Am plătit de două luni prețul unei expertize dispuse de instanță, dar expertul desemnat nu a efectuat lucrarea. Cât se tot poate amâna procesul din cauza lipsei expertizei?
Buna ziua. In cadrul unui proces, instanta a dispus expertizarea unei cladiri si a stabilit un expert dintr-o lista de experti agreati de judecatorie.
A doua zi dupa sedinta de judecata a fost achitat onorariul expertului si s-a depus dovada platii la instanta.
De aunci au trecut mai bine de doua luni, expertul desemnat nu a luat legatura cu partile, iar la termneul urmator judecata s-a amanat, pe motiv "lipsa de expertiza".
Ce se poate face in acest caz? Cat se poate amana procesul pentru "lipsa de expertiza"?
Multumesc.
Domnule Ciobanu, cu tot respectul, vă rog să-mi indicați dvs. baza legală prin care nu se permite unei părți să ia legatura unilateral cu expertul, în cazul în care s-a aprobat de către instanță efectuarea expertizei și a fost desemnat expertul.
Intr-un mesaj anterior am mentionat CpC, CpP care nominalizeaza procedura.
CpC - Art. 335: Efectuarea expertizei la fata locului
(1)Daca pentru expertiza este nevoie de o lucrare la fata locului sau sunt necesare explicatiile partilor, ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin scrisoare recomandata cu continut declarat si confirmare de primire, in care li se vor indica ziua, ora si locul unde se va face lucrarea, Citatia, sub sanctiunea nulitatii, trebuie comunicata partii cu cel putin 5 zile inaintea termenului de efectuare a lucrarii. Confirmarea de primire va fi alaturata raportului de expertiza.
(2)Partile sunt obligate sa dea expertului orice lamuriri in legatura cu obiectul lucrarii.
CpP - ART. 177 Procedura efectuării expertizei
(1) Organul de urmărire penală sau instanta de judecată, când dispune efectuarea unei expertize, fixează un termen la care sunt chemate părtile, subiectii procesuali principali, precum si expertul, dacă acesta a fost desemnat.
(2) La termenul fixat se aduce la cunostinta procurorului, a părtilor, a subiectilor procesuali principali si a expertului obiectul expertizei si întrebările la care expertul trebuie să răspundă si li se pune în vedere că au dreptul să facă observatii cu privire la aceste întrebări si că pot cere modificarea sau completarea lor. De asemenea, după caz, sunt indicate expertului obiectele pe care urmează să le analizeze.
-Art 178 (5) În situatia în care expertiza a fost efectuată în lipsa părtilor ori a subiectilor procesuali principali, acestia sau avocatul lor sunt încunostintati cu privire la întocmirea raportului de expertiză si cu privire la dreptul la studierea raportului.
Nu este vorba de a se permite sau nu ca o parte in proces sa ia legatura cu expertul, ci doar de procedura legala si nu in ultimul rand de a nu da ocazia la interpretari cand se va pune in discutie participarea la "intalniri", fara respectarea legii.
Un exemplu ce poate fi concludent: o parte in proces afirma in fata organului judiciar ca partea adversa s-a intalnit cu expertul la ... unde au servit cina si plata s-a efectuat de partea care l-a "invitat" pe expert la o intalnire. Ce va raspunde oare, expertul, procurorului ?
Ca expert cu vechi stadii nu am raspuns niciodata unei initiative (telefon, intalnire, vorba buna pusa de un cunoscut comun, etc.) de aceasta factura a partilor in dosare.
Utilizatorul care a deschis discutia, pe drept doreste sa se efectueze expertiza pentru a se derula procesul. Daca doreste sa respecte procedura legala este in regula, daca nu doreste este problema acestuia. Utilizatorul are la dispozitie sesizarea instantei asupra situatiei existente si instanta decide asupra modului cum se va actiona in continuare.
Pe acest forum este de preferat sa sustinem proceduri legale nu idei proprii care pot crea neplaceri celor care doresc un sfat.
Nu cred ca are rost sa continuam a ne contra pe acesta tema.
multumesc
eu vreau sa se faca expertiza, sa se termine procesul, sa imi primesc partea de locuinta care mi se cuvine de drept si cheltuielile de judecata.
am inteles exact ce trebuie sa fac
@georgetaexpertcontabil
In ultimul dvs. mesaj ati confirmat, indirect, ca nu ati citit toata discutia.
"Suplimentul" a aparut in mesajul postat de utilizatorul isabelamar (19:43, 15 Martie 2018), citez:
".... Doamna de la registratura mi-a sugerat sa caut expertul și sa ii dau ceva suplimentar, ca așa e in țara noastră. Ca fără supliment nici nu se apuca de treaba. Păcat...... :
La acest mesaj a venit raspunsul meu (16,24, 16 Martie 2018), citez; "Vreau sa cred ca glumiti si nu ati luat in serios "recomandarea" de a da ceva suplimentar .... expertului. Puteti ajunge in fata procurorului si numai pentru tentativa de mituire...."
Care este gluma facuta de mine ?!
Daca va referiti la, citez: "...Daca expertul este supraincarcat cu dosare pentru expertiza va puteti considera norocoasa daca va vine randul peste 2 luni de la desemnarea expertului....", nu este vorba de o gluma, ci de realitate.
Va veti convinge daca faceti un calcul simplu referitor la date: data sedintei publice in care se desemneaza expertul (A), data la care pleaca adresa din arhiva tribunalului catre expert (A+minim 7 zile, maxim o luna), primul termen de judecata pana la depunere raport de expertiza (A+12 zile, in medie, raman 4-5 zile, de multe ori inclusiv sambata si duminica), trimitere adrese de convocare parti in dosar (1-2 zile de la primirea adresei de desemnare expert + 4-5 zile pana sa ajunga la destinatar+ 5 zile obligatorii, inainte de data convocarii), desfasurare expertiza (minim 1 zi), studiere documente si eventuale lamuriri suplimentare solicitate partilor, Adunand se ajunge la cele 2 luni mentionate.
Este adevarat ca experienta in domeniu te ajuta sa faci astfel de calcule.