avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Probleme cu o vecina noua
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Probleme cu o vecina noua

Buna ziua. O sa fie putin lunga postarea, imi cer scuze in avans.

Locuiesc in Bucuresti, pe langa Piata Victoriei, in cartierele acelea de case construite dinainte de razboi si Ceausescu. Casa in care locuiesc a fost mostenita de tatal meu acum 30 de ani si de atunci locuim in ea. A fost renovata de cateva ori, dar nu a fost modificat planul initial, si nu au existat probleme cu vecinii pe nici o parte pana acum, desi avem 3 pereti care dau in alte curti.

Una dintre curti este o curte comuna cu doua case si doua familii, vom zice familia A si familia B. Familia B s-a mutat acum vreo doi ani si recent au reusit sa vanda casa, noua vecina fiind Doamna C. Dansa a sosit in casa de mai putin de o saptamana.

In aceasta perioada deja s-a luat la cearta cu alti vecini si a facut membrii familiei A sa isi stranga absolut tot din curte (scaune, leagane, jucarii de copii), si sa isi arunce cainele si pisica pentru ca Doamnei C nu ii plac animalele si copiii si vrea curte curata. Dansii s-au hotarat sa dea animalele unei rude si sa o rabde pe Doamna C si sa ii faca pe plac decat sa se certe cu dansa.

Acum cateva zile, la mai putin de o saptamana de cand a cumparat casa (inca nu si-a adus mobila), Doamna C s-a hotarat sa se ia la cearta si cu mine. O sa detaliez putin.

Pe peretele comun cu aceasta curte noi avem o gura de aerisire de 15x25 cm, la 2m inaltime de podeaua noastra si peste 2m de curtea vecinilor. Gura este acoperita cu plasa de insecte pe ambele parti ale peretelui, si serveste drept aerisire pentru centrala. Este situata in baie, si exista in planul initial al casei, pentru ca acolo inainte era o soba si apoi un boiler, acum si centrala de turatie mai mare, toate avand nevoie de o aerisire permanenta, din cate ne-au spus intstalatorii de la gaze acum multi ani cand a fost montata centrala. Nu am avut nici o problema cu aceasta aerisire de cand e casa, pentru ca suntem o familie cat de cat tacuta si cu bun simt.
Inafara de aceasta fereastra, avem si cosul de evacuare de la centrala care iese prin peretele comun, pentru ca hornul vertical de era de multi ani a cedat si nu mai putea fi renovat usor, asa ca am obtinut acordul familiilor A si B sa scoatem hornul prin peretele comun (centrala este montata pe interiorul acelui perete)

Acum cateva zile, era fiica mea de 3 ani in baie, vorbea si canta jucariilor. Aud ca bate cineva in perete cu ciocanul destul de tare, si urla la copilul meu sa taca pana a facut-o sa planga. Copilul nu vorbea de loc tare, la nivel normal. De nervi, am venit sa tip la geam sa intreb care dracu e problema. Femeia, care am aflat ulterior ca era doamna C si nu cineva din cealalta familie, incepuse sa zbiere la mine si la copil si sa ma injure de toti si de toate, sa zica ca nu m-a fatat maica-mea in casa respectiva, ca nu am voie legal sa am deschideri inspre curtea ei, ca o sa cheme politia si o sa ma dea in judecata, in tot acest timp dandu-se in spectacol si acoperind gaura cu diverse obiecte (lemne, carton, pungi, etc). A plecat amenintandu-ma ca daca nu tac din gura (la mine in casa, vorbit normal) si nu zidesc gaura pana a doua zi, cheama politia si ma da in judecata. Mi-a zis sa verific legile. Ca fapt divers, am dat un google si am aflat ca e perfect legal si nici macar nu am nevoie de acordul ei sa am astfel de deschideri, dar nu m-am dus sa continui cearta.

