avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi daca nu mai sunt angajat ale angajatorului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi daca nu mai sunt angajat ale angajatorului

Mai am dreptul conform articolului urmator sa cer aceste drepturi daca nu mai sunt angajat?:

CAP. III
Raspunderea patrimoniala

ART. 269
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
-------------
Alin. (1) al art. 269 a fost modificat de art. I din LEGEA nr. 237 din 12 iulie 2007, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 497 din 25 iulie 2007.

Respectiv mai am dreptul sa depun referat despre un coleg dupa ce nu mai sunt angajat?

Daca colegii sunt in cercetare penala in legatura cu ce-ar fi continut referatul, si angajatorul este notificat, nu ar trebui sa initieze la modul moral o anchetare disciplinara deoarece contravin Regulamentului Intern?

ART. 52
c) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 08:10, 25 Octombrie 2009
Revin, daca angajatorul nu dispune sanctiuni angajatilor care se fac vinovati, dar imi dispune mie, nu se considera discriminare? Angajatorul trebuie sa fie interesat de prestarea muncii nu de cine i-o presteaza. Mai ales ar trebui sa fie interesat de angajatii care-i presteaza munca nu de cei care n-o fac.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se considera discriminare doar ceea ce este prevazut in O.G. nr. 137/2000 ca fiind discriminare. O eventuala sesizare este de competenta Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. Cititi actul normativ accesand linkul de mai jos.

[ link extern ]

Art. 2 - O.G. nr. 137/2000
(1) Potrivit prezentei ordonante, prin discriminare se intelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizata, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.
(2) Dispozitia de a discrimina persoanele pe oricare dintre temeiurile prevazute la alin. (1) este considerata discriminare in intelesul prezentei ordonante.
(3) Sunt discriminatorii, potrivit prezentei ordonante, prevederile, criteriile sau practicile aparent neutre care dezavantajeaza anumite persoane, pe baza criteriilor prevazute la alin. (1), fata de alte persoane, in afara cazului in care aceste prevederi, criterii sau practici sunt justificate obiectiv de un scop legitim, iar metodele de atingere a acelui scop sunt adecvate si necesare.
(4) Orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le genereaza, favorizeaza sau defavorizeaza nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoana, un grup de persoane sau o comunitate fata de alte persoane, grupuri de persoane sau comunitati atrage raspunderea contraventionala conform prezentei ordonante, daca nu intra sub incidenta legii penale.
(5) Constituie hartuire si se sanctioneaza contraventional orice comportament pe criteriu de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, gen, orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata, varsta, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista in noul cod al muncii prevazuta si discriminarea penru varsta? iosif.kramar iosif.kramar Buna ziua! va rog cine ma poate ajuta, in nodul cod al muncii este prevazuta undeva si un articol ref.discriminare ref.varsta? si unde anume? si unde as mai ... (vezi toată discuția)
Discriminare? iculici iculici Am doua colege de etnie roma, dar sunt foarte curate, aranjate,,, Saptamana trecuta, una dintre ele i-a atras atentia unui pacient sa nu mai scuipe in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! este legal ca o discoteca sa permita accesul doar ... cat1000 cat1000 Buna ziua! Este legal ca o discoteca sa permita accesul doar studentilor, pe baza carnetului de student? Se poate considera discrimare? Exista vreo lege care ... (vezi toată discuția)