avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... contestatie cerificat handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

contestatie cerificat handicap

Buna seara , Sotia mea a obtinut certificat de incadrare in grad de handicap accentuat valabil 24 luni cu data dobandirii handicapului 1983 . Mentionez ca data incadrarii in munca este 1985 deci handicapul este prexistent calitatii de asigurat si are o vechime in munca 32 ani si 5 luni . Tip handicap auditiv hipoacuzie bilaterala neurosenzoriala profunda , handicap existent si la alti membri ai familiei . . Vrem sa se inscrie la pensie pentru limita de varsta am vrea sa contestam certificatul pentru ca conform legii trebuie sa fie permanent si sa fie specificat ca este pentru pensionare la limita de varsta .
Intrebarea noastra este daca putem contesta certificatul si ce sanse avem . Cand an facut dosarul am completat o cerere tip . Ce putem face in situatia existenta sa asteptam 2 ani rezizuirea certificatului .
Ultima modificare: Marți, 27 Februarie 2018
antoniu2, utilizator
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 14:27, 22 Septembrie 2018
Legea 263/2010

Pensia pentru limită de vârstă
Art. 58

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, după cum urmează:

a) cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;

b) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare;

c) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap nu s-a desființat și funcționează conform Ordinului nr.1261/2016! S-a schimbat modul de contestare a certificatului de încadrare în grad și tip de handicap în sensul că acesta poate fi contestat direct la tribunal, secția civilă de contencios administrativ și fiscal conform art.87 alin.(5) din Legea nr.448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensii pfa sirov sirov Buna ziua, Sunt o persoana cu handicap accentuat. Am infiintat un PFA, am incheiat un contract cu o firma si prestez servicii firmei. Dupa venitul obtinut ... (vezi toată discuția)
Pensionare persoana cu handicap marinica71 marinica71 la ce varsta poate iesi la pensie o persoana cu handicap?e vorba de o femeie de 52 ani cu surditate profunda ,cu vechime in campul muncii. (vezi toată discuția)
Handicap preexistent calitãþii de asigurat, data ieºirii la pensie Victor26 Victor26 Sunt nascut in 26.07.1963. Am un handicap grav de la varsta de 8 luni.Lucrez de la 01.09.1988 in meseria de inginer mecanic.Cand am dreptul sa imi inaintez ... (vezi toată discuția)