Vreau sa chem in judecata alt stat pt nerespectarea obligatiilor organelor sale administrative.
Pot sa adresez cererea in fata instantei romane... sau va fi respinsa ca nefiind de competenta instantelor romanesti art. 132 alin. (4) C.pr.civ?
Potrivit prev. art. 1 alin. (1) REGULAMENTUL (UE) NR. 1215/2012 din 12 decembrie 2012 privind competența judiciară, recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială NU se aplică, în special, în materie fiscală, vamală sau administrativă și nici răspunderii statului pentru actele sau omisiunile sale în exercitarea autorității publice (acta jure imperii).
Imi pare ca nu poate fi statul roman in dilema: el are obligatia sa faca aplicarea dreptului intern, si anume protejarea drepturilor mele fundamentale.
Astfel condamnand alt stat pt incalcarea lor.
Daca celalalt stat se va simti nedreptatit (care e sanctiunea corelativa?), atunci are el sarcina probei, sa se apere in temeniul 'dreptului international' impotriva sanctiunii aplicate de statul roman.
tgeorgescu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Eu v-am spus, dar nu vreti sa intelegeti: un stat suveran nu poate judeca alt stat suveran (ceea ce numeati "concept pasoptist", juristii il numesc "drept international"). Orice alte discutii sunt inutile.
Drept international... subiectiv, adica cel conform caruia statele sunt suverane.
Insa care nu prevede sanctiuni pt incalcarea acestui drept subiectiv al statelor?! :)
Insa in sens procesual... cum ar putea motiva instanta romana sa imi refuze protectia dreptului meu subiectiv, pe care e obligata de Constitutie sa il apere?
Lipsa calitatii procesual pasive??
Ete, na... tocmai ce apreciam comentariile dvs profesioniste :)
Evident ca interpretarile mele constituie adevarul absolut... nu se impunea sa imi replicati cu atacuri la persoana...