avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nemodificare brut din ianuarie 2018
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nemodificare brut din ianuarie 2018

Buna ziua,

Daca un angajator nu doreste marirea venitului brut al salariatilor din ianuarie 2018, insa propune pastrarea netului actual prin acordarea de bonusuri lunare, care va fi impactul asupra salariilor, cum vor fi afectati angajatii ? Poate face acest lucru ?
In plus, oricand poate renunta la acel bonus, iar eventuale zile de concediu odihna neefectuat vor fi calculate la salarul de incadrare, nu la cel cu bonus, corect ?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Danyella_tm , utilizator 11:00, 17 Decembrie 2017
Buna ziua,
Conform art VII din OUG 82/2017 angajatorul are obligatia de a initia negocieri colective cu reprezentantii salariatilor. Aceste negocieri pot esua sau se pot finaliza cu un act aditional la CCM sau cu un CCM daca nu exista unul incheiat si inregistrat la ITM.
Conform HG 846/2017 salariul minim brut garantat in plata, fara a include sporuri sau adaosuri, este de 1.900 lei, pentru un program complet de lucru.
In urma acestor negocieri angajatorul are obligatia de a stabili si acorda salariatilor acest salariul minim. Daca salariatii accepta diminuarea salariului de incadrare net, prin nerepectarea de angajator a prev OUG 82/2017, atunci angajatorul poate pastra salariile din decembrie 2017.
In ceea ce priveste adaosurile sau bonusurile, ele depind foarte mult de modul in care se calculeaza. Doar asa se poate prognoza impactul lor asupra salariilor.
Daca aceste bonusuri sunt prevazute in CIM sau CCM angajatorul nu va putea renunta la acordarea lor, decat cu acordul salariatilor.
Indemnizatia de CO se calculeaza ca o medie a salariului de incadrare+sporuri+indemnizatii cu caracter permanent pe ultimele 3 luni.
Mai multe despre CO vedeti aici [ link extern ] /
Ultima modificare: Vineri, 15 Decembrie 2017
Florin Cioca, Consilier juridic
Multumesc frumos ptr raspuns.
Ideea e ca angajatorul a dat aditionalul la CCM unui repr al salariatilor (gata completat, semnat) sa il duca la ITM ptr inregistrare. Acel reprezentant nu a luat parte la negociere, nu a fost convocat, nu stia de noile hotarari ale conducerii. Din acest motiv, refuza sa semneze. In aceste conditii, se poate inregistra actul ? Va produce efecte ?
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Negociere salarii 2018 secretariat1 secretariat1 Buna ziua, Sutem 21 salariati, cu tot cu administrator-director general. OUG 82/2017 spune ca toti angajatorii vor negocia salariile, indiferent de nr. de ... (vezi toată discuția)
Bonusrile acordate angajatilor se impoziteaza la fel ca si salariul? para15000 para15000 Se aplica CAS, CASS si absolut tot ce se aplica si pentru salarii. Intreb pentru ca tocmai au fost in firma discutiile cu privire la trecerea contributiilor ... (vezi toată discuția)
Salarii modificate luminita29 luminita29 Buna ziua, Am tot citit de ieri stirea pin care d-na Olguta Vasilscu sustinea ca da un avertisment societatilor private prin care spune ca societatile care ... (vezi toată discuția)