avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Au dreptul inspectorii antifraudă să sancționeze ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Au dreptul inspectorii antifraudă să sancționeze șoferul unui autoturism 8+1 pentru efectuarea de servicii de transport persoane?

Buna ziua!

In timp ce ma deplasam cu un autoturism cu 9 locuri ( 8+1), am fost oprit de un echipaj format din 2 inspectori antifrauda din cadrul ANAF, care mi-au solicitat sa deschid portbagajul sa arat ce transport si vazand numarul de persoane , 8 calatori, m-au intrebat de unde ii transport. Le-am raspuns ca venim din Ungaria si ne deplasam catre domiciliile noastre. M-au intrebat ce taxa am perceput pentru transport. Am raspuns ca punem in comun suma aferenta combustibilului, adica in jur de 800 lei dar alimentarea fiind facuta deja si in afara tarii, am zis cu aprox 150-200 euro. Aceasi intrebare au pus si calatorilor. Acestia au raspuns identic, precum ca platim impreuna combustibilul. In urma acestora am fost intrebat daca detin vreo forma de transport. Am raspuns negativ. In urma acestora am fost sanctionat pentru efectuarea unor servicii fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege. ( art 1 lit a din Leg 12 / 1990) si mi s-a confiscat suma aferenta combustibilului, adica 800 lei.
Dilema mea este daca autovehicolul este un AUTOTURISM a unei persoane fizice, nicidecum autoUTILITARA a vreunei persoane juridice, a fost legala masura impotriva mea? Sanctiunea + confiscarea sumei aferente combustibilului) Este legala ca inspectorii ANAF sa opreasca autovehiculele in trafic? Este legal ca acestia sa ceara( indiferent ei sau politia nationala) sa le arat continutul portbagajului autoturismului fara ca ei sa detina vreun act care sa ma oblige acest lucru? Chiar daca pe viitor transport si membrii familiei intro excursie sa zicem si cotizam cota egala la combustibil, eu sunt pasibil de sanctiune si confiscarea unei sume de bani aferente combustibilului?

Va multumesc pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Vineri, 10 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: ludo , utilizator 22:09, 25 Noiembrie 2017
In momentul in care ati spus ca ati primit 800 lei pentru benzina, este recunoasterea unui venit, chiar daca in mod real nu este. Pricepeti ca orice venit trebuie declarat la ANAF altfel se confisca (daca va prind). Declarati-va firma si 800-750 (benzina)-350 (salariu sofer)= -300lei (pierdere), deci nu platiti impozit, dar platiti CASS, pensie si impozit la salariu. Astea sunt legile.
Ultima modificare: Vineri, 24 Noiembrie 2017
GermanAlex, utilizator
Ce bine ar fi daca ''orice venit trebuie declarat la ANAF altfel se confisca" De 28 de ani mii de samsari aduc masini spre vanzare ( banuiesc ca nu o fac pro bono) si nu platesc nimic , de fapt ANAFul nu le-a cerut-o niciodata, la fel multimea de cantareti de tot felul de muzici, nu am auzit ca declara veniturile si ca ANAF ar colecta ceva de la ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O.u.g.195 Decebal58 Decebal58 Politistii locali, au dreptul sa opreasca autoturisme in trafic si au voie sa aplice sanctiuni contraventionale la o.u.g.195/2002_ (vezi toată discuția)
Cine are dreptul sa ne opreasca in trafic, politia locala ... sau rutiera romana icoman icoman Am gasit un comentariu interesant: [quot] Intrebare : cei de la control trafic (RAR) mai fac semne sa opresti (fara politiie rutiera cu ei) ce faci opresti ... (vezi toată discuția)
Ou 74/2013, norma speciala in raport cu codul rutier? nicollaes nicollaes Coroborand cele doua legi (ou 74/2013-art. 6, si codul rutier)......functionarii antifrauda anaf au dreptul de a opri auto de marfuri/persoane in ... (vezi toată discuția)