claudiu.sorin a scris:
Asa cum am mai aratat, nu am regasit nici vreo dispozitie legala referitoare la “obiectul material” al infractiunii de omor.
Dispozitia legala privitoare la obiectul material al infractiunii de omor, din punctul meu de vedere, se regaseste chiar in cuprinsul art. 174 din Codul penal,,
uciderea unei persoane.
Persoana este si obiectul ocrotirii juridiece, valoarea sociala aparata de lege-viata persoanei.
In privinta faptei putative, existenta ei este certa, din moment ce este amintita in literatura penala. De fapt nu doar in privinta unui omor de exemplu, fapta putativa se poate regasi chiar in mai multe situatii, cum ar fi de exemplu ,,legitima aparare putativa" , atunci cand o persoana , de exemplu, se crede in pericol , datorita unei erori , cu privire la existenţa pericolului agresiunii (fapt putativ) . În situaţia legitimei apărări putative , în mintea unei persoane există o reprezentare greşită a unui fapt ce creează o aparenţă de pericol , lucru ce îl determină să creadă că acţionează legitim pentru a se apăra. S-ar putea insa spune că nu apărarea este putativă, ci atacul , iar riposta nu are caracterul unei apărări decât în mintea făptuitorului. Sau in exemplele care se regasesc in mai toate tratatele de drept, cel cu sotul care se crede bigam, insa fara a sti ca sotia decedase , cel cu bagajele abandonate , insusite de o persona care crede ca de fapt le-a furat,etc.