avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... jurisdictie raspunderea civila delictuala a altui stat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

jurisdictie raspunderea civila delictuala a altui stat

Vreau sa chem in judecata alt stat pt nerespectarea obligatiilor organelor sale administrative.
Pot sa adresez cererea in fata instantei romane... sau va fi respinsa ca nefiind de competenta instantelor romanesti art. 132 alin. (4) C.pr.civ?

Potrivit prev. art. 1 alin. (1) REGULAMENTUL (UE) NR. 1215/2012 din 12 decembrie 2012 privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială NU se aplică, în special, în materie fiscală, vamală sau administrativă și nici răspunderii statului pentru actele sau omisiunile sale în exercitarea autorității publice (acta jure imperii).
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 10:06, 7 Februarie 2018
Asa mai merge! :) A dispus clasarea art.16 alin. (1) lit. b) fapta nu e prev. legea penala.
D-aia ma adresez pe calea actiunii civile.
Acum se impune sa separam chestiunile...
Jurisdictia e una, recunoasterea hotararii e alta.
Daca instanta civila din Romania se recunoaste competenta sa solutioneze actiunea civila din cadrul procesului penal, atunci ma preocup mai tarziu de recunoasterea unei eventuale hotarari de condamnare a statului sloven.
Inca o data: statul sloven nu poate fi condamnat de statul roman.
As fi de acord, de principiu, cu ideea ca un stat nu poate fi condamnat de alt stat...

Totusi, ati pornit de la premisa ca eu zic ca legea statului roman nu permite retinerea actelor, iar legea statului sloven permite retinerea actelor.
Insa eu nu invoc legea statului roman... ci invoc o decizie CEDO in care fusese vb tocmai de ceva de genul asta, si CEDO a gasit incalcarea dreptulurilor fundamentale ale petentilor.

Statul sloven avea obligatia asumata prin tratate internationale (ConventiaEDO) sa respecte jurisprudenta CEDO.
Deci, sub aspectul asta cred ca imi veti da dreptate, intrucat nu invoc dreptul substantial roman (care nu ar fi avut aplicabilitate, de vreme ce fapta s-a petrecut pe teritoriul sloven), ci dreptul international.

Hotararea din 24 iulie 2003 a Curtii Europene a Drepturilor Omului, in speta Smirnova c. Rusia (46133/99), in care autoritatile nationale au retinut propriei cetatene, arestate si condamnate pt infractiuni grave, actele de identitate, timp de 1 an de zile. Desi autoritatile ruse au invocat motivul ca petenta s-a folosit de actele de identitate in savarsirea de infractiuni, CEDO a retinut violarea dreptului la viata privata, prev. art. 8 Conventie.
Inca o data: Romania n-a pus-o nimeni sa judece daca statul sloven a incalcat hotararea respectiva.
Pai... imi pare ca dvs. priviti partea goala a paharului!
Nu ma intereseaza ca statul sloven a incalcat tratatele internatioale.
Eu sunt subiect de drept al statului roman, care are obligatia a-mi proteja drepturile fundamentale.
Cui ma adresez pt ca sa solicit, pe cale judiciara, protectia acestor drepturi?
Imi par doar 2 raspunsuri plauzibile: Romaniei sau Sloveniei.
Ar fi fost obligatoriu sa ma adresez Sloveniei daca ar fi dispus de jurisdictie teritoriala in functie de conditiile concrete ale spetei (elemente de fapt sau drept specifice teritoriului sloven).
Insa, in situatia de fata situatia este cat se poate de abstracta: nu e nevoie de vreo investigatie in fapt sau drept, fata de care slovenia sa aiba jurisdictie teritoriala obligatorie.

Alte discuții în legătură

Ambasada constituie 'sediu secundar' al persoanei juridice statul strain? aidu aidu Potrivit prev. art. 1065 alin. (3) Instanţele române sunt de asemenea competente pentru a judeca orice cerere privind activitatea la sediul secundar al unei ... (vezi toată discuția)
cum mi-a incalcat romania dreptul la viata privata? aidu aidu Potrivit prev. art. 28 alin. (2) În cazul raporturilor procesuale cu element de extraneitate, determinarea legii de procedură aplicabile se face potrivit ... (vezi toată discuția)
Abuz politia slovena impotriva cetatean roman ContSters328953 ContSters328953 Buna ziua, mi s-a intamplat urmatorul eveniment extrem de bizar si suparator:calatoream cu masina proprie si m-a oprit politia in slovenia (sper ca erau ... (vezi toată discuția)