avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Bonusrile acordate angajatilor se impoziteaza la fel ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Bonusrile acordate angajatilor se impoziteaza la fel ca si salariul?

Se aplica CAS, CASS si absolut tot ce se aplica si pentru salarii.
Intreb pentru ca tocmai au fost in firma discutiile cu privire la trecerea contributiilor de la angajator la angajat si s-a vehiculat ideea ca in loc sa se creasca salariile cu 7% sa se acorde bonusuri in acelasi cuantum.
De asemenea umbla un zvon ca nu s-ar plati CAS la bonusuri si practic noi ca si angajati am contribui mai putin la propriile noastre pensii(angajatorul practic neplatind si banii astia).
Practic voiam sa intreb daca este adevarat sau nu si daca depinde de tipul bonusului?

Multtumesc
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 19:28, 15 Decembrie 2017
Buna seara,
Toate reprezinta venituri salariale si se achita toate contributiile prev de lege.
Salariatii din vanzari ar putea inregistra o diminuare a veniturilor nete in functie de modul in care se calculeaza aceste bonusuri si adaosuri.
Chiar daca va creste salariul de incadrare brut prin introducerea contributiilor si veti primi acelasi salariu de incadrare net, in cazul bonusurilor situatia se schimba.
Daca aceste bonusuri se calculeaza ca procent din vanzari, prin cresterea cuantumului contributiilor retinute din salariu, deci si din bonusuri, suma neta va fi mai mica.
Ex. bonus 1% din vanzare de 100000 lei = 1000lei reprez o suma neta - in dec 2017 = aprox 741 lei
- in ian 2018 = aprox 636 lei
Deci va trebui sa va negociati atent noul pachet salarial incepand cu 2018.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nemodificare brut din ianuarie 2018 Danyella_tm Danyella_tm Buna ziua, Daca un angajator nu doreste marirea venitului brut al salariatilor din ianuarie 2018, insa propune pastrarea netului actual prin acordarea de ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza impozitul pe bonus la salar? astrea astrea Buna ziua. Suntem o firma in domeniul vanzarilor si doresc sa-i stimulez pe salariati prin bonusuri in bani, pe langa salar. Cum calculez impozitul aferent ... (vezi toată discuția)
Salarii modificate luminita29 luminita29 Buna ziua, Am tot citit de ieri stirea pin care d-na Olguta Vasilscu sustinea ca da un avertisment societatilor private prin care spune ca societatile care ... (vezi toată discuția)