avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Depășire limită de viteză detectată cu radar ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Depășire limită de viteză detectată cu radar pistol. Aș putea câștiga contestația dacă am fost surprins în momentul efectuării unei depășiri?

Buna ziua, as avea o întrebare legată la ce mi sa întâmplat astăzi in timp ce efectuam o manevra de depasire a unui autoturism aflat in mers am fost oprit de un echipaj de poliție rutieră aducandu-mi la cunoștința ca am fost surprins de radar(pistol) in localitate cu viteza de 92kh/ora, i- am explicat agentului ca eram in depasire, dar inutil pentru mine:). Erau parcati pe sens opus la aproximativ 1km de unde sa întâmplat ,stăteau la panda pe un deal, linie discontinua , aveam și o remorca ușoară cuplata, și pentru a reveni la banda de mers am fost nevoit sa accelerez mai tare pentru a reuși sa m-a încadrez din nou pe sens, dar spre surprinderea mea băieții de la rutieră îmi monitorizau viteza :). Am mai pățit o asemenea experiența conducând o duba am depășit un autoturism și am primit pe vremea acea 300lei amenda și am contestat-o pe care am și câștigat-o . Întrebare ar fi dacă in ziua de azi as mai avea câștig dacă as contesta procesul verbal pe motiv ca am fost surprins de radar in momentul in care efectuam o depasire. Aștept o opinie de la cineva care a mai trăit o asemena experiența, s-au un mijloc de atacare, un articol ceva.Multumesc
Ultima modificare: Luni, 11 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: silviu_n , utilizator 21:56, 15 Decembrie 2017
Mihail Cazacioc a scris:

Dar de ce nu ai respectat limita de viteza in localitate? De ce era nevoie sa maresti viteza, cu mai mult de 40 km, ca sa depasesti un alt autovehicul in miscare. Inseamna ca asta este stilul de conducere pe drumurile publice pe care l-ai adoptat si ma convinge ca nu respecti in general regulile de circulatie, ca esti un pericol public. Mi se pare jalnic cum incerci sa justifici demersul de a contesta sanctiunea aplicata, invocand veniturile unui om de rand .Daca in timp ce conduceai cu 92 km prin localitate, iti aparea un copil, o persoana adulta, chiar un animal , nu produceai o tragedie?

Domnul Mihai, autoturismul depășit circula cred cu 40km/ora pe un drum județean (cel care duce pe valea Oltului) nu sa întâmplat in oraș, și nu ar fi trebuit sa fie limita de 50 pe un astfel de drum, nu am pus in pericol viața nimănui pentru ca nu prea erau case in zona, având remorca atașata nu m am putut încadra pe banda de mers așa repede și D-asta am fost nevoit sa accelerez
Ultima modificare: Miercuri, 13 Decembrie 2017
Cosmin:), utilizator
Mihail Cazacioc a scris:

Nu aveți nicio șansă să câștigați o contestație pe motiv ca erați în depășirea,în localitate, unde vit.maxima era 50.Mi se pare corect ca a-ți fost sanctionat.S-a aplicat legea

Eu am depasit in februarie a.c un tir in localitate,viteza inregistrata intr-o fractiune de secunda de radar fiind 83 km/h,am platit in 48 ore amenda-435 lei,am contestat,am pierdut pe fond si am castigat in apel,am invocat NML 021-05/23.11.2005 ,art.3.3.2.Le-am pus si istoricul meu in trafic,curat.Astept decizia sa merg cu ea la taxe si impozite sa fac cerere de restituire.La mine in oras restituirile se fac ,din momentul depunerii cererii,in 2 saptamani.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mihail Cazacioc a scris:

Nu aveți nicio șansă să câștigați o contestație pe motiv ca erați în depășirea,în localitate, unde vit.maxima era 50.Mi se pare corect ca a-ți fost sanctionat.S-a aplicat legea

Eu am depasit in februarie a.c un tir in localitate,viteza inregistrata intr-o fractiune de secunda de radar fiind 83 km/h,am platit in 48 ore amenda-435 lei,am contestat,am pierdut pe fond si am castigat in apel,am invocat NML 021-05/23.11.2005 ,art.3.3.2.Le-am pus si istoricul meu in trafic,curat.Astept decizia sa merg cu ea la taxe si impozite sa fac cerere de restituire.La mine in oras restituirile se fac ,din momentul depunerii cererii,in 2 saptamani.
P.s.Instanta a dispus inlocuirea amenzii cu avertisment si restituirea sumei platite.
amyro777, utilizator
Utilizatorul amyro777 imi confirma tot ce am spus.... si referitor la istorisul contraventiilor/sanctiunilor de la regimul rutier si restituirea banilor ulterior formularii unei cereri. Martorul era in regula pt. relatarea situatiei de fapt, a conjuncturii maririi vitezei peste limita legala maxima admisa pt. acel sector de drum, in niciun caz pt. viteza. Pt. viteza puteti solicita dovada metrologiei (eu asa am castigat la Giurgiu acum cativa ani, aveau expirat certificatul de metrologie pt. aparatul radar) si sustinerea situatiei de fapt-a conjuncturii , si solicitati totusi Instantei Adresa pt. a vi se aduce la cunostiinta limita de viteza maxima legal admisa pe acel sector de drum (unde retine ag.constatator ca ati condus, nu unde va opreste) , avand in vedere ca si in localitati exista sectoare de drum unde limita maxima legal admisa poate fi de 30 km /h, dar si de 80 km/h! Daca nu ati solicitat prin plangere aducerea la cunostiinta a limitei maxime de viteza, faceti dvs. demersuri pana la primul termen si depuneti atunci raspunsul sau faceti Precizari la actiune (pot fi facute in scris pana la primul termen de judecata) prin care sa solicitati suplimentarea probelor cu emiterea acestei adrese.
Domnilor,
Eu cred cu tarie ca legea rutiera trebuie respectata. Se intampla prea multe evenimente rutiere cu consecinte grave datorita nerespectarii ei.
Legea prevede ca nu se sanctioneaza incalcarea limitei de viteza cu pana la 10 km/h, dar in cazul prezentat depasirea este de peste 40km/h.
Mi se pare ca este mult.
Remarc faptul ca dl.Cosmin nu a precizat cu ce viteza a circulat el in acea depasire, conform ceasului de kilometraj al masinii
Am contestat si eu sanctiuni contraventionale la regimul circulatiei rutiere, inclusiv pentru depasirea vitezei si am castigat,Niciodata nu a fost vorba de o depasire cu peste 40 km/h, mai ales in localitate
Daca dl. Cosmin crede ca va castiga o astfel de contestatie, este dreptul dumnealui sa spere si daca este in termen procedural, sa o faca, Chiar daca a achitat 1/2 din amenda. daca va castiga, isi va lua banii inapoi.
Bafta!
Mihail Cazacioc, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Contestare pv radar gabrielcostache24 gabrielcostache24 M.a luat radarul cu 84 km/h unde limitarea de viteza era de 50 km/h ( așa mi-a spus polițistul ) dar eu nu am văzut nici un indicator pe sensul meu de mers ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala florinster florinster Buna ziua, am fost inregistrat ieri de aparatul radar(de tip nou), care se afla in miscare, in localitate, cu viteza de 99km/h pe restricitie de 70km/h. Am ... (vezi toată discuția)
Contestatie pv obe obe Am fost depistat de radar cu 96 km. in localitate, la 20 -30 de metri de pancarda de intrare in loc. Bradul jud Sibiu. As vrea sa stiu daca ma pot lega de ... (vezi toată discuția)