avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxe isc
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxe isc

Nu am anuntat finalizare lucrarilor la isc iar acum imi cer sa platesc o taxa plus penalitati de 0,1 pe zi
Mentionez ca locuiesc in Italia iar in Romania nu am primit nici o notificare pt acest lucru
Cel mai recent răspuns: andreus007 , utilizator 21:14, 15 Februarie 2019
Legea 50/91
Articolul 30
(1) Cheltuielile pentru controlul statului în amenajarea teritoriului, urbanism și autorizarea executării lucrărilor de construcții se suporta de către investitori, în valoare echivalenta cu o cota de 0,1% din valoarea lucrărilor autorizate...
(2) Virarea sumelor stabilite conform dispozițiilor alin. (1) se face în contul inspectoratelor teritoriale în construcții, județene, respectiv al municipiului București, după caz, o dată cu transmiterea înștiințării privind data începerii lucrărilor, astfel cum se prevede la art. 7 alin. (8). Întârzierea la plata a cotei prevăzute la alin. (1) se penalizează cu 0,15% pe zi de întârziere, fără a se depăși suma datorată.

Art 7. alin. (8) Investitorul are obligația să înștiințeze autoritatea emitentă a autorizației de construire, precum și inspectoratul teritorial în construcții asupra datei de începere a lucrărilor autorizate. În caz contrar, dacă constatarea faptei de începere a lucrărilor fără înștiințare s-a făcut în termenul de valabilitate a autorizației, data începerii lucrărilor se consideră ca fiind ziua următoare datei de emitere a autorizației.

Instiintarea mentionata la 2) trebuia sa o trimiteti dvs. catre ISC la inceperea lucrarilor autorizate si tot in acel moment trebuia platita taxa de 0,1%, Daca nu ati facut instiintarea, penalizarile curg incepand cu urmatoarea zi de la emiterea autorizatiei.
Comparativ cu sumele necesare la constructia unei case taxa nu este mare, nici cu penalitati cu tot. De ex. la o casa de 50.000 euro taxa este 50 euro, indiferent de numarul de zile intarziere penalizarea nu poate depasi 50 euro, Cu 0,15%/zi sunt necesare aproape 700 zile ca penalizarea sa ajunga la 100%. Deci veti plati maxim 100 euro taxa cu tot cu penalizari daca au trecut cele 700 de zile (chiar daca au trecut 5 sau 10 ani) si mai putin daca nu au trecut. Faceti dvs. calculul exact al sumelor functie de valoarea constructiei si de numarul de zile intarziere.

Articolul 26(1) Constituie contravenții următoarele fapte, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii, să fie considerate infracțiuni:
g) neanunțarea datei începerii lucrărilor de construcții autorizate, în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (8);

Amenda este de 1000 lei iar dreptul de a constata contraventia se prescrie in 3 ani (art. 31).

Recomadarea mea este sa platiti taxa cat mai repede, mai ales daca nu au trecut cei 3 ani ai termenului de prescriptie.

Ultima modificare: Duminică, 7 Ianuarie 2018
ion aurel, utilizator
Multumesc de raspuns.
Dar nu inteleg cei cu taxa asta noi trebuie sa ținem Hoții cu banii noștri??? Nu ne ajuta cu nimic statul asta pt ce atâția bani????

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evitare amenda isc neanuntare incepere lucrai henton henton Buna ziua, se da urmatoarea problema, in anul 2013 am scos autorizatie de constructie , am anuntat la primarie data inceperii lucrarilor , am platit taxa de ... (vezi toată discuția)
Taxe inspectoratul de stat in constructii Florescu Madalina Florescu Madalina Buna seara Va rog un ajutor in urmatoarea problema: am obtinut o autorizatie de demolare pentru un imobil. Trebuie sa depun o instiintare la ISC cu privire ... (vezi toată discuția)
Taxa pentru obtinerea certificatului de urbanism Florentttina Florentttina Sunt proprietara a unui teren de 450mp si as dori sa stiu care este taxa pentru obtinerea certificatului de urbanism si celorlalte acte necesare pentru a putea ... (vezi toată discuția)