Vreau sa chem in judecata alt stat pt nerespectarea obligatiilor organelor sale administrative.
Pot sa adresez cererea in fata instantei romane... sau va fi respinsa ca nefiind de competenta instantelor romanesti art. 132 alin. (4) C.pr.civ?
Potrivit prev. art. 1 alin. (1) REGULAMENTUL (UE) NR. 1215/2012 din 12 decembrie 2012 privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială NU se aplică, în special, în materie fiscală, vamală sau administrativă și nici răspunderii statului pentru actele sau omisiunile sale în exercitarea autorității publice (acta jure imperii).
Ce ati patit in Slovenia este o treaba interna a Sloveniei, iar Romania nu se poate amesteca in treburile interne ale Sloveniei. Daca ar fi fost o incalcare grava a drepturilor omului, statul roman v-ar fi putut oferi asistenta consulara in relatia dvs. cu justitia slovena, dar nu a fost cazul.
Legea in Solvenia o face Parlamentul sloven si justitia o fac judecatorii sloveni + CEDO. Statul roman nu are caderea de a face justitie in Slovenia. Anumite infractiuni comise contra cetatenilor romani pot fi judecate in Romania, dar numai in conditii speciale, iar Romania nu are nicio cadere de a judeca statul sloven.
De altfel ati constatat singur asta, prin faptul ca plangerea s-a sfarsit cu un mare fas.
De fapt, mi-a oferit minima asistenta consulara... mai mult la nivel informativ :) Si au solicitat relatii la ambasada.
plangerea s-a sfarsit cu un mare fas... sub aspect penal, nu al competentei/jurisdictiei.
De altfel, in mod onest, nu ma asteptam ca statul roman sa condamne, pt abuz in serviciu, un politist sloven :) Insa m-am simtit obligat sa ma adresez prealabil parchetului, si abia subsidiar instantei civile.
Pai eu sustin ca este o grava incalcare a drepturilor omului!!!
Si ca e injust sa imi fie pusa corvoada in cap sa ma adresez instantelor slovene, stat cu care nu am nicio legatura.
De vreme ce chestiunea de drept e atat de simpla, incat ar putea fi solutionata si de instantele din Afghanistan (nu e nevoie de administrarea niciunei probe si nici de rationamente juridice): incalcarea concreta a unui drept fundamental intr-un mod constatat deja de CEDO.
Anumite infractiuni comise contra cetatenilor romani pot fi judecate in Romania,.. ce conditii speciale? despre ce este vb?
sfera infracţiunilor care prezintă aptitudinea de a atrage aplicarea legii penale române conform principiului realităţii s-a lărgit considerabil în reglementarea actuală. noul legiuitor penal apreciază că orice faptă incriminată de legea română, comisă în străinătate, de către o persoană care nu are cetăţenie română, împotriva statului român ori a unui cetăţean român sau unei persoane juridice române, poate conduce la declanşarea procedurii de tragere la răspundere penală în România.
comiterea oricărei infractiuni, în condiţiile de la art. 10 NCP, va naşte posibilitatea aplicării legii penale române potrivit aceluiaşi principiu
Deci... orice infractiune, nu doar anumite!