avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi

Reges-Online: Operațiuni esențiale și situații speciale. Ghid practic pentru o gestionare corectă și eficientă a registrului. Vezi agenda evenimentului și participă →

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dupa cat timp se suspenda adunarea generala (sfertul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dupa cat timp se suspenda adunarea generala (sfertul academic) si care este termenul minim pentru reconvocare?

Art. 24 din Legea 230/2007 prevede ca
(1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari (jumătate plus unu) sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal.
(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea generală va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.
(3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora.
(4) Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii şi pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari.

Am observat in unele topicuri faptul ca adunarea generala a fost reconvocata dupa o jumatate de ora. o ora sau doua ore.

1. Luand in considerare faptul ca legea nu prevede un timp clar (in ore sau minute) dupa care adunarea generala poate fi suspendata din cauza neintrunirii cvorumului necesar pentru adoptarea hotararilor AG precum si formularea de la pct. (2) in care se face referire la un termen in "zile" de la data primei convocări, care este timpul minim dupa care se poate suspenda adunarea generala si termenul minim dupa care poate fi reconvocata adunarea generala?
In cazul contestarii in instanta a termenului pentru reconvocare dupa un termen mai mic de o zi ar exista sanse de anulare a hotararilor adoptate in AG reconvocata?

In privinta timpului minim pentru suspendarea AG nu am nicio idee, cum nu este legiferat "sfertul academic" nu cred ca intra in discutie, o jumatate de ora ar putea fi prea "mult" pentru proprietarii care s-au prezentat la ad.gen. iar la reconvocare fiind posibil sa nu mai vina.
Poate primim raspunsuri din "practica" altor asociatii de proprietari.
In schimb pentru reconvocare opinia mea este ca termenul trebuie sa fie de minimum o zi si maximum 10 zile.

2. Nici stabilirea datei si orei desfasurarii adunarii generale reconvocate nu este explicita in lege, se poate stabili anterior desfasurarii adunarii generale ordinare (odata cu convocarea AG ordinare) sau trebuie stabilita si afisata dupa ce adunarea generala a fost suspendata din cauza neintrunirii cvorumului necesar?

Ultima modificare: Miercuri, 14 Februarie 2018
cyan, moderator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:09, 22 Ianuarie 2021
Sintagma "toti proprietarii membri" este lipsita de sens, se intelege ca este vorba despre proprietarii membri din asociatie si nu memebri din alte asociatii sau numai o parte dintre ei!

La orice adunare generala a actionarilor unei societati nu exista o astfel de formulare, se anunta "actionarii" despre convocarea ag!

Legea prevede convocarea prin afisaj sau tabel nominal, nu prevede convocarea prin anunturi in ziare de mare tiraj sau prin media audio-vizuala interna si internationala. Asa cum am spus, legea prevaleaza normei de aplicare, este un principiu din drept.

Reconvocarea ad gen prin tabel nominal nu este obligatorie, numai convocarea ad gen extraordinare trebuie dovedita si prin tabel nominal cand se convoaca de min 20% din proprietari pentru simplul motiv ca trebuie sa ii dovedesti pe cei 20%.

Legea este ambigua in privinta reconvocarii ad gen extraordinare, cum insa nu se precizeaza se intelege si ca ad gen extraordinare se supun reconvocarii avand in vedere art.23 (5) Proprietarii trebuie anunţaţi, prin afişare la loc vizibil sau pe bază de tabel nominal convocator, asupra oricărei adunări generale a asociaţiei de proprietari, (...)"

Pe de alta parte ce parere aveti despre contradictia dintre alin. (2) si alin. (5) din art. 23
(2) Adunarea generală este alcătuită din toţi proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari.
(5) Proprietarii trebuie anunţaţi, prin afişare la loc vizibil (...)
Se intelege astfel ca la adunarea gen pot participa numai proprietarii membri dar sunt anuntati toti proprietarii inclusiv cei care nu sunt membri chiar daca acestia nu pot participa!
Cum sa fie alcatuita adunarea generala numai dintr-o parte din membri?? Este o prostie, ilogic!! Nu trebuia precizat ca participa "toti", era suficient "proprietarii membri"!