Mi-am vazut de viata dupa episod, ca am zis ca oricine are zile proaste si vocile de copii deranjeaza pe multi si e sansa mare sa nu se repete, dar a doua zi cand m-am trezit, fereastra de aerisire era acoperita cu un carton.
M-am dus sa ii bat la usa sa discut civilizat, sa o intreb de ce, si mai ales de ce nu a venit la mine sa imi zica civilizat ca o deranjeaza copilul si fereastra, si daca se poate inchide cu geam sau zidi. Credeti-ma ca s-ar fi rezolvat daca ar fi procedat asa.

In loc sa-si ceara scuze sau sa vorbeasca politicos cu mine (eu vorbeam cu dvs, dansa vorbea cu tu si ma injura si insulta si tipa la mine, arantand o totala lipsa de respect din nou), a inceput sa spuna ca sa imi reconstruiesc eu casa sa aiba iesirile in curtea mea nu a ei pentru ca acela este zidul ei, nu a folosit niciodata termenul de zid comun, doar zidul ei (iesirile oricum sunt mai aproape de casa familiei A decat casa pe care a cumparat-o dansa, si revin, exista de multi ani si construite legal si cu acorduri). Mi-a zis ca nu am voie prin lege. I-am raspuns frumos ca acele iesiri nu numai ca am voie prin lege, verificat cu o zi inainte, ci sunt necesare prin lege si facute cu acord, si ca daca mi-ar fi zis civilizat ca o deranjeaza as fi gasit alternativa in primavara cand se pot darama si reconstrui peretii mai usor. Mi-a raspuns dansa ca mint. I-am zis frumos sa caute legea pe google, ca eu am cautat-o de curiozitate ziua dinainte, a tipat la mine ca "numai prostii folosesc google, si nu ma intereseaza ca asa e legea, mie nu-mi plac iesirile, ca le-ai facut ca sa te uiti la mine in curte si sa asculti ce vorbesc eu cu barbati-miu toata ziua". I-am explicat cat de calm am putut ca aerisirea e de aproape un secol si iesirea de centrala de destul de multi ani, dansa a tipat la mine din nou si m-a facut mincinoasa si in multe alte feluri. I-am zis "in regula, daca nu am cu cine sa vorbesc, nu mai vorbesc," si am plecat, pentru ca mi-am dat seama ca dansa nu prea e cu toate la cap daca insinueaza ca au construit stra-strabunicii mei casa cu aerisire acolo ca sa o ascult eu pe ea in 2017 ce vorbeste in curte, sau ca nu am eu altele mai bune de facut cu viata decat sa stau toata ziua in baie doar doar s-o aud pe ea.

Acum vreau sa va intreb cum sa procedez. Nu prea as vrea sa ma judec doar ca a acoperit aerisirea cu cartonul, pentru ca pot sa mai tin usa deschisa ziua sa se aeriseasca chiar daca e iarna, si nu am banii de avocat acum si nu vad rostul. Aerisirea n-o s-o zidesc prea curand, din nou, pentru ca am alte prioritati financiare, si stiu ca legal era dreptul meu sa am aerisirile, si oricum nu prinde betonul iarna chiar daca as vrea sa zidesc doar ca sa scap de certuri fara noima pe viitor.

Cu politie si avocat doar pe atata lucru nu prea vreau sa ma chinui, mai ales ca e dusa doamna si stiu ca nu rezolv nimic cu politie si legi, daca in cuvintele ei, "n-o intereseaza legea". Chiar imi pare rau ca nu mi-a trecut prin minte sa inregistrez nici una dintre certuri.

Ce vreau sa va intreb este, se poate face ceva daca as vrea? Mai important, daca se mai cearta cu mine pot s-o inregistrez sa demonstrez ca eu ma port frumos cu dansa si dansa tipa si ma injura si spune ca n-o intereseaza legile, ca vrea sa fac ca dansa doar asa, ca e ea mai speciala? Daca mai imi tipa la copil (a speriat-o prima data pe cea mica, n-a mai vrut in baie cateva zile), am ce sa-i fac legal? Nu cred ca este corect sa vina din prima zi sa tipe la copilul meu, in casa mea, ca nu-i convine ca vorbeste copilul la nivel normal, abia audibil din curtea vecinilor. E mai simplu sa rezist pana la primavara si sa inchid fereastra si sa refac instalatiile in asa fel incat sa fie centrala pe alt perete, decat sa incerc sa o scot la capat civilizat sau cu avocati? Nu m-am judecat cu nimeni pana acum pentru ca sunt genul sa rezolv certurile repede si cu compromisuri, dar la cata lipsa de respect imi demonstreaza doamna, e genul care vrei sa te judeci doar ca sa-i demonstrezi ca tu ai dreptate, chiar daca n-are rost. Momentan am lasat cartonul pe aerisire pentru ca nu stiu cum sa procedez, dar daca incepe sa faca talente de genul sa acopere aerisirea sau cosul de la centrala cu beton, ce se poate face? Sper sa nu se ajunga acolo, dar in cazul in care e atat de nebuna, sau incepe sa faca altceva la casa sau masina mea sau alte bunuri, sau sa imi zica si mie ca n-am voie cu caini si pisici la mine in curte ca nu ii convine ei, ce pot face? E legal sa o inregistrez daca se mai cearta cu mine? Mi-e frica ca e genul sa inceapa sa depuna plangeri la politie ca fac eu galagie sau intru la ea in casa sau mai stiu eu ce, credeti ca ajunge sa explic ofiterilor situatia si sa le arat cartonul la aerisire si sa le zic ca pot intreba restul vecinilor daca suntem o familie galagioasa, daca se ajunge sa cheme ea politia? Daca ma da in judecata, are pe ce motiv doar pentru ca nu ii convine ei arhitectura de acum aproape 100 de ani dar care inca urmeaza legile in vigoare?

Multumesc mult, si imi cer scuze ca e asa lung.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 18:43, 18 Decembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum pare ca are probleme grave la mansarda si nu are toate tiglele pe casa veti avea de patimit indiferent daca veti actiona sau nu, in instanta sau la politie.
Parerea mea este ca atacul este cea mai buna aparare!
Trebuie sa va aparati dreptul la proprietate, apelati cu incredere la politie si la parchet. nu aveti nevoie de avocat sa depuneti o plangere. Dupa ce va incepe sa dea cu subsemnatul pe la autoritati o sa ii treaca cheful de scandal.
Pentru inceput, cu prima ocazie, chemati politia 112 cand devine agresiva si apoi ii faceti o plangere scrisa la politie pentru amenintari.
Chemati politia ori de cate ori va fi necesar, cand va simtiti amenintata. Politia ii va verifica si trecutul si in mod sigur vor constata ca a mai avut de-a face cu ea.
Nu ezitati sa sunati la 112, va este pusa in pericol viata dvs si a copilului prin agresivitatea individei.
Ii vor aplica cateva amenzi sa o potoleasca.
Daca nu veti actiona veti ajunge in situatia familiei care a strans jucariile copiilor si si-a instrainat animalele de companie.
Solicitati sprijin si celorlalti proprietari, solicitati si celorlalti sa sesiseze politia si parchetul.
Cu cat sunteti mai multi cu atat mai bine!
Ultima modificare: Luni, 18 Decembrie 2017
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fereastra lumina si aerisire pe calcan (ce fel de?) dcgdcgdcg dcgdcgdcg Salutare tuturor, Doresc sa-mi deschid un gol de fereastra pe calcan la o baie care nu are fereastra la etajul casei mele. Golul de fereastra nu poate fi ... (vezi toată discuția)
Limita legala in constructii marysa marysa Va rog sa-mi spuneti unde gasesc reglementata distanta la care se poate construi zidul unei case fata de de gardul vecinului, avand in vedere ca nu vor ... (vezi toată discuția)