avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Urgent ! Adeverinta falsa ?!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Urgent ! Adeverinta falsa ?!

Buna ziua ,
Am detinut o firma de transport . In prezent firma e cesionata . Acum cateva luni , cand eram asociat la firma am eliberat o adeverinta catre banca cum ca o anume persoana obtinea un venit lunar de la firma mea printr-un contract de colaborare. Acest lucru nu era adevarat intrucat nu am incheiat cu acea persoana nici un contract de colaborare. Eu nu am vrut decat sa o ajut pe acea persoana ptr ca in baza adeverintei mele a putut obtine un imprumut de la banca iar ratele le plateste fara problema .
Acum 2 zile am primit citatie sa ma prezint la politie . Am inteles ca o persoana a facut un denunt si ca are legatura cu adeverinta mea eliberata.
Cat de grava e problema ? La ce sa ma astept ? Ce pot face ? De ce sunt acuzata?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Petre Enache , Avocat 10:42, 31 Iulie 2018
Daca adeverinta respectiva certifica existenta unui contract de colaborare, de ce nu ati facut si contractul respectiv, si atunci nu mai aveati nici o problema.
Vorbiti cu contabilul firmei si poate o rezolvati "din creion" inainte sa se agraveze problema si sa fiti invinuit de toate cele...
Eronata solutia cu "rezolvarea din creion "a unui contract de colaborare,pentru ca, pentru invocarea existentei unui astfel de inscris ,trebuie probat existenta acordului si semnatura potentialului colaborator.
Inexistenta invocatului inscris care sa contina acordul de principiu a partilor,a determinat partea interesata sa formuleze denuntul
Imi place solutia propuse de adutescu. A cautat o rezolvare a problemei. Ce as face eu daca as fi in locul persoanei in cauza (nu inseamna ca si trebuie facut): as face un contract in care as trece datele respectivului, iar la semnatura respectivului as ruga un A.N. se semneze. As inregistra contractul (obligatoriu in xerocopie) in contabilitate si la Administratia Financiara si asta e.
Ce s-ar putea intampla ?
As putea fi acuzat de evaziune fiscala - deoarece am inregistrat contractul mai tarziu in contabilitate si la finante. Oricum, prejudiciul ar fi mic si, conform Lg.241/2005, odata achitat prejudiciul pot doar sa mai primesc o amenda administrativa.
Fals in inscrisuri: nu se poate demonstra. Eu as inregistra o copie, iar expertizele dupa xerocopii nu sunt admise. Si chiar daca prin absurd ar fi admisa, nu s-ar stii cine a semnat in locul celeilalte parti.
Daca as fi avocatul dvs, asa v-as sfatui sa faceti, daca in dosar ar exista un prejudiciu.
Dar cum dvs spuneti ca respectivul isi achita ratele la banca, nu exista nici un prejudiciu, si cum dvs aveti doar o hartie completata, puteti lasa lucrurile asa cum sunt. Ati putea fi acuzata de fals in inscrisuri sub semnatura privata, dar dvs aratati ca ati vrut sa angajati respectiva persoana, dar a fost neserios si nu a mai venit.
Puteti sa aratati ca de fapt respectivul a lucrat la dvs o saptamana, dar fara forme legale si ati vrut sa-i faceti formele legale dupa ce i-ati dat adeverinta, dar el a fost neserios si nu a mai venit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Octombrie 2009
Blasim, utilizator
Si la ITM se poate inregistra contractul din urma, cu amenda, evident. Daca lucrurile se complica, puteti sa depuneti statele pentru lunile pe care le-ati trecut in adeverinta si sa cereti sa vi se faca control pentru "munca la negru" Amenda este minim 1500 lei. Depuneti si declaratiile aferente CI la finante, pentru care veti primi o alta amenda, in jur de 250 de lei, din cate stiu eu.
Puteti motiva neseriozitatea angajatului, se intampla destul de frecvent si la modul real.
Solutia este perfect legala si nu va mai poate nimeni acuza de fals sub semnatura privata. Poate doar de neglijenta, practicarea muncii la negru si ce spunea Blasim, evaziune fiscala.
In orice caz, "pedeapsa" e mult mai mica.
Ce nu inteleg eu, cine a facut denuntul? Persoana care a luat creditul? Mi se pare absurd, dupa ce ca ati ajutat-o sa va mai faca si necazuri. Intelegeam, daca luati dvoastra creditul, atunci ati fi avut un interes personal, dar asa?
Nu stiu de ce politia nu se sesizeaza in cazurile in care camatarii au luat sute de mii de euro cu acte false si acum banii bancilor sunt dati de acestia cu dobanzi exorbitante la oameni care-si iau zilele cand nu mai pot plati.
r.gabi a scris:

Cel putin,din cele relatate de dvs.,ati comisi trei infractiuni:
1.infractiunea de"fals material in inscrisuri oficiale",astfel cum este aceasta prevazuta de art.288 al.1c.pen,sanctionabila cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani
2.infractiunea de "uz de fals",astfel cum prevede art.291 c.pen.,sanctionabila cu aceiasi pedeapsa.
3 complicitate la infractiunea de "inselaciune"prev.de art.26 rap.la art.215 al 3 c.pen,sanctionabila cu inchisoarea de la 3 la 15 ani
Cred ca ar trebui urgent sa apelati la serviciile unui avocat penalist care sa va consilieze si sa va sustina in faza de urmarire penala si apoi,in faza de cercetare judecatoreasca.

Sunt de acord cu Radu numai in ceea ce priveste punctele 1 si 3. Infractiunea de la punctul 2 a savarsit-o cel care efectiv a folosit acea adeverinta eliberata de catre dvs!B-)

Alte discuții în legătură

Reclamatie adeverinta falsa. yamada yamada Sunt administratorul unei societati comerciale. In urma cu cateva luni, am primit in proba pentru angajare o persoana fara sa-i intocmesc forme legale de ... (vezi toată discuția)
Fals in acte mirabela78 mirabela78 buna ziua Am o firma la care sunt administrator si in anul 2005 am eliberat sotului meu care avea carte de munca o adeverinta pentru un credit de bunuri de ... (vezi toată discuția)
Fals, uz de fals...etc roxyalexandru roxyalexandru Buna tuturor! Acum cateva luni mi s-u facut cateva acuzatii de fals si uz de fals in inscrisuri sub semnatura privata , de la cativa clienti(pensii ... (vezi toată discuția)