, si se intrepreteaza conform Legii 12/1990 cica "efectuarea unor servicii".
Simplu. Fiindca statul impoziteaza orice venit, iar dumneavoastra tocmai ati declarat un venit de 800 lei, chiar daca de fapt nu era venit. Acest venit este ilicit si dumneavoastra l-ati declarat in gura mare. Deci l-au luat. De acum deveniti bunul samaritean si puteti face inconjurul lumii cu oricati prieteni atat timp cat nu declarati ca luati vre-un ban.
GermanAlex a scris:

Simplu. Fiindca statul impoziteaza orice venit, iar dumneavoastra tocmai ati declarat un venit de 800 lei, chiar daca de fapt nu era venit. Acest venit este ilicit si dumneavoastra l-ati declarat in gura mare. Deci l-au luat. De acum deveniti bunul samaritean si puteti face inconjurul lumii cu oricati prieteni atat timp cat nu declarati ca luati vre-un ban.


Va rog sa recititi cele postate de mine. Nu am avut nici un venit! Am mentionat din prima clipa ca am efectuat transportul dupa ce am convenit cu ei ca punem de COMUN contravaloarea combustibilului, suma de aproape 800 de lei, suma care am declarat si organelor ANAF. Ei mi-au solicitat sa predau aceasta suma, cu toate ca noi achitasem cu mult timp inainte la statia de alimentare cu combustibil. Acea suma de 800 de lei de care fac pomenire in postul meu repet este contravaloarea combustibilului. Mai exact suma de 819 lei, suma care apare ca si confiscata de ANAF prin procesul verbal de sanctiune prin care am primit si sanctiunea.

Alte discuții în legătură

O.u.g.195 Decebal58 Decebal58 Politistii locali, au dreptul sa opreasca autoturisme in trafic si au voie sa aplice sanctiuni contraventionale la o.u.g.195/2002_ (vezi toată discuția)
Cine are dreptul sa ne opreasca in trafic, politia locala ... sau rutiera romana icoman icoman Am gasit un comentariu interesant: [quot] Intrebare : cei de la control trafic (RAR) mai fac semne sa opresti (fara politiie rutiera cu ei) ce faci opresti ... (vezi toată discuția)
Ou 74/2013, norma speciala in raport cu codul rutier? nicollaes nicollaes Coroborand cele doua legi (ou 74/2013-art. 6, si codul rutier)......functionarii antifrauda anaf au dreptul de a opri auto de marfuri/persoane in ... (vezi toată discuția)