O iau de la coada.
Pct (2) art 23 e ca o definitie a unui multimi, organismul numit 'adunare generala' e compus (alcatuit) din totalitatea proprietarilor membri. "toti" nu face decat sa intareasca, nu deranjeaza. Participarea e alta poveste.
Pct (5) ar fi putut fi scris mai clar, de ex. "Membrii as. de prop." in loc de "Proprietarii" dar nu contravine cu nimic pct (2). Tot articolul 23 se refera la adunarea generala, se poate presupune ca si pct (5) se refera tot la proprietarii membri.
Dar L230 e inca acceptabila, HG1588 are mult mai multe bube :) Oricum, ambele dau senzatia unei traduceri cu google translate a legilor asociatiilor de locatari ...

Ad-literam este "asupra oricărei adunări generale", nu si asupra actiunii numita "reconvocare" a unei (oricarei) adunari generale; care actiune de reconvocare nu este supusa regulii "cu cel puțin 7 zile înainte de data stabilită" din continuarea frazei, deci pct (5) nu se refera [și] la reconvocari.

Cat despre alte feluri de asociatii/societati, nu putem face comparatii. Alte legi, alte bordeie, alte gâște ...

Parerea mea este ca:
- in caz de contestatie trebuie sa avem o dovada ca am anuntat pe toata lumea (art. 24 pct (3) L230), sa nu ne trezim ca cineva contesta si sustine ca nu stia, ca n-a fost anuntat;
- indiferent de lege, regula de baza este ca trebuie sa ne dovedin bunele intentii de a respecta legea iar spiritul acestei legi este ca se poate face o derogare de la regula de 50%+1 doar daca sigur toti membrii au luat la cunostinta de adunare;
- dovada nu este neaparat numai sub forma de tabel cu semnaturi si nu cred ca ne taie nimeni capul daca am anuntat numai 99% dintre membri; dar macar sa se vada intentia...

Exemple de dovezi ale bunelor intentii de a anunta toti membrii:
- tabel nominal cu semnaturi;
- email cu raspuns (confirmare de luare la cunostinta);
- PV cu 2 martori ca respectivul a fost anuntat verbal sau telefonic (pe speaker cu prevenirea interlocutorului);
- orice alta forma care se poate constitui in proba in fata instantei.
Ultima modificare: Duminică, 18 Februarie 2018
CipM, utilizator
Exprimarile din legi trebuie sa fie consecvente si sa nu lase loc la interpretari si presupuneri.
La fel si cele din normele de aplicare ale legii.
Daca in cuprinsul unui articol se face initial referire la toti proprietarii membri si in alt aliniat numai la proprietari nu se presupune automat ca este vorba despre membri atata timp cat la inceputul legii sunt definiti proprietarii si nu membrii si nemembrii.
Acelasi lucru se intampla si cu "si" / "sau",
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Hotararile adunarii reconvocate dalamiros dalamiros cu respect as vrea sa va cer sfatul in urmatoarea situatie. fac parte din comitetul executiv al unei asociatii de proprietari. in urma cu doua luni ... (vezi toată discuția)
Adunarea generala poate fi convocata de locatarii unui bloc ? Ruxandra15 Ruxandra15 Buna Ziua, As dori sa-mi spuneti daca articolul nr.14 din cadrul Hotararii de Guvern 1588/2007,de aplicare a Legii 230/2007 ,privind ... (vezi toată discuția)
Reconvocare adunare generala a asociatiilor de proprietari medut_pitic medut_pitic Buna ziua Poate cineva sa imi confirme ca se poate face reconvocarea Adunarii Generale in caz de lipsa forum la 10 minute mai tarziu? \"Adunare General va ... (vezi toată discuția)