avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Conditii si termene despagubire RCA (Asirom)
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Conditii si termene despagubire RCA (Asirom)

Buna ziua, am un autoturism care a fost lovit (fiind parcat) de o masina fara numere. Politia a investigat cazul si a aflat ca masina are RCA Asirom si polita valida dar a fost declarata furata ulterior. Am deschis dosar la Asirom in baza unei adrese de la Politie care precizeaza care a fost vehicululul implicat (vinovat si circumstantele accidentului). Masina este foarte probabil dauna totala, nu este deplasabila si am dus-o in service pt a i se face constatarea. Acolo am deschis dosarul si constatatorul Asirom mi-a dat o hartie cu lista daunelor cu care mi-a spus sa merg la sediul central pt a mi se calcula suma de despagubire (service-ul nu a mai efectuat expertiza pt ca ar fi fost contra cost si pt ca si constatatorul inclina spre dauna totala).
La sediul Asirom mi se spune ca dosarul e la un anumit domn si mi se da un numar de telefon sa il contactez. Dupa multe incercari, la acel numar mi se spune ca nu exista dosarul; dupa 15 minute, la acelasi numar mi se spune ca exista, dar ca mai trebuie sa completez o cerere tot la sediul central, si ca in 15 zile se va da o rezolutie, dar sa ii mai caut eu...e posibil sa nu se plateasca si nu stiu care este suma de despagubit.
Masina este in continuare in service - stationarea acolo fiind contra cost. Asiromul nu vrea sa comunice nici o decizie, ce ma sfatuiti? Din cate stiu, ei trebuie sa despagubeasca chiar daca autorul e necunoscut , insa pare ca trag de timp, dau informatii contradictorii sau nu sunt de gasit.
Multumesc anticipat pt raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 15:57, 19 Octombrie 2009
Mergeti la sediu, la serv. daune, solicitati completarea formularului "cerere de despagubire" care trebuie sa contina suma-oferta de despagubire dauna totala (daca va convine, intrucat ea va fi 75% din valoarea reala + epava).Daca doriti sa reparati masina, veti primi suma integrala, urmand a achita dvs. diferenta pana la valoarea reparatiei.Daca inspectorul lipseste, contactati seful serviciului care terbuie sa rezolve cazul.
Art. 36. din Ordinul nr. 20/2008 prevede:
(2) Asigurătorul RCA este obligat să desfăsoare investigatia privind producerea accidentului, în termen de cel mult 3 luni de la data avizării producerii evenimentului asigurat, în conditiile în care respectivul accident nu face obiectul unor cercetări efectuate de autoritătile publice. În termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA este obligat fie:
a) să răspundă cererii părtii solicitante, formulând oferta de despăgubire potrivit propriilor investigatii cu privire la producerea evenimentului asigurat, în cazul în care se dovedeste îndeplinirea conditiilor de asigurare si producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA; fie
b) să notifice părtii prejudiciate cu privire la motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau partial, pretentiile de despăgubire.
Va multumesc pt raspuns; aceasta prevedere este valabila in cazul in care "accidentul nu face obiectul unor cercetari efectuate de autoritatile publice". In cazul de fata exista dosar de cercetare penala deschis la Parchet - iar Politia face cercetari (pt a identifica autorul necunoscut ). Numarul specific al dosarului este de altfel mentionat in adresa Politiei care a fost depusa la Asirom.
In acest caz, care ar fi obligatiile asiguratorului?
Va multumesc,
In termen de 30 zile,se cere/obtine un document prin care se comunica stadiul cercetarilor de catre org. de cercetare(politie/parchet), precum si cauza/vinovatul accidentului.Asiguratorul mai are 15 zile timp in care trebuie sa va plateasca despagubirea, cu un angajament din partea dvs. prin care va obligati sa restituiti suma primita (integral/partial) in cazul cand se va schimba vinovatia sau gradul de implicare.(vina comuna)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto fara victime pytho pytho Buna ziua. Am fost implicat acum o luna intr-un accident auto, persoana implicata a plecat imediat dupa producea accidentului. Ulterior am sunat la politie si ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca (obligatii asigurator) ovidiu59 ovidiu59 In urma unui accident fara victime autoutilitara mea a suferit avarii ce presupun, din discutiile avute cu asiguratorul daune totale. In procedul verbal ... (vezi toată discuția)
Dosar de vatamare mariogfr mariogfr Buna ziua .... Sotia mea a fost lovita pe trecerea de pietoni de o masina in luna ianuarie 2014 . soferul era asigurat la asirom si si am facut un dosar de ... (vezi toată discuția)