avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Am plătit de două luni prețul unei expertize ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Am plătit de două luni prețul unei expertize dispuse de instanță, dar expertul desemnat nu a efectuat lucrarea. Cât se tot poate amâna procesul din cauza lipsei expertizei?

Buna ziua. In cadrul unui proces, instanta a dispus expertizarea unei cladiri si a stabilit un expert dintr-o lista de experti agreati de judecatorie.
A doua zi dupa sedinta de judecata a fost achitat onorariul expertului si s-a depus dovada platii la instanta.
De aunci au trecut mai bine de doua luni, expertul desemnat nu a luat legatura cu partile, iar la termneul urmator judecata s-a amanat, pe motiv "lipsa de expertiza".
Ce se poate face in acest caz? Cat se poate amana procesul pentru "lipsa de expertiza"?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:19, 22 Martie 2018
domnule Popa, cu tot respectul:
-sedinta publica de desemnare expert: 22 ianuarie
-data plata onorariu provizoriu: 24 ianuarie
-data transmitere adresa catre expert: 25 ianuarie
- primul termen de judecata pana la depunerea raportului de expertiza: 13 martie
astazi este 21 martie, urmatorul termen 24 aprilie

gresesc eu cand am indoiel in ceea ce priveste corectitudinea expertului desemnat?
din ce spuneti dumneavoastra, expertul ar fi trebuit sa trimita macar adresa de convocare a partilor, dar mai este putin si vine urmatorul termen.
presupun ca daca va realiza expertiza, domnul expert va depune in instanta o factura cu onorariu suplimentar si cu ceva raport de activitate in spate,
faptic expertiza se efectueaza intr-o zi iar documentarea se poate face in maxim o zi (este vorba despre un act de donatie si ceva relatii la Primarie in ceea ce priveste suprafetele, iar daca expertul ar merge la Judecatorie pentru studiu dosar ar gasi acolo tot ce il intereseaza), iar pentru deplasarea la 30 km ii sunt de ajuns banii pe care i-am platit,
Omiteti niste aspecte.
1. Exista la dosarul cauzei o confirmare ca expertul a primit adresa de desemnare in dosarul respectiv ? De regula, adresele se trimit de catre arhiva tribunalului cu scrisoare recomandata si adresantul semneaza de primire pe PV al postasului. Rareori se trimit aceste adrese cu confirmare de primire, iar confirmarea semnata de primire de expert se depune la dosar ca document.
Data de transmitere este de fapt data intocmirii adresei de catre grefier. Adresa trebuie semnata de judecator si trimisa de arhiva, de cele mai multe ori la sfarsitul saptamanii, adica vineri. Data corecta a plecarii de la tribunal este cea mentionata pe plic. Plicul se inregistreaza al posta, luni si a 2-a zi este prima data cand este cautat expertul la adresa de pe plic.
Daca expertul nu este gasit la adresa, scrisoarea sta 10 zile la posta si apoi este returnata la tribunal.
2. Expertul respectiv figureaza ca activ in lista postata pe site-ul MJ ? Aceasta lista se actualizeaza fara a exista o periodicitate certa.
In mod normal, atunci cand intervine o modificare in situatia expertului (expl. o solicitare de radiere din partea expertului, etc), ar trebui sa apara si modificarea in lista MJ.
Expertul poate fi plecat in concediu in alta tara, expertul este in delegatie in strainatate sau este bolnav.
Datele prezentate de dvs. nu raspund celor mentionate de mine mai sus.
Inteleg nemultumirea dvs. dupa cum am mai spus.
Daca dvs. puteti aprecia timpul necesar expertului pentru a intocmi expertiza in dosarul dvs., eu nu am date certe pentru a aprecia timpul necesar expertului respectiv pentru efectuarea expertizei. Niciodata un expert nu cere "relatii" de la institutii ale statului ci documente (acestea se anexeaza la raportul de expertiza) care obligatoriu se cer in scris, prin adresa cu confirmare de primire. Institutiile statului au timp la dispozitie 30 de zile pentru raspuns (OG nr. 27/ 2002 art.8 privind petitiile) de la data primirii adresei. Termenul este rareori respectat in special de primarii si prefecturi.
Sunt si alte aspecte, de expl. - posta nu lucreaza sambata si duminica. Partile in proces nu au primit adresele de convocare din diferite motive si adresele se reintorc la expert.
Nu incerc sa scuz expertii pentru intarziere in depunerea rapoartelor de expertiza (sunt, din pacate si astfel de cazuri), dar vina lor nu este singulara si nu este cea mai mare vina.
Daca expertul din dosarul dvs. este activ, a primit adresa de desemnare (a semnat personal de primire) de la instanta si nu a anuntat instanta in scris ca nu are timpul necesar sau orice alt motiv pentru a efectua expertiza, atunci este o problema pentru expert, caz in care instanta de judecata ii poate aplica o amenda judiciara.
Eu nu vreau sa intru in polemici, DAR expertul a primit adresa, vineri a fost pusa la posta, marti a primit plicul. La termenul precedent la dosar nu a fost depusa nicio notificare din partea expertului, este activ, iar amenda este mult prea mica, pentru 50 lei nu cred ca va avea vreo remuscare.
Referitor la faptul ca mi-am permis sa apreciez timpul necesar, m-am ghidat dupa ce ati scris dumneavoastra: ""Va veti convinge daca faceti un calcul simplu referitor la date: data sedintei publice in care se desemneaza expertul (A), data la care pleaca adresa din arhiva tribunalului catre expert (A+minim 7 zile, maxim o luna), primul termen de judecata pana la depunere raport de expertiza (A+12 zile, in medie, raman 4-5 zile, de multe ori inclusiv sambata si duminica), trimitere adrese de convocare parti in dosar (1-2 zile de la primirea adresei de desemnare expert + 4-5 zile pana sa ajunga la destinatar+ 5 zile obligatorii, inainte de data convocarii), desfasurare expertiza (minim 1 zi), studiere documente si eventuale lamuriri suplimentare solicitate partilor, Adunand se ajunge la cele 2 luni mentionate. ""
Ce inseamna studierea documentelor si eventuale lamuriri suplimentare? Si unde se realizeaza aceasta? Am sunat la Primarie sa intreb si nu a fost primita nicio adresa. Lucrez intr-o institutie de stat si corespondenta prin posta nu imi este straina. Si nici termenele.
Deci?! Am dreptate ca expertii nu isi fac treