avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... CU sau FĂRĂ repartitoare, cum este mai bine până ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

CU sau FĂRĂ repartitoare, cum este mai bine până la urmă?! Există vreo firmă la care se poate apela pentru citire individuală?

Buna seara. Incerc pe cat posibil sa va explic pe larg situatia in care ma aflu in speranta ca ma puteti ajuta, macar cu un sfat / o sugestie daca nu cu mai mult. Locuiesc intr-un apartament de 3 camere dintr-un bloc de tip P+4 ( 20 apartamente in total ) din zona Drumul Sarii, Sectorul 5. Pana in urma cu mai multi ani, estimativ as spune 7-8 ani, aproape toate apartamentele erau racordate la sistemul de incalzire initial, lumea nu avea centrale termice proprii. Acest lucru s-a schimbat intre timp si la un moment dat in urma unei sedinte a Asociatiei Proprietarilor s-a votat sa se renunte la repartitoare, multi considerand ca se platea mai mult la caldura CU repartitoare decat FARA. La acel moment eu nu locuiam in apartamentul in cauza si nu aveam nici drept de vot, altfel probabil m-as fi impotrivit. Fast forward pana in ziua de astazi si sunt pus in situatia in care, neavand centrala proprie vad iarna de iarna niste sume colosale in coloana dedicata incalzirii, care imi provoaca stres si revoltare. Ca orice om, intreband in stanga si in dreapta diversi prieteni, vecini de cartier din alte blocuri si asa mai departe... nu pot sa deduc altceva decat ca platesc enorm, mai mult decat toata lumea cu care am discutat pe tema asta. In momentul de fata pe luna Noiembrie 2017, ultima afisata in avizier, doar caldura este 350 Lei, suma care mi se pare enorma pentru luna Noiembrie, daca era vorba de Decembrie sau Ianuarie hai poate mai intelegeam. In anii trecuti in lunile Decembrie / Ianuarie / Februarie doar caldura a venit in jurul sumei de 450 Lei, subliniez... DOAR CALDURA ! Intretinerea cu totul ajunge in aceste luni la 700-750 Lei. Am tot auzit si citit pareri pro si contra repartitoarelor, dar in momentul de fata sunt atat de revoltat incat sunt dispus sa-mi asum riscul chiar si daca voi plati mai mult, macar aflu pe pielea mea care este adevarul si in cel mai rau caz daca ma insel voi renunta din nou la ele, definitiv. Oricum situatia actuala este de asa natura incat desi acest apartament are 3 camere, in el locuiesc doar eu si prietena mea, noi stam 90% din timp intr-un dormitor si 10% la bucatarie, celelalte 2 camere ( dormitor nr. 2 si living-ul ) sunt total nefolosite, deci doar avand in vedere acest aspect as putea economisi foarte mult. Problema pe care o intampin insa este alta, fiindca altfel ma intorceam de mult la varianta CU repartitoare. Se pare ca firmele nu accepta decat asociatii de locatari intregi. In blocul meu dintre cele 20 de apartamente, 13 au centrala termica proprie in momentul de fata. Dintre celelalte apartamente, stiu ca cel putin 2 proprietari nu sunt mai deloc interesati de acest aspect si cu restul 4 ar trebui sa discut personal sa-i conving... ceea ce sincer imi este oarecum incomod si nici nu prea mi-ar conveni sa fiu pus in situatia asa, de a convinge pe cineva de ceva. Chiar nu exista absolut nicio solutie, cat timp as apela la repartitoare cu citire radio pentru toate caloriferele din apartament, sa pot reveni la asta ? Sau daca nu se poate, care ar fi numarul minim de apartamente per asociatie pentru care se poate intocmi un contract ? Astept cu maxim interes parerile dvs., va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
@TzapInferno, cand postati link-uri nu mai completati cu mesaj in continuare lor, link-ul nu se mai poate deschide, scrieti descrierea link-ului "deasupra" lui.
Regulamentul forumului nu permite identificare numelor persoanelor si firmelor, blurati/decupati zonele respective (crop, stergere, etc.), le-am editat si le-am facut mai "vizibile"

"Ce se hotaraste in cadrul Adunarii Generale e cuvant de lege !".

Presedintele (presedinta ??) citeste legea dar "nu intelege nimic".
Hotararile adunarii generale pot fi contestate de proprietarioricand in temeiul Decizie CC nr. 670/2011 (vezi textul in mesajul de mai sus) daca sunt contrare legii.
Iar hotararea adoptata in 2009 este contrara legii, trebuia stabilit un procent pentru plata partilor comune de o firma specializata in baza situatiei de facto si a proiectelor de debransare.

1. 0,50 lei daca trebuie sa fie platiti pentru partile comune atunci trebuie sa fie platiti.
Nu exista nicio prevedere legala unde sa se precizeze o limita inferioara de la care proprietarii sunt scutiti pentru plata cheltuielilor pentru partile comune.

2. Nu este necesara convocarea unei adunari generale extraordinare pentru propunerea unui procent oarecare.
Propunerea pentru aflarea procentului poate fi facuta in adunarea generala ordinara din primul trimestru al anului., asociatia sa incheie un contract de prestari servicii cu o firma specializata care sa calculeze procentul pe baza legislatiei in vigoare (norme, reglementari, standarde, ordine ANRSC, etc), a situatiei efective a corpurilor de incalzire din bloc, a inventarierii tevilor verticale din fiecare apartament.

3. Presedintele (presedinta ??) s-a dus bou si s-a intors vaca de la RADET!
Daca tot a pierdut timpul pe drum a depus o cerere cu nr de inregistrare cu tema calcularii procentului pentru partile comune? Solciitati sa va prezinte raspunsul scris al RADET-ului la solicitarea asociatiei. Parerea mea este ca nici nu stie unde este RADET-ul.

4. Solicitati presedintei, daca nu are nimic de ascuns, sa va permita accesul in apartamentui ei impreuna cu un alt membru din comitet sau tot comitetul, pentru a vizualiza cat de izolate ii sunt tevile.
Ii spuneti ca sunteti liber-cugetator, ca nu credeti ca tot ce zboara se mananca, ca nu ii verificati continutul frigiderului (cu toate ca ar merita sa i-l umpleti), va poate verifica (daca doreste ;) ) sa nu aveti aparatura de inregistrare audio-video, ca nu veti divulga altor proprietari sau pe fb ce ati vazut inafara tevilor (dez)izolate.

5. Spuneti-le ca pot sa rada cat doresc, pot sa se si prapadesca de ras (depinde si ce varste au), dar ca asteptati sa le vedeti ranjetul si in instanta de judecata cand vor trebui sa dea explicatii cu privire la modul de repartizare a cheltuielilor in baza unei hotarari a dunari gen care este contrara legii.
Nu are nicio relevanta cati proprietari au CT, hotararile ad gen pot sa fie votate si in procent de 100% dar daca nu sunt legale atunci este clar ca sunt contrare legii si vor fi anulate de instanta de judecta.

Nu puteti solicita recalcularea incepand cu 2012 deoarece actiunea s-a prescris (3 ani), puteti solicita recalcularea numai pentru ultimii 3 ani incheiati, (2015,16 si 17), restituirea banilor pentru acesti ani (puteti solicita si regularizarea intretinerii cu suma care ar trebui sa va fie restituita, tineti cont ca recuperarea banilor se paote face etapizat sau prin executare silitat) si recalcularea pentru sezonul in curs.

20% este mult, la noi este un procent de 10%, 60 apart. 4 CT, procentul depinde de nr corpurilor de incalzire existente pe partile comune (nr. dimensiuni,), dimensiunea tevilor verticale, (sunt pierderi inclusiv intre etaje), sunt multe componente care se pot lua in calcul.
Din acest motiv calculul se face de catre o firma specialziata (RADET, ELSACO, etc.)
Propuneti in adunarea generala transmiterea de cereri de oferte catre diverse firme si apoi se alege cea mai competitiva.

Daca nu rezolvati in cadrul asociatiei de proprietari atunci calea legala este instanta de judecata, argumente aveti suficiente pentru a castiga. La adunarea generala le puneti in vedere proprietarilor ca veti apela la asistenta unui avocat iar toate cheltuielile de judecata si onorariul acestuia vor fi repartizate tuturor proprietarilor cu exceptia dvs.. Prin urmare sa se gandeasca bine daca sunt de acord sau nu anularea hotararii AG din 2009, cu recalcularea cheltuielilor pe ultimii 3 ani si restituirea sau regularizarea contributiei dvs. si a celor fara CT.

Pentru a avea succes trebuie sa apelati si la sustinerea celorlalti care nu au CT, atat in adunarea generala cat si instanta, costurile vor fi suportate mai usor daca sunt mai multi, plus ca vor beneficia si ei de recalculare, le spuneti ca in cazul in care nu va sustin solicitarea o veti face in nume propriu in ambele situatii, asociatie si instanta.

Pentru a fi si in tema cu ziua de azi, vi se potrivesc versurile Horii Unirii :))

Unde-i unul nu-i putere
La nevoi și la durere
Unde-s doi (vecini fara CT) puterea crește
Și dușmanul (asociatia de proprietari) nu sporește!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Ianuarie 2018
cyan, moderator
Sunt foarte multe informatii scrise, dar ce va pot eu sfatui:
- faza cu montarea de repartitoarelor de costuri este inabordabila din caua ca ati ramas putini proprietari (vedeti ce s-a mai scris - 80%), iar costurile initiale sunt destul de mari:
- o AG nu poate sa hotarasca ca prop. cu CT sa nu achite nimic din costurile cu incalzirea; va sfatuiesc sa cititi cu atentie legislatia specifica: Hotărâre nr. 1588 din 19/12/2007
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, SECŢIUNEA 1 Repartizarea cheltuielilor rezultate din întreţinerea,repararea şi exploatarea condominiilor , art. 32, care spune cam asa:
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.
- asadar "baietii" cu CT, au renuntat la folosirea unei parti din proprietatea comuna, da?
La ce au renuntat? Pai la toate tevile care aduc energie termica in bloc, au renuntat la toate coloanele verticale care mai trec si prin casele lor. Ei, Legea spune ca in cazul renuntarii... nu vei fi exceptat de la costuri. Mai mult, chiar daca se defecteaza ceva pe-acolo, costurile sunt suportate proportional cu cota-parte indiviza de proprietate a tuturor proprietarilor din bloc/scara - depinde cum sunteti organizati.
In alta ordine de idei, invitatia de a participa la o AG si de a propune nush ce procent de repartizare este de-a dreptul hilara. Pai cum sa vii si sa propui 5 % din costuri sa revina proprietarilor cu CT - dar de ce sa nu propui 50-60 sau 80%, cand " au sa va intrebe cei cu CT - pai pe ce te bazezi monseure? Dar voi pe ce va bazati cand avansati un 5%?
Ei, ca sa nu fie discutii, este absolut necesar sa comandati o inventariere serioasa a tuturor SET-urilor si atunci se va afla cu o precizie destul de mare care ar fi raporul de repartizari a costurilor. Inventarierea poate fi facuta de cate o firma autorizata in domeniu si care raspunde pentru acuratetea lucrarii. Abia atunci se poate merge in AG, se prezinta rezultatul inventarierii si procentul rezultat. Comanda inventarierii se face de catre as. prop. pe banii tuturor proprietarilor, prop. cu c.p.i.

In cazul modificarii corpurilor de incalzire, sunt formule de calcul, le-am mai dat pe-aici, care, in cazul suplimentarii SET-ului corpurilor de incalzire din proiect, se poate modifica f. usor suprafata utila incalzita. Aceste transformari vi le poate intocmi, tot firma care face inventarierea.
Sub nicio forma repartizarea costurilor cu incalzirea nu se face la SET - sau cum spunea cineva mai sus, pe suprafata radianta.

Astazi, un ultim sfat: o sa va vina foarte greu daca o sa "luptati" de unul singur; discutati si cu ceilalti vecini nedeconectati de la sistemul centralizat si impartiti-va responsabilitatile. Se poate merge si in instanta, se va ajunge la o expertiza tehnica judiciara, dar va asigur ca dreptatea va fi de partea dvs.
O sa urmares in continuare topicul!

Ultima modificare: Miercuri, 24 Ianuarie 2018
Adam Grecu, utilizator
In primul rand as dori sa multumesc mult lui domnului / doamnei cyan, domnului Adam Grecu si domnului Vali M. pentru tot suportul acordat, atat pe topic cat si in discutiile de pe privat. La modul cel mai sincer posibil apreciez enorm toate informatiile oferite pe acest subiect, m-au ajutat extraordinar de mult sa inteleg cu exactitate situatia in care ma aflu.

Va rog mult de tot sa luati in considerare faptul ca desi sunt un tip foarte meticulos si calculat in general, a afla anumite lucruri nu echivaleaza cu mi le si insusi si a fi stapan pe ele. Am citit legislatia, mi-am salvat tot ce am gasit legat de acest subiect, fac tot posibilul sa ajung la o solutionare cat mai ok. Am pus in balanta toti factorii existenti si in cele din urma am planificat un demers in mai multe etape. Odata ce am ajuns la o anumita etapa, in functie de ce se intampla pana in acel moment, ma voi hotarasi daca voi da in judecata Asociatia Proprietarilor, singur sau impreuna cu alti colocatari in aceesi situatie.

Va spun ce am inteles eu ca fiind 100% sigur. 1) Hotararea luata in cadrul Adunarii Generale din 2009 este in contradictie cu ce spune legislatia, fara doar si poate, deci intr-un final indiferent ce drum as alege voi avea castig de cauza. 2) Exista 2 solutii mari si late, una printr-o intelegere in cadrul Asociatiei Proprietarilor in care sa propun un procent care sa reprezinte Incalzirea pe Parti Comune si acesta sa fie aprobat / acceptat + recalcularea pe ultimii 3 ani luandu-se in calcul acelasi procent, cealalta solutie fiind sa dau in judecata Asociatia Proprietarilor. Sunt perfect constient ca varianta care ar duce la un rezultat corect cu totul calculat asa cum trebuie este cea din urma, insa aceasta cale presupune multa energie si timp pierdut, in momentul de fata doar de mine fiindca inca nu stiu pozitia celorlalti 7 aflati in aceeasi situatie. Cand am spus mai devreme ca am pus in balanta toti factorii existenti m-am gandit printre altele si la faptul ca relatiile dintre mine si cei 12 proprietari cu centrala termica proprie vor deveni foarte tensionate in perioada urmatoare, am luat in calcul si diverse eventuale repercursiuni... ma rog chiar m-am gandit la toate. Ceea ce mi se pare ciudat, chiar daca inteleg perfect ca nu asa este corect, este ca am discutat deja cu mai multe persoane chiar mi-au confirmat faptul ca in blocul in care locuiesc s-a stabilit un procent pentru Incazlirea pe Parti Comune. Banuiesc ca singurul motiv pentru existenta acestui procent este pentru a nu se trece prin intreg procesul de a apela la o firma care sa se ocupe de calcularea corecta, nu ? Intr-un bloc de tip P+4 cu 20 de apartamente dintre care 12 au centrala termica proprie, care ar fi estimativ un procent corect ? Am tot auzit in timpul discutiile avute de procente intre 10% minim si 30% maxim. Ma gandesc destul de serios sa propun un procent de 20% cu tot cu recalcularea pe ultimii 3 ani folosind acest procent. Si sa pun problema cat se poate de clar ca in cazul in care nu v-a fi acceptat voi / vom da absolut sigur in judecata Asociatia Proprietarilor pentru acea hotarare luata in AG din 2009 si sa-si asume raspunderea, ceea ce cred ca in mod evident n-o sa le convina. Sincer am impresia ca aproape orice procent as propune va fi acceptat, pentru a evita celalalt scenariu. O parte din mine, isi imagineaza zambetele si rasetele perfide avute de cei care au votat acea hotarare si imi vine sa propun un procent mai mare ( gen 30% ) doar asa "pedeapsa", dar nu voi face asta.

Concret ce am facut eu in ultimile zile. Am downloadat un model de Contestatie la Calculul Cotei de Contributie in format PDF. Am redactat de la zero o scrisoare adresata celorlalti 7 proprietari fara centrale termice proprii, cu scopul de a-i pune in tema cu problema si mai ales gravitatea acesteia. Nu este un document extrem de bine scris, pur si simlu atat am putut eu, insa cred ca este ok. Am intampinat un mic obstacol in sensul ca nu mai am tus in cartusele imprimantei ( sau s-a intarit, de cand n-am mai folosit-o ) si nu am apucat inca sa le printez. Am vrut vineri sa le pun pe un stick USB si sa merg pana la un Xerox din zona insa efectiv am uitat sa iau stick-ul. Intre timp am dat comanda de cartuse si astept sa mi le livreze curierul Marti sau Miercuri saptamana viitoare si le voi printa eu personal. Urmeaza sa merg din usa in usa la cei 7 ( magnifici ) sa le inmanez dosarul si sa le explic si verbal situatia. Spun "dosar" pentru ca pe langa scrisoarea de la mine le voi atasa si o copie dupa acel model de Contestatie la Calculul Cotei de Contributie cu rugamintea de a-l completa cu datele lor si de a-l depune la Presedinta Asociatiei Locatarilor cerand in mod explicit Numar de Inregistrare. Odata primit raspunsul ( practic caut sa obtin in scris dovada acelei hotarari luate in AG din 2009 ) voi cere in mod expres intrunirea unei Adunari Generale in cadrul careia voi propune acel procent ( asupra caruia inca nu m-am decis ), bineinteles argumentand pe cat posibil. Daca se aproba ma voi multumi cu aceasta solutie, daca nu se aproba voi da in judecata Asociatia Proprietarilor, 100% sigur chiar si daca nu voi avea ajutorul nimanui, desi sincer mi s-ar parea total nedrept sa ma lupt eu singur pentru drepturile a inca 7 oameni pe langa mine, dar o voi face stiind ca voi castiga, legea e foarte clara in acest sens.

In scrisoarea mea am invocat urmatoarele :

Hotărârea nr. 1588 din 19/12/2007
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, SECŢIUNEA 1 Repartizarea cheltuielilor rezultate din întreţinerea,repararea şi exploatarea condominiilor , art. 32, spune cam asa:
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.

Legea nr. 325/2006 art. 38 alin. (2)
precizeaza ca proprietarii apartamentelor individuale situate in imobile de locuit tip condominiu, care sunt deconectate de la reteaua de alimentare cu energie termica, platesc o cota-parte din cheltuielile cu energia termica consumata pentru incalzirea spatiilor aflate in proprietate indiviza, proportionala cu cota indiviza.

Cred ca este suficient. M-am gandit sa scriu si Ordinul 233/2004 ANRSC Art. 12 + Ordinul 255/2006 ANRSC dar am zis ca deja e prea mult de procesat pentru cineva care pana acum nici nu era constient ca plateste mai mult decat trebuie la Incalzire.

Astept parerile dvs., ca de obicei. Cel mai mult ma intereseaza care considerati ca ar fi un procent cat mai corect pe care sa-l propun pentru Incalzirea pe Parti Comune. Multumesc ! Voi reveni cu un update major dupa ce iau legatura cu toti cei 7 proprietari aflati in aceeasi situatie cu mine si stii care este pozitia lor vis-a-vis de asta.
Eu as putea doar sa va ajut cu date dintr-un bloc cu repartitoare(23) dar si CT(17), unde s-a facut inventarierea tuturor corpurilor de incalzire, calculul se face de catre o firma specializata si procentele din factura de caldura arata cam asa:
-8-10%-subsol, holuri si uscatorii
-30-50%-tevile verticale din apartamente, restul la calorifere.
As zice sa incepeti cu o sesizare scrisa catre presedinte prin care contestati lista de plata a intretinerii cu nr.de inregistrare dar si la primaria de sector, mai apoi in functie de raspunsurile lor, in instanta.Cred ca ORD.233/2004 va este de ajutor.
relatiile dintre mine si cei 12 proprietari cu centrala termica proprie vor deveni foarte tensionate in perioada urmatoare, am luat in calcul si diverse eventuale repercursiuni...

Adica? SA intelegem ca aveti masina? ;)

Nu trebuie sa convocati nicio AG, va fi adunare generala in primul trimestru unde puteti sa propuneti orice, aveti in vedere ca procentul ala trebuie calculat de o firma specializata, nu aveti ce procent sa propuneti. propunerea dvs trebuie sa vizeze inventarierea tevilor si calcularea % de catre o firma, costurile fiind suportate bineinteles de catre toti proprietarii.

Alte discuții în legătură

Cheltuielile cu incalzirea pe spatiile comune patrichi_stefan patrichi_stefan Administratorul asociatiei blocului cu o singura scara unde locuiesc ne-a pus anul trecut la plata cheltuielilor cu incalzirea pt spatii comune..Inteleg ca ... (vezi toată discuția)
Ordinul anrsc 343 din 2010 danielgiurgiului danielgiurgiului Acesta se aplica si pentru sezonul 2011-2012? Ce se poate intampla daca nu este respectat? (vezi toată discuția)
Locatari cu centrala proprie obligati sa plateasca caldura cry_mitroi cry_mitroi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:locatarii cu centrala proprie sunt pusi sa plateasca caldura(aprox 80 lei/luna)...pentru ... (vezi toată discuția)