avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Construcție fără autorizație. Care este procedura ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Construcție fără autorizație. Care este procedura de intrare în legalitate?

Buna ziua,
Scuze daca nu am ales forumul corespunzator, rog mediatorul sa-l dirijeze corect.
O cunostinta , fara acces la internet, ar vrea sa stie cum ar putea intra in legalitate , daca se mai poate, si ce consecinte ar avea de suportat avand in vedere ca acum vreo 6 ani a amenajat o parte a podului casei in mansarda, fara autorizatie de construire. Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Asxis , utilizator 19:14, 7 Martie 2018
Stimate utilizator ludo, cunostinta dvs. poate sa stea linistita.
DinuX a scris:

Sunt mai multe aspecte:
- ba, contrar opiniilor de mai sus, primariile pot impune aducerea constructiei la starea initiala (au fost cazuri care s-au terminat cu dezafectarea investitiei). Da, s-a prescris dreptul de a da amenda, dar nu si celelalte sanctiuni. Cum sa disciplinezi altfel investitorii prea entuziasti?


Sigur, daca este pe domeniul public sau jumatate in curtea vecinui sau mai stiu eu ce situatii de genul.
Primaria are dreptul de a cere demolarea constructiilor doar dupa ce au aplicat sanctiune contraventionala constand in amenda.
Instantele de judecata au hotarat ca in lipsa aplicarii amenzii nu se pot dispune masurile complementare.
Probabil sunt si instante ce au aplicat in alt mod legea, eu unul nu am gasit pana acum, am gasit doar cateva hotarari de respingere a plangerii contraventionale intrucat contraventiile din acest domeniu nu se prescriu dar cum am spus mai sus, reprezinta doar 5% din totalul celor gasite de mine.

Articolul 28
(1) O data cu aplicarea amenzii pentru contraventiile prevazute la art. 26 alin. (1) lit. a) si b) se dispune oprirea executarii lucrarilor, precum si, dupa caz, luarea masurilor de incadrare a acestora in prevederile autorizatiei sau de desfiintare a lucrarilor executate fara autorizatie ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, intr-un termen stabilit in procesul-verbal de constatare a contraventiei.

Daca primariile si-ar face treaba, nu ar lasa sa se prescrie contraventiile.
Este si culmea sa vina primaria dupa 10 ani si sa spuna: "domne pe mine ma deranjeaza casa ta ca nu are autorizatie, ia sa o darami"
Mai pot cere demolarea si vecinii sau alte persoane deranjate de constructia ta dar la fel, daca nu te-a deranjat 6 ani, de ce te deranjeaza acum?

Recent am citit o hotarare prin care primaria a facut un astfel de proces verbal pentru ca sanctiunea era prescrisa, constructiile erau prin apropietarea bazei de la deveselu, a fost respinsa actiunea intrucat nu are niciun efect juridic un astfel de procesc verbal. Primaria s-a enervat si de data aceasta a facut un proces verbal ce includea si amenda :)), bineinteles ca instanta a anulat acel proces verbal intrucat contraventia era prescrisa de ceva ani :))

Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2018
Asxis, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Asxis

Se vede ca aveti un interes special in aceasta cauza...

Daca construiti ceva care depaseste reglementarile de urbanism tot la demolare ajungeti, chiar daca trec mai mult de 3 ani de la edificare. Cum faceti intrarea in legalitate? Veti cere autorizare de construire pe o cladire gata construita si care conform reglementarilor nu se poate construi? Poate de aceea a fost construita fara autorizatie, pentru ca n-a reusit sa obtina autorizatie. Cine va autoriza? Da, daca ce a fost construit se incadreaza in reglementarile de urbanism si in prevederile codului civil, e pe proprietatea respectivului si nu deranjeaza cumva pe cineva, se poate intra in legalitate.

Ca Primaria nu constata ce se intampla in teren, asta stim cu totii (cauzele fiind diferite: fie n-au inspectori suficienti, fie nu sunt suficient de motivati, fie au fost "motivati", fie nu se poate constata din strada...). Asta nu inseamna ca poti sa faci chiar ce te trece capul, pe principiul ca nu-si da nimeni seama, iar daca o sa-si dea seama, o sa fie prea tarziu.

Si nu va bazati nici pe jurisprudenta, nu suntem in dreptul anglo-saxon. Daca nimeriti in aia 5% din statistica pe care ati facut-o?


@ludo

Eram totusi curios cum de i-a venit brusc dorinta de intrare in legalitate. L-a reclamat cineva? Pentru ca altfel ar putea sa zica in continuare ca are pod, nu mansarda, nefiind ceva evident din strada. Poate mie imi place sa dorm in pod, asa cum as putea sa dorm si afara in aer liber!!! La cum descrie initiatorul, n-ar fi nicio problema sa obtina autorizatia de constructie, dar totusi va fi nevoie si de o expertiza tehnica in afara de proiectul pentru autorizare (planseul tine greutatea?). Primul pas este sa mearga sa ceara certificat de urbanism de la primarie. Poate si sa ia legatura cu un arhitect, il poate asista la cererea de emitere a certificatului de urbanism (unele primarii cer si un memoriu).
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2018
DinuX, utilizator
Se poate ca omul sa nu fi stiut legislatia acum 6 ani, iar acum vrea sa corecteze si sa plateasca impozit pt suprafata respectiva.
Eu sunt oarecum in aceiasi situatie. Am avut autorizatie de construire si proiect in care era prevazuta amenajarea mansardei. Din lipsa banilor am renuntat la aceasta amenajare, a ramas pod si am facut receptia constructiei si intabularea asa. Mai tarziu, in etape, am amenajat podul cf autorizatiei si proiectului si am vrut sa intru in legalitate. Dar oameni care lucreaza in constructii, arhitecti etc. mi-au spus ca trebuie sa fac proiect, sa cer certificat de urbanism, ma rog, tot tacamul! Au trecut anii si tot nu stiu cum sa fac. As vrea sa platesc impzitul corect, sa intabulez totul. Si cred ca poate fi o problema in cazul in care vreau sa vand.
Multumesc pt eventualele sfaturi.
Omul se gandeste sa vanda casa si in acte e pod nu mansarda de asta se intereseaza nu chiar din dorinta de a intra in legalitate.

Alte discuții în legătură

Cum poate intra in legalitate o constructie de cativa ani facuta fara autorizatie? ContSters284640 ContSters284640 buna ziua, daca poate cineva sa imi raspunda la o intrebare, parintii mei sunt mostenitorii casei bunicii mele,aceasta a construit langa casa alte doua camere ... (vezi toată discuția)
Autorizație de construire pentru o anexa gospodăreasca ilegal construita Simona.Dunca Simona.Dunca Buna ziua! In 2015 (acum vreo 5 ani) am construit o anexa gospodăresc (beci - fundatie din beton sapat in pământ + garaj deasupra) de aproximativ 10 ... (vezi toată discuția)
Obtinere acte constructie adi_pva adi_pva In anul 2014 am construit o locuinta, anexe etc. pe teren proprietate personala. Terenul este in extravilanul orasului. Am facut cerere la UAT pentru ... (vezi toată discuția)