avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vânzare la licitație apartament cu privilegiu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vânzare la licitație apartament cu privilegiu instituit de asociație. Ce se mai poate face dacă asociația nu și-a recuperat prejudiciul?

Buna,
Asociația de proprietari în care locuiesc a instituit privilegiu imobiliar asupra unui apartament cu restante , care ulterior a fost vandut de banca creditoare prin licitatie si l-a intabulat fara ca asociatia sa isi recupereze prejudiciul ; se poate intabula fara un act de la asociatia de proprietari care sa ateste lipsa datoriilor si in conditiile in care era instituit privilegiul imobiliar inaintea inceperii procedurii de vanzare la licitatie?
Mulțumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:08, 20 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este chiar asa, insa bancile, spre deosebire de asociatii, stiu sa-si protejeze investitiile.
Cum se intampla in realitate?
Pai proprietarul, bun platnic ani si ani de zile, merge si apeleaza la un credit, pune gaj locuinta, banca merge la OCPI si-i instituie privilegiul imobiliar. Nu vine la asociatie sa-ti spuna ca uite dom'le eu m-am imprumutat o suma la banca X, am garantat cu casa... Deci nu vine si ar fi de rasul curcilor sa faca chestia asta... Ei, romanul nostru, bun platnic ani si ani de zile, intra la un moment dat intr-o belea si nu mai are lichiditati. Banca il preseaza pana se intampla faza cu licitatia.
Ei, aici ziceam eu ca lichidatorul ar avea obligatia sa instiinteze toate persoanele interesate despre licitatie, dar cum sa o faca - probabil ca da un anunt intr-un ziar important. Lichidatorul mai stie ca omul sta la bloc, dar tace chitic si nu anunta asociatia sa se prezinte la masa credala. De ce face acest lucru - am mai spus, deoarece este in intelegere cu geambasii de locuinte si cu mafia imobiliara - fara suparare.
In aceste conditii, daca asociatiile nu "se misca" corespunzator raman cu necazul, asa cum a patit si initiatorul topicului si culmea, Legea este de partea mafiei - cu toata parerea de rau. Cine nu crede, poate sa citeasca un act de adjudecare care este actul de proprietate a lui x-ulescu. Acolo se spune clar ca apartamentul este lipsit de sarcini, asa ca omul merge si-l intabuleaza.
In cazul prezentat, de dl. Remus, acesta, impreuna cu un avocat bun, merge la OCPI si solicita un extras de carte funciara si o sa-i de-a peste nas referentului-registrator. Faza este ca aceste solicitari cam costa niste banutzi...
Chiar dacă anunța, iar Ru cred ca totuși a anunțat-o, probabil ca suma ce a fost obținută din vânzare a acoperit sau nu datoria către banca. Exista un privilegiu al ipotecilor/ sarcinilor înscrise. In general din suma obținută din vânzare își ia banca datoria, având ipoteca dr rang I, după aceea statul - taxe etc și după aceea ceilalți creditori. Apartamentul scos la licitație se vinde liber de sarcini.
In Legea 230/2007:
ART. 51
(1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu de restanţă. Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.
(3) Operaţiunile de publicitate imobiliară privitoare la privilegiul prevăzut la alin. (1) şi (2) sunt scutite de taxă de timbru.


Daca tot discutam, ce inseamna ceea ce ziceti:
- Exista un privilegiu al ipotecilor/ sarcinilor înscrise. In general din suma obținută din vânzare își ia banca datoria, având ipoteca dr rang I, după aceea statul - taxe etc și după aceea ceilalți creditori. Apartamentul scos la licitație se vinde liber de sarcini.

Cum explicati ca apt. scos la licitație se vinde liber de sarcini, cand, asa cum afirma si autorul topicului, desi avea istituit privilegiu imobiliar de catre as. prop., acesta s-a licitat, si intr-adevar, pe actul de adjucecare, apare aceasta sintagma - lipsit de sarcini - cand proprietarul este grevat de un debit destul de mare la asociatia de proprietari?
Ce obligatii considerati ca ar avea licitatorul, avand in vedere ca locuinta respectiva facea parte dintr-un condominiu (bloc de locuinte)?
Pe bune, suntem noi prosti sau ne considera unii ca suntem?
Cine ar trebui sa indrepte aceste lucruri?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formulare pretentii asociatii de proprietari crina_cta crina_cta Ma confrunt cu urmatoarea situatie: in cadrul asociatiei de proprietari unul dintre proprietari a ramas restantier la plata cotelor de intetinere. apartamentul ... (vezi toată discuția)
Privilegiul imobiliar cccatalin cccatalin Buna ziua, am depus un privilegiu imobiliar pe un apartament scos la licitatie. s-a vandut apartamentul cu suma de 40000 iar la banca era evaluat la 80000. ... (vezi toată discuția)
Ipoteca de rang 1 versus legea 230 / 2007 art 51 max36 max36 La mine in bloc a existat un proprietar de apartament care a avut un credit la banca ipotecat cu apartamentul in catre avea sediul firmei.Nu a mai platit si e ... (vezi toată discuția)