avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cotizație stat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cotizație stat

Unde se poate plăti și cât ar trebui plătit sa ajungi la cotizația care trebuie pt pensionare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:07, 23 Ianuarie 2018
1. Actele necesare:
- Contractul de asigurare sociala ;
- copie BI sau CI
- dosar de incopciat
- declaratie pe propie raspundere (cum ca persoana care doreste sa se asigure nu este persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati independente)

2. Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii cu contract de asigurare o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.
Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială poate fi modificat prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socială.

Începând cu data de 01 Ianuarie 2018, în conformitate cu prevederile legii bugetului de asigurări sociale de stat pe anul 2018, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socialǎ este de 1457 lei (35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale: 4162 lei), iar nivelul maxim de 20810 lei . Stagiul de cotizare ce poate fi realizat prin contract de asigurare socială este asimilat doar condițiilor normale de muncă.
Contribuţia lunara de asigurări sociale:
– conditii de munca normale : 25% (minim 364 lei – maxim 1916 lei );

aceste sume reprezinta nivelul venitului asigurat (minim 1457 lei ) ce se datoreaza la incheierea contractului de asigurare socială.

Pentru luna ianuarie,
datorită faptului că bugeul de asigurări sociale de stat a fost publicat în 3 ianuarie și a intrat în vigoare din 6 ianuarie, sunt incidente atât prevederile legale din 2018 cât și cele din 2018, astfel că s-a stabilit un venit minim asigurat de 1403 lei și o contribuție minimă aferentă de 351 lei.
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca si alte contributii la concediu fara plata Ladis Ladis Buna ziua! As dori sa stiu cum se poate proceda la plata contributiilor sociale din partea angajatului pe perioada suspendarii contractului de munca ca urmare ... (vezi toată discuția)
Contributie la pensie carla5025 carla5025 Va rog sa-mi comunicati daca pot plati din mana contributia la pensie pentru a intruni conditiile de pensionare anticiata partial Sunt nascuta in martie 1958 ... (vezi toată discuția)
Inchidere contract de munca andreeaalexandra andreeaalexandra Buna ziua, ca rog frumos,daca ma poate indruma cineva in urmatoarea problema. Sunt administratorul unei firme de taxi,am doar o masina pe firma,am ... (vezi toată discuția)