Buna seara. Incerc pe cat posibil sa va explic pe larg situatia in care ma aflu in speranta ca ma puteti ajuta, macar cu un sfat / o sugestie daca nu cu mai mult. Locuiesc intr-un apartament de 3 camere dintr-un bloc de tip P+4 ( 20 apartamente in total ) din zona Drumul Sarii, Sectorul 5. Pana in urma cu mai multi ani, estimativ as spune 7-8 ani, aproape toate apartamentele erau racordate la sistemul de incalzire initial, lumea nu avea centrale termice proprii. Acest lucru s-a schimbat intre timp si la un moment dat in urma unei sedinte a Asociatiei Proprietarilor s-a votat sa se renunte la repartitoare, multi considerand ca se platea mai mult la caldura CU repartitoare decat FARA. La acel moment eu nu locuiam in apartamentul in cauza si nu aveam nici drept de vot, altfel probabil m-as fi impotrivit. Fast forward pana in ziua de astazi si sunt pus in situatia in care, neavand centrala proprie vad iarna de iarna niste sume colosale in coloana dedicata incalzirii, care imi provoaca stres si revoltare. Ca orice om, intreband in stanga si in dreapta diversi prieteni, vecini de cartier din alte blocuri si asa mai departe... nu pot sa deduc altceva decat ca platesc enorm, mai mult decat toata lumea cu care am discutat pe tema asta. In momentul de fata pe luna Noiembrie 2017, ultima afisata in avizier, doar caldura este 350 Lei, suma care mi se pare enorma pentru luna Noiembrie, daca era vorba de Decembrie sau Ianuarie hai poate mai intelegeam. In anii trecuti in lunile Decembrie / Ianuarie / Februarie doar caldura a venit in jurul sumei de 450 Lei, subliniez... DOAR CALDURA ! Intretinerea cu totul ajunge in aceste luni la 700-750 Lei. Am tot auzit si citit pareri pro si contra repartitoarelor, dar in momentul de fata sunt atat de revoltat incat sunt dispus sa-mi asum riscul chiar si daca voi plati mai mult, macar aflu pe pielea mea care este adevarul si in cel mai rau caz daca ma insel voi renunta din nou la ele, definitiv. Oricum situatia actuala este de asa natura incat desi acest apartament are 3 camere, in el locuiesc doar eu si prietena mea, noi stam 90% din timp intr-un dormitor si 10% la bucatarie, celelalte 2 camere ( dormitor nr. 2 si living-ul ) sunt total nefolosite, deci doar avand in vedere acest aspect as putea economisi foarte mult. Problema pe care o intampin insa este alta, fiindca altfel ma intorceam de mult la varianta CU repartitoare. Se pare ca firmele nu accepta decat asociatii de locatari intregi. In blocul meu dintre cele 20 de apartamente, 13 au centrala termica proprie in momentul de fata. Dintre celelalte apartamente, stiu ca cel putin 2 proprietari nu sunt mai deloc interesati de acest aspect si cu restul 4 ar trebui sa discut personal sa-i conving... ceea ce sincer imi este oarecum incomod si nici nu prea mi-ar conveni sa fiu pus in situatia asa, de a convinge pe cineva de ceva. Chiar nu exista absolut nicio solutie, cat timp as apela la repartitoare cu citire radio pentru toate caloriferele din apartament, sa pot reveni la asta ? Sau daca nu se poate, care ar fi numarul minim de apartamente per asociatie pentru care se poate intocmi un contract ? Astept cu maxim interes parerile dvs., va multumesc.
M-am dus nepregatit, intr-adevar, dar asta pentru ca nu ma asteptam la o asemenea discutie ( catusi de putin ). L-am sunat adineauri pe administrator pentru a-i cere sa vad listele de intretinere din perioada 2009 - 2012 pentru care am fost acuzat ca erau trecut 1 singur om si de fapt erau 5 ( cand de fapt erau 4 si maica-mea a pus la dispozitia administratorului de atunci copii dupa buletinele chiriasilor ), mi-a spus ca are nevoie de acordul Presedintei. Mi-a mai spus si ca aseara nici el nu se astepta deloc la ce a iesit, credea ( ca si mine de altfel ) ca o sa propun un procent si ceilalti vor spune da sau nu, bine eu urma sa propun un procent de 10% pana la urma dar doar dupa ce vedeam ca se refuza clar si sa vina RADET-ul sa faca inventarierea si varianta cu TECHEM care o facea gratuit daca cei 8 fara centrala ne puneam repartitoare de la ei.
Revenind la lucruri scrise, deja mi-e evident ca trebuie sa am totul in scris... INSA ! Eu am facut o contestetatie acum 2 saptamani, am primit numar de inregistrare si cand am adus vorba in cadrul Adunarii Generale ca nu am primit niciun raspuns, Presedinta se facea ca ploua efectiv. Contestatia am facut-o pe numele meu, sa inteleg ca daca nu am calitatea de proprietar nu am dreptul sa fac o contestatie ?! Cat timp nu intervine nimic, saptamana viitoare voi intra in posesia acelei procure autentificate de la notar ca sa nu mai exista problema asta ca domne nu sunt proprietar, maica-mea stie foarte bine despre ce este vorba din moment ce discut zilnic cu ea si ma ajuta cu diverse sfaturi in directia asta.
@ cyan - Nu, nu am votat si nu am consemnat eu personal nimic. S-a facut proces verbal in care s-a "rehotarat" marsavia cu plata caldurii asa cum a fost si pana acum, adica ilegal, au tinut sa reitereze "cuvantul de lege" pe care il are aceasta Asociatie, chiar daca in Legislatie scrie clar altceva.
@ vali m - Din pacate nu, nu am in scris absolut nimic de la presedinta, intrucat aceasta nu a catadicsit nici macar sa-mi dea un raspuns la contestatie, dar pai sa-mi dea in scris ca nu vrea recalcularea. Daca o sa i-o cer acum, zilele astea pana intru in posesia procurii autentificate, o sa-mi zica ca nu sunt in masura sa-i cer asa ceva cat timp nu sunt proprietar, sunt sigur de asta.
Eu as vrea sa stiu daca ce spune doamna cenzor ( mi s-a confirmat intre timp cine era ), fiind de altfel cam singura peste care nu a vorbit nimeni si unde se aude foarte clar pe inregistrare, are dreptate sau nu. Pentru ca din tot ce am discutat aici pe forum si din tot ce am citit in Legislatie... e total pe langa. Dar nimeni ( inafara de mine care cum incerc cum imi sar toti in cap ) nu are nimic de comentat.
Administratorul este precum Elvetia in toata rafuiala asta. In mod evident nu se da nici cu o parte nici cu alta, incearca sa fie total pasiv. Din ce vorbesc eu personal cu el in calitate de prieten si nu administrator, mi-a spus ca este o chestie la limita legii si ca in functie de avocati ar avea sanse de castig ambele tabere. I-am spus ca eu nu cred asta si ca sunt destul de sigur ca daca se ajunge acolo voi castiga procesul, cat timp este vorba despre o ilegalitate.
In fine una peste alta deja imi este clar ce am de facut. Voi contesta luna de luna suma ce reprezinta Caldura din fiecare Lista de Intretinere, acum este afisata luna Decembrie voi face chiar astazi contestatia, voi incerca sa obtin in scris faptul ca Asociatie refuza recalcularea ( desi mi se pare cam aiurea ca nu pot folosi aceasta inregistrare si ca dovada, insa pot sa inteleg de ce n-ar fi admisa intr-o instanta de judecata ) si tot asa pana se ajunge in sfarsit in instanta si acolo vom vedea ce si cum.
Haideti sa mai clarificam niste lucruri pentru a sti daca veti avea sau nu sanse in "lupta".
1.. Nu sunteti proprietar, este mama dvs. Aveti domiciliul in CI la adresa respectiva, sunteti ncris in cartea de imobil?
2. Toate cererile se adreseaza presedintelui asociatiei de proprietari, el este reprezentantul legal al asociatiei. orice cerere adresata administratorului nu are obiect, presedintele trebuie sa va primeasca cererea/contestatia scrisa si sa va dea nr de inregistrare.
Este recomandat sa prezentati 2 ex., unul ptr asociatie si unul personal pe care sa dea acelasi nr de inregistrate (se intelege)
3. Nu aveti nicio calitate deocamdata sa contestati liste sau sa cereti liste, situatii, modalitati de plata, hotarari AG, ori orice altceva, numai proprietarul are acest drept.
Aveti nevoie de o procura autentica generala prin care mama dvs va imputerniceste pentru reprezentare in fata tuturor autoritatilor, institutiilor sau asociatiilor de drept privat, stie notarul cum sa o conceapa daca ii spuneti clar la ce o veti folosi, asociatie, instanta, etc. unde o mai ajutati pe mama.
1) Am domiciliul la aceeasi adresa la care il are si mama mea. Nu aici. Acesta este un apartament ce i-a ramas mostenire mamei mele, de la bunicii mei ( parintii ei ). Initial l-a inchiriat 3 ani si dupa perioada respectiva m-am mutat eu in el, pur si simplu, de unde locuiam cu ai mei.
2) In cazul asta tin sa spun ca Presedinta Asociatiei, cand am fost la ea la usa cu contestatia la cota de contributie completata, mi-a spus ca ea nu poate sa-mi dea numar de inregistrare, ca administratorul poate. M-am dus la administrator si acesta mi-a dat numar de inregistrare. Am avut 2 exemplare, asa cum ati spus, unul pentru Asociatie si celalalt a ramas la mine. Apropo de asta, abia acum am observat... stand de vorba cu administratorul in timp ce acesta trebuia sa-mi dea numar de inregistrare, abia acum observ ca pur si simplu pe contestatie a scris sus in dreapta "01 / 07.02.2018" cu pixul, atat si nimic mai mult, nicio semnatura, nicio stampila, absolut nimic. Nu am verificat atunci pe loc fiindca am crezut ca ce a scris pe contestatie e ok, abia acum am vazut. Acest numar de inregistrare sub ce forma vine in mod corect ? Fiti ingaduitori, e prima situatie de genul acesta prin care trec, stiu ca anumite lucruri par extrem de naive pentru cei mai trecuti prin viata dar... eu mai am mult pana sa ajung acolo. Plus ca am mers pe incredere.
3) Mama mea a sunat astazi la notar si a facut o programare pentru saptamana viitoare, unde voi intra in posesia acelei procuri generale prin care mama mea ma imputerniceste sa fac toate demersurile necesare. Vom discuta cu notarul toate aspectele astfel incat procura sa acopere toate situatiile in care va fi nevoie ca eu sa actionez in numele mamei mele.
Desi... nu prea mi-as fi dorit sa mentionez astfel de lucruri pe forum, o voi face, ca sa se inteleaga mai bine de ce s-a ajuns aici. In cazul mamei mele nu este problema ca nu vrea, ea ar vrea, dar nu poate si chiar daca s-ar chinui sa poata nu as lasa-o eu niciodata sa treaca ea prin toate aceste lucruri. A fost operata de glaucom la ambii ochi, vederea ei este undeva la 20%-30% din capacitatea normala. Pe langa asta mai intervine si varsta, bineinteles. Si in general puterea / energia unui om pentru a se certa cu tot restul blocului. Eu am 33 de ani, ma simt mai tanar de atat si am toata energia si toata determinarea sa merg pana in panzele albe daca consider ca mi se face o nedreptate si apoi mi se confirma de catre multiple persoane ( cei de pe forum si nu numai ) si mai ales legea este foarte clara. Odata ce am procura generala voi da in judecata Asociatia, nu mai stau la discutii cu nimeni din bloc, singurul lucru care ma mai intereseaza pe langa problema cu caldura este ca vreau sa dovedesc ca mi-au fost aduse acuzatii false, mie personal desi chiar nu eu ma ocupam de gestionarea apartamentului in perioada respectiva si pe langa asta mama mea mi-a confirmat clar ca a pus la dispozitia administratorului copiile dupa buletinele chiriasilor. Ma rog, asta este vendeta mea personala deja. Am fost sfatuit sa trec peste si sa nu ma cobor la acest nivel, dar sunt prea deranjat, dupa ce am reascultat inregistrarea, cum sunt acuzat ca as fi fost incorect, ba chiar vecina de la 2 exclama la un moment dat "O sa platesti !". Din partea unei vecine cu care n-am avut in viata mea nicio interactiune mai mult de "Buna ziua !". Am fost prea luat prin surpindere, prea in inferioritate numerica si per total prea naiv cu modul in care am crezut ca se va desfasura Adunarea Generala. Am luat pastile doar ca sa pot sa dorm din cauza nervilor acumulati si a frustrarii ca nu pot sa fac nimic ca sa-mi fac dreptate, nefiind proprietar. Asta este, omul cat traieste invata, cu procura in mana cred ca nu o sa mai comenteze nimeni nimic.
Am cateva dileme totusi. Pe modelul de contestatie downloadat de pe internet ( si am verificat si alte modele si la fel este si in cazul acelora ) formularea este astfel "Subsemnatul Cutarica, PROPRIETAR / CHIRIAS al apartamentulu nr. Nustiucat" ... sa inteleg ca pana si un chirias ar avea dreptul sa faca o astfel de contestatie insa eu ca ruda de gradul I, nu ?! Intreb pentru ca mi se pare total aiurea, dar nu mai conteaza atat de mult, fiindca voi obtine saptamana viitoare procura. Cealalta dilema, odata ce am procura in posesie, am nevoie de acordul Presedintei Asociatiei pentru a putea vedea Listele de Intretinere din perioada 2009 - 2012 ? Eu din tot ce am citit stiu ca am tot dreptul sa cer copii dupa orice act al Asociatiei ( odata ce voi avea procura ), nu ca trebuie sa am acordul cuiva. Nu vreau sa para ca exagerez, dar pentru mine este deja foarte clar ca aceasta doamna va face absolut tot posibilul sa contreze / impiedice orice fel de demers al meu.
P.S. Ce am invatat cu ocazia asta este ca aveau absoluta dreptate cei care m-au sfatuit de la bun inceput sa dau in judecata Asociatia, ma scuteam de mult timp pierdut, discutii si nervi.
In primul randul toata chestiunea trebuie tratata cu calm, nu trebuie sa va enervati, sa luati pastile sau mai stiu ce.
In al 2 lea rand, pentru a "lupta" impotriva asociatiei trebuie sa fiti proprietarul ori reprezentantul acestuia. Un chirias poate contesta o lista in baza unui contract de inchiriere inregistrat legal la Anaf. Ruda contesta in baza procurii.
Inregistrarea unei cereri o face presedintele asociatiei de proprietari, daca a facut-o administratorul nu este nicio problema atata timp cat nr este din registrul asociatiei, aveti nr 1. din 17.02.18, nu este absolut necesar sa semneze sau sa puna stampila.
Toate documentele le cereti in numele mamei si in baza procurii, nu le lasati procura originala, faceti o copie, scrieti pe ea conform cu originalul si semnati, daca vor originalul nu au niciun temei legal sa il ceara.
Am inteles. Da, asa voi proceda. Momentan, pana intru in posesia procurii, nu mai fac nimic. Evident, nu voi da originalul, oi fi eu naiv dar nici dus cu pluta. Voi reveni cu noutati dupa ce obtin procura, pana atunci imi este foarte clar ca nu am puterea de a rezolva absolut nimic. Maica-mea mi-a propus daca vreau sa faca donatie si astfel sa devin eu proprietar, insa din cate stiu eu ar costa mult mai mult decat o procura care mai mult de 100 Lei n-are cum sa ma coste. Oricum rezultatul e cam acelasi.