avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... De ce nu recunosc notarii români procurile întocmite ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

De ce nu recunosc notarii români procurile întocmite și apostilate într-o țară UE?

Buna ziua,

Niste cetateni straini vor sa doneze niste imobile (apartamente, case si terenurile aferente) unei institutii a statului roman.

Au redactat procurile bilingve, au mers la un notar din tara lor de origine unde le-au autentificat si apostilat.

Cinci notari din orasul in care sunt proprietatile plus unul din Bucuresti au refuzat sa le ia in considerare spunand ca procurile trebuie semnate la Ambasada Romaniei din tara respectiva.

Oare acesti notari nu cunosc faptul ca Romania a semnat Conventia de la Haga cu privire la recunoasterea reciproca a actelor ?

Am luat legatura cu doi avocati, cu Uniunea Notarilor din Bucuresti, cu Prefectura din judetul respectiv. Persoanele contactate au spus ca apostilarea este buna, dar ca nu pot influenta / forta notarii.

Cei de la Prefectura mi-au spus sa ma duc la MAE.

Ce pot face ?

Multumesc.

PS Tara in cauza este membra UE.
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: bogdan.bobolea , utilizator 09:28, 21 Martie 2018
Din experienta proprie, in sensul ca ati fost la un notar si ati intocmit un act autentic pe baza unei procuri facute la un astfel de functionar? Documentele trebuie sa fie autentice, nu echivalente celor autentice. Nu cred ca informatia pe care o furnizati este corecta.
Sarcasmul nu foloseste nimanui.
Nu putem vorbi despre "autentic" sau "notarial" intr-o tara un care termenul juridic nu exista într-o forma echivalenta, mai ales fiind vorba de un alt sistem de drept.
Definitia serviciului "Notarisation", oferit de "Scriveners Notaries" este aceea de "intocmirea si autentificarea de documente juridice ce nasc si modifica drepturi, îndatoriri și obligații, în special în afara Regatului Unit."
In Romania am folosit procuri facute la acest tip de birou notarial pentru a vinde imobile, in calitate de mandatar si pentru deschiderea și dezbaterea de succesiuni.

Rugam distinsa persoana care a formulat intrebarea sa caute pe internet sintagma "the society of scrivener notaries", primul rezultat fiind cel cautat, sectiunea "Directory" sau sa acceseze [ link extern ] /.

Ca profesionisti, filtram mai usor informatia specializata, in interesul persoanei interesate, chiar printr-o polemică, dar nu prin sarcasm.
Cu deosebita consideratie,
Silviu Hristodorof
Ultima modificare: Duminică, 11 Martie 2018
Silviu Hristodorof - Cabinet de Avocat, Avocat
Echivalente, neechivalente...
De ce sa punem userul din nou într-o situație interpretabila pe care să polemizam, din nou să nu existe certitudinea că acea procura va fi acceptată în România, alți bani pe traduceri și apostile?
Sa întocmească procura la Consulat sau Ambasada. Cel mai simplu, cel mai clar, cel mai sigur.
Cand vrem suntem in UE cand nu vrem nu mai suntem.
Multumesc !

Alte discuții în legătură

Procura facuta la consulatul romaniei in italia george si antonia george si antonia Sunt in Italia si trebuie sa deschid urgent un cont in Romania. Se poate face o procura la consulat pentru a imputernici pe cineva din tara fara ca acea ... (vezi toată discuția)
Procura pt dezbaterea mostenirii - consulat sau apostila? NickN70 NickN70 O procura pentru dezbaterea mostenirii si eliberarea certificatului de mostenitor, realizata in strainatate, trebuie NEAPARAT sa fie facuta la un Consulat al ... (vezi toată discuția)
Procura facuta in strainatate la consulat sau la notar public? ghitzarushul ghitzarushul As dori sa stiu daca procura facuta la cosulatul Romaniei in Franta este echivalenta cu procura facuta la un notar public (in Franta). Banuiesc ca cea facuta ... (vezi toată discuția)