avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... continuitate pensie intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

continuitate pensie intretinere

Printr-o hotarare judecatoreasca s-a stabilit plata unei pensii de intretinere pana la implinirea varstei de 18 ani sau pana la finalizarea studiilor dar nu mai mult de 25 de ani.
Copilul la care se refera hotararea a implinit varsta de 18 ani in cursul clasei a 12-a iar pensia a fost achitata pana la terminarea anului scolar(pana in luna iunie).
La data de 1 octombrie copilul a depus adeverinta ca este inscris in anul I la facultate la angajatorul care facea poprirea pe salariu.
Intrebarea este daca pentru perioada iulie-septembrie (pana la inscrierea la facultate) se plateste pensie de intretinere, trebuie platit retroactiv si pentru lunile respective? Mentionez ca beneficiarul pensiei nu a obtinut venituri in acea perioada.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: mihai_s , utilizator 13:42, 25 Octombrie 2009
mihai_s a scris:

Eu nu vad de ce ar trebui sa-l actioneze in instanta sa-i acorde un drept care il are deja printr-o hotarare judecatoreasca. Nici ca plata pensiei sa fie sistata pe perioada vacantei.
Dar....cum spuneam nu sunt jurist. Si cum jurist nu e angajat la firma ...au pretentia ca un economist sa le stie pe toate.

Corect gandit.

Si pentru ca ...veni vorba. Dvs lucrati cu notiunea de an fiscal. Iar legea invatamantului foloseste notiunea de "an scolar", nu ...luni de scoala. Se intampla ca anul scolar sa nu corepunda, ca data de incepere/terminare cu anul calendaristic (cum e cazul anului fiscal) dar tot AN ramane (= 12 luni).
Deci, vacanta face parte din anul scolar.
Nu exista nici o ratiune pentru care sa inlaturam vacanta din anul scolar. Altminteri, pe vara, profesorii ar fi someri si nu in concediu, n-ar mai avea loc examene de admitere, sesiuni de restante ...si toate activitatile care se desfasoara pe perioada verii intr-o unitate de invatamant. Am inchide usa si am pune lacatul.

In lipsa unei dispozitii legale exprese in Codul Familiei, plata pensiei de intretinere cuvenita majorului aflat in continuare de studii a fost "inspirata" (de practica judecatoreasca) din dispozitiile referitoare la pensia de urmas (folosindu-se ratiunea: de ce un copil cu ambii parinti in viata ar trebui sa aiba o situatie mai grea decat al unuia cu un parinte mort si care ar fi indreptatit la pensie de urmas?).

Ori, iata ce cuprind Normele metodologice de aplicare a L 19/2000.

34. Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care copilul urmaş nu face dovada continuării studiilor într-o formă de învăţământ organizat potrivit legii [art. 92 alin. (1) lit. e) din lege].
Dovada continuării acestor studii trebuie prezentată casei teritoriale de pensii în termen de 15 zile de la data începerii anului şcolar.

Deci plata pensiei de urmas nu se suspenda in luna iulie, ci in luna urmatoare inceperii anului scolar, daca cel indreptatit nu face dovada ca l-a inceput. (prin adeverinta eliberata de unitatea de invatamant).

Ori daca adoptam o solutie pentru identitate de ratiune ...trebuie sa o gandim pana la capat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Octombrie 2009
romascanu, moderator
va multumesc.
sper sa fie deajuns sa-i lamuresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara si dupa majoratul copilului cat timp acesta este inca la scoala YES YES Fica mea mai mare a implinit in iunie 18 ani si mai are de studiat inca 3 ani la liceu si probabil daca va dori,mai departe la colegiu sau universitate 3 sau 4 ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara dupa 18 ani buna ziua,sotul meu are o fica dintr-o casatorie anterioara care a implinit 18 ani in 20 martie 2011,as dorii sa-mi spuneti in ce conditii este obligat in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara copil major lulita lulita in urma divortului copii mi-au fost dati spre crestere si ingrijire,fiica mea a devenit majora dar e inca eleva in ultimul an la liceu si o sa uremeze si o ... (vezi toată discuția)