avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIC si contract perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIC si contract perioada determinata

Buna seara,
Am o dilema: cum o rezolv?

CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL pe anii 2007-2010
Art. 62. - (1) in afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata.
(2) Pe perioada in care salariata se afla in concediul prevazut la alin. (1), nu i se va putea desface contractul de munca, iar in postul sau nu vor putea fi angajate alte persoane, decat cu contract de munca pe durata determinata.

In Codul Muncii

la art 82-alin.1 -Contractul de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 2 ani.

Question: daca am o salariata care intra in CIC si eu angajez o persoana cu contract pe perioada determinata de 2 ani si persoana care este in CIC ma anunta dupa 2 ani ca vrea concediu fara plata inca 1 an, eu ce fac? Nu mai pot prelungi perioada determinata?
Trebuie sa infiintez un alt loc de munca perioada nedeterminata? sau desfintez postul pentru ca sunt contransa sa nu angajez pe nimeni pe perioada cuprinsa intre 2 si 3 ani?
Multumesc






Cum rezolv dilema?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 21:45, 14 Octombrie 2009
Se aplica situatia cea mai favorabila angajatului. Dupa cim pe 2 ani, prelungesc acest cim cu inca un an. Asa as face eu.:)
1. De ce nu ati citit si continuarea la art.82 din Codul muncii? Iata ce spune:
Art. 82. - (1) Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 24 de luni.
(2) In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.
2. Concediul fara plata (CFP) este o suspendare a CIM deci mentineti persoana cu CIM pe perioada determinata pana la venirea celeilalte din CFP.
Este legal sa faceti prelungire in acest caz.
Mai concret este reglemenatta aceasta situatie, ca si exceptie de la regula de maxim 24 de luni, in art 84:

Art. 84. - (1) La încetarea celui de-al treilea contract individual de muncă pe durată determinată, prevăzut la art. 80 alin. (4), sau la expirarea termenului prevăzut la art. 82 alin. (1), dacă pe postul respectiv va fi angajat un salariat, acesta va fi angajat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată.@
(2) Dispoziţiile alin. (1) nu sunt aplicabile:
a) în cazul în care contractul individual de muncă pe durată determinată este încheiat pentru a înlocui temporar un salariat absent, dacă intervine o nouă cauză de suspendare a contractului acestuia;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim pe durata determinata aijin aijin Buna ziua. Conform noului Cod al muncii de cate ori poate fi prelungit un contract pe durata determinata? (vezi toată discuția)
Perioada determinata goplanet goplanet De cate ori si in cadrul carei perioade poate fi prelungit contractul de munca pe perioada determinata al unei persoane? (vezi toată discuția)
Cim pe perioada determinata gabrielaslavu gabrielaslavu Buna ziua, Asi dori sa-mi dati un raspuns fata de o speta care s-a creat in firma la care lucrez. am angajat cu CIM pe perioada det. o persoana, deoarece ... (vezi toată discuția)