m_ella2005 a scris:
Norma de hrana, de care beneficiaza functionarii publici cu statut special, nu poate fi retinuta in calculul cuantumului pensiei de intretinere din urmatoarele considerente:
Functionarii publici cu statut special beneficiaza, pe perioada cat se afla in activitate, de o alocaţie de hrana zilnica, in limita unor plafoane calorice, diferenţiate pe categorii, numite in limbaj comun „norma de hrana”. După modul in care pot fi asigurate personalului aceste drepturi de hrana se clasifica in:
a. norme prin care se asigura hrănirea efectivelor in mod organizat, prin cantine proprii (popote), deci preparate culinar
b. norme pe care se asigura hrănirea efectivelor cu produse nepreparate culinar
c. acordarea valorii finaciare a normelor la care au dreptul, daca nu beneficiază sau nu se poate asigura hrănirea efectiva a acestora
Aceasta norma de hrana este destinata in exclusivitate refacerii forţei de munca a personalului care beneficiază de ea, motiv pentru care este diferenţiata pe plafoane calorice si categorii de personal si se acorda in natura. Numai in cazul in care nu este posibil a se acorda in nautra, se compensează cu contravaloarea in bani.
Potrivit art. 409 alin.7 Cod procedura civila ‚, alocaţiile de stat si indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru nici un fel de datorii”.
Calitatea de funcţionar public cu statut special este incompatibila cu orice alta funcţie publica sau privata remunerata, cu exceptia functiilor didiactice.
Instanta va stabili cuantumul pensiei de intretinere avand in vedere castigul din munca al debitorului. Astfel, castigul din munca al acestei categorii de salariati il reprezinta salariul. Conf. art. 55 alin. 4 lit. b) din OUG nr. 138 / 2005 de modificare si completare a Legii nr. 571 / 2003, drepturile de hrana acordate de angajatori angajaţilor, in conformitate cu legislaţia in vigoare, nu sunt incluse in categoria veniturilor salariale. Acestea nu pot fi avute in vedere ca si venit pentru calcularea pensiei de întreţinere deoarece ar însemna, din punct de vedere legal, ca atunci când angajatul primimeste aceste drepturi in alimente, sa fie obligat sa vânda din acestea pentru a achita suma stabilita astfel.
Ok, sunt de acord cu ce ati scris,dar intrebarea mea este:Daca acest venit nu se ia in calcul,de ce la imprumuturile facute la banci sau rate,etc.s-a luat in calcul acest spor?Care este diferenta intre o adeverinta pentru un imprumut si o adeverinta pentru pensie alimentara,mai ales ca imprumutul este pe o perioada mai lunga(10 ani),iar pensia alimentara este pe min.1 an daca nu merge la facultate,sau max. 5 ani daca merge la facultate?
Acestea nu pot fi avute in vedere ca si venit pentru calcularea pensiei de întreţinere deoarece ar însemna, din punct de vedere legal, ca atunci când angajatul primimeste aceste drepturi in alimente, sa fie obligat sa vânda din acestea pentru a achita suma stabilita astfel.
De 20 de ani de cand suntem casatoriti, MI nu a dat niciodata acest spor in alimente si daca pana la urma s-ar recurge la aceasta modalitate,atunci ar fi logic ca si pentru banci trebuie sa faca ce spuneti dvs mai sus.