avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... contestatie cerificat handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

contestatie cerificat handicap

Buna seara , Sotia mea a obtinut certificat de incadrare in grad de handicap accentuat valabil 24 luni cu data dobandirii handicapului 1983 . Mentionez ca data incadrarii in munca este 1985 deci handicapul este prexistent calitatii de asigurat si are o vechime in munca 32 ani si 5 luni . Tip handicap auditiv hipoacuzie bilaterala neurosenzoriala profunda , handicap existent si la alti membri ai familiei . . Vrem sa se inscrie la pensie pentru limita de varsta am vrea sa contestam certificatul pentru ca conform legii trebuie sa fie permanent si sa fie specificat ca este pentru pensionare la limita de varsta .
Intrebarea noastra este daca putem contesta certificatul si ce sanse avem . Cand an facut dosarul am completat o cerere tip . Ce putem face in situatia existenta sa asteptam 2 ani rezizuirea certificatului .
Ultima modificare: Marți, 27 Februarie 2018
antoniu2, utilizator
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 14:27, 22 Septembrie 2018
Comisia Superioara de expertizăa a persoanelor cu handicap s-a desființat, și drept urmare va trebui sa va adresati instantei de contencios administrativ, care este tribunalul local
Conform ultimei modificari facute de OUG 51/2017, certificatele emise pot fi contestate la Instanța de Contencios Administrativ, în termen de 30 de zile.
Acte necesare actiune de contestare decizie comisia de exeprtiza mediacla persoane cu handicap:
- cererea de chemare în judecata, prin care contestați certificatul de handicap în 2 exemplare.
Va trebui sa motivati in fapt motivul contestației,
- certificatul de handicap 2 exemplare copii xerox, pe care scrieți: «conform cu originalul», și apoi semnați.
- copie CI/buletinul de identitate 1 exemplar.
Temei de drept:
-OUG nr. 51/2017.
-Prevederile art. 483-502 din Noul Cod de procedura civila, prevederile Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
-Ordinul nr. 762/1992 /2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste încadrarea în grad de handicap, cu modificarile si completarile ulterioare, H.G.R. 430/2008 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea si functionarea comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap,
Am fost la Casa nationala de pensii si acolo ne-au spus ca trebuie un certificat de incadrare in grad de handicap in scopul pensionarii in conformitate cu prevederile legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice . Am fost la serviciul de evaluare a persoanelor cu handicap Mures ca sa ma informez ce dosar sa completez dar am primit raspunsul ca ei nu dau ci cei de la casa de pensii . Pe siteul directiei generale de asistenta sociala a copilului Bucuresti serviciul de evaluare a persoanelor cu handicap apare :

" Acte necesare depunere dosar pentru certificat de încadrare în grad de handicap în scopul pensionării în conformitate cu prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

DOSAR CU ŞINĂ
ACT DE IDENTITATE - original şi copie xerox;
În funcţie de statutul socio-profesional:
- ADEVERINŢĂ DE SALARIAT - pentru salariaţi - în original;
sau
- DECIZIE DE PENSIONARE INVALIDITATE (cu specificarea datei de revizuire) şi ULTIMUL TALON DE PENSIE - pentru pensionari de invaliditate - în copie xerox;
sau
- ADEVERINŢĂ DE LA ADMINISTRAŢIA FINANŢELOR PUBLICE - pentru cei care nu realizează venituri -în original;
COPIE XEROX CARTE DE MUNCĂ;
DOCUMENT MEDICAL DE LA MEDICUL SPECIALIST
ALTE ACTE MEDICALE (BILETE DE IEŞIRE DIN SPITAL, ANALIZE MEDICALE, COPII FIŞE DISPENSARIZARE, etc.) - după caz sau la solicitarea specialiştilor Serviciului Evaluare Complexă;
ADEVERINȚĂ ELIBERATĂ DE CASA DE PENSII, CARE SĂ CUPRINDĂ CALCULUL STAGIULUI DE COTIZARE.
Nu mai stiu ce sa cred la Bucuresti se dau certificate handicap pentru pensionare conform Legii 263/2010 iar la Tg-Mures nu . Cui sa ma adresez ? Vreau sa completez dosarul dar nu mi-l primesc .
Din cate am citit pe siteul directiei generale de asistenta sociala a copilului Bucuresti serviciul de evaluare a persoanelor cu handicap se intocmesc dosare diferite .
Nu are nici o treabă pensionarea pentru limită de vârstă cu certificatul de handicap.
Faceți o mare confuzie, nu trebuie nimic de la handicap când depuneți cererea de pensionare pentru limită de vârstă.

Alte discuții în legătură

Pensii pfa sirov sirov Buna ziua, Sunt o persoana cu handicap accentuat. Am infiintat un PFA, am incheiat un contract cu o firma si prestez servicii firmei. Dupa venitul obtinut ... (vezi toată discuția)
Pensionare persoana cu handicap marinica71 marinica71 la ce varsta poate iesi la pensie o persoana cu handicap?e vorba de o femeie de 52 ani cu surditate profunda ,cu vechime in campul muncii. (vezi toată discuția)
Handicap preexistent calitãþii de asigurat, data ieºirii la pensie Victor26 Victor26 Sunt nascut in 26.07.1963. Am un handicap grav de la varsta de 8 luni.Lucrez de la 01.09.1988 in meseria de inginer mecanic.Cand am dreptul sa imi inaintez ... (vezi toată discuția)