avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dupa cat timp se suspenda adunarea generala (sfertul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dupa cat timp se suspenda adunarea generala (sfertul academic) si care este termenul minim pentru reconvocare?

Art. 24 din Legea 230/2007 prevede ca
(1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari (jumătate plus unu) sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal.
(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea generală va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.
(3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora.
(4) Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii şi pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari.

Am observat in unele topicuri faptul ca adunarea generala a fost reconvocata dupa o jumatate de ora. o ora sau doua ore.

1. Luand in considerare faptul ca legea nu prevede un timp clar (in ore sau minute) dupa care adunarea generala poate fi suspendata din cauza neintrunirii cvorumului necesar pentru adoptarea hotararilor AG precum si formularea de la pct. (2) in care se face referire la un termen in "zile" de la data primei convocări, care este timpul minim dupa care se poate suspenda adunarea generala si termenul minim dupa care poate fi reconvocata adunarea generala?
In cazul contestarii in instanta a termenului pentru reconvocare dupa un termen mai mic de o zi ar exista sanse de anulare a hotararilor adoptate in AG reconvocata?

In privinta timpului minim pentru suspendarea AG nu am nicio idee, cum nu este legiferat "sfertul academic" nu cred ca intra in discutie, o jumatate de ora ar putea fi prea "mult" pentru proprietarii care s-au prezentat la ad.gen. iar la reconvocare fiind posibil sa nu mai vina.
Poate primim raspunsuri din "practica" altor asociatii de proprietari.
In schimb pentru reconvocare opinia mea este ca termenul trebuie sa fie de minimum o zi si maximum 10 zile.

2. Nici stabilirea datei si orei desfasurarii adunarii generale reconvocate nu este explicita in lege, se poate stabili anterior desfasurarii adunarii generale ordinare (odata cu convocarea AG ordinare) sau trebuie stabilita si afisata dupa ce adunarea generala a fost suspendata din cauza neintrunirii cvorumului necesar?




Ultima modificare: Miercuri, 14 Februarie 2018
cyan, moderator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:09, 22 Ianuarie 2021
Acel și vs sau nu inseamna ca norma contravine sau stipuleaza altfel decat legea.
Convocarea se dovedeste cu afisul iar reconvocarea cu tabelul.
Conform legii [cum sustineti dvs] fac si eu doua anunturi, convocare si reconvocare, tiparite pe un petec de hartie cat juma' de timbru si-l pun in cel mai intunecat colt al avizierului.

Unde scrie de 100%?! Chiar in paragraful citat mai sus din HG1588.
La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate, [...]
toți = 100%

In L230 scrie (citat mai sus):
(3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora.

Cum faceti dvs dovada cu afisul la avizier ca l-ati reconvocat pe dl. X care locuieste in SUA, dar e membru al asociatiei?!
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Februarie 2018
CipM, utilizator
@CipM,
Uite ce am scris eu mai sus:
In cazul reconvocarilor la secunda sau cum se mai practica, dupa 15-30-60 minute, pot sa va garantez 100% ca nu reuseste nimeni sa dovedeasca ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost (re)convocati - si aceasta in cazul asociatiilor mai mari.
Este f. adevarat, ca munca de reconvocare este in zadar, pentru ca de venit la AG reconvocata, vor fi prezenti tot aceeasi proprietari, care de ani si ani de zile se prezinta la lucrari, indiferent ca este la convocata sau la reconvocata.

Nu stiu cum este la dvs., dar la noi este situatia descrisa, asa ca orice carcotas poate sa mearga cu jalba in protap si sa conteste hotararile AG - din lipsa dovezii ca toti membrii au luat la cunostinta de convocare, sdar contesta cineva, are grija cineva?
Eu intocmesc convocatorul pe o hartie A4 si o afisez chiar la intrarea in scara, iar la "initiativa" inspectorilor din primarie, intocmim un proces verbal de afisare. Toate acestea la ce bun? Din 500 de proprietari sunt prezenti 30-35. Cu tot cu invitati, sub 40...
Este bataie de joc munca si timp pierdut.
Da, se poate merge si pe iuteala de mana si nebagarea de seama, poate nu contesta nimeni in 45 de zile:)

Ati putea face un efort si desfiinta asociatia (prin hot AGA cu toate actele in regula). Faceti alta noua numai cu cei 30-35 care vin (sau cu cati vor veni la ad. gen. de constituire). O sa necesite recontractare cu furnizorii dar nu e mare branza.

La noi doar 2/3 din proprietari sunt membri. Pun afise, avem website, scriu un email pt toti, cei ce nu vor/pot sa vina trimit imputerniciri (accept scanate pe mail) si nu fac reconvocare ci o noua convocare daca e cazul.
Eu sunt mai nou in treaba asta si vad ca merge. Plus ca am grija ca AGA sa nu dureze mai mult de 15 minute. Scriu in anunt si pe web care e treaba ca sa stie toata lumea, astept un timp pt observatii/propuneri, mai organizam 1-2 ore intr-o zi pt cei care nu pricep sau vor sa discute. La sedinta venim cu temele facute, doar se voteaza, nu despicam firul in patru. Eventual ramanem dupa sedinta, daca sunt amatori, sa mai vorbim de una-alta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Februarie 2018
CipM, utilizator
Bravo!
Totusi, probabil ca asociatia dvs. este mai mica si merge treaba.
La website ne-am gandit si noi, dar tineti cont ca 10-15 % dintre proprietari mai au TV cu lampi, majoritatea intre 55-60 ani, iar tineretul este prea preocupat de avantajele tehologice ca sa mai vina si la sedinte. Un exemplu: din 504 proprietari, doar 5 au dorit sa-si achite intretinerea prin banca.
Nu sunt impotriva celor in varsta, mai ales ca fac parte din aceeasi categorie, insa sunt unii care nu ca nu au computer acasa, dar chiar daca ar avea... Este greu tare.
La noi sedintele dureaza cam 3 ore, se lasa cu discutii, unele chiar violente, fapt ce m-a determinat ca la reconvocata sa invit intotdeauna un politist de la sectia noastra de politie - si sa stiti ca baietii chiar se prezinta, asista la discutii, astfel ca in ultimul timp lucrarile s-au mai scurtat, discutiile sunt in limita bunei-cuviinte.
Cu desfiintat asociatie este foarte greu. Personal nu agreez aceasta solutie, dar o sa vedem, poate o mai spargem...

Cand e vorba de oameni, nicio solutie nu e buna, e vorba de ales dintre mai multe rele.

Da, asociata noastra e mai mica si provine dintr-o 'spargere'.
E greu spre imposibil de lucrat cu o asociatie cu 500 de membri (dar sigur sunt toti cei 500 de proprietari membri ai asociatiei?).

La noi marea majoritate are peste 60 de ani dar nu conteaza atat de mult varsta cat pregatirea/ocupatia. Tinerii (5-6 familii) nici macar nu sunt membri, nu s-au deranjat sa se inscrie in asociatie.
Sunt si la noi proprietari care n-au treaba cu net-ul. Pentru ei scriu afisele si o fac cat mai pe larg. Avem si persoane de 80 sau chiar de 95 de ani care nici nu se mai pot deplasa (de obicei luam imputernicire de la acestia).
Expun problema, dau temeiul legal cu citate la absolut totul, las sa se pritoceasca treaba (1-2 saptamani sau cat e nevoie), mai organizez 1-2 intalniri unde poate sa vina oricine sa discutam (sau sa ne batem daca trebuie:)) si abia apoi convocam AGA scurt si la obiect, cu ochii pe ceasul pus la vedere:)

Motivul principal pt care vecinii mei, inclusiv eu, nu [mai] veneau la sedintele AGA este exact aceasta pierdere de timp inutilă cu discutii interminabile; la noi nu a fost vreodata cazul sa se lase cu violente, nici macar verbale din cate stiu eu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Februarie 2018
CipM, utilizator

Alte discuții în legătură

Adunare generala extraordinara a proprietarilor tomasso tomasso La adunarea gen. extraordinara a propriet. convocata potrivit art.!4(3) din HG 1588/2007( de cel putin 20% din membrii propriet). avand ca obiect alegerea ... (vezi toată discuția)
Reconvocare adunare generala a asociatiilor de proprietari medut_pitic medut_pitic Buna ziua Poate cineva sa imi confirme ca se poate face reconvocarea Adunarii Generale in caz de lipsa forum la 10 minute mai tarziu? \"Adunare General va ... (vezi toată discuția)
Nerealizarea convocarii tuturor proprietarilor la a.g.p. in termenul ... gambette gambette Nerealizarea convocarii tuturor proprietarilor la A.G.P. in termenul prevazutprevazut de lege este de natura a conduce la anularea procesului de convocare? (vezi toată discuția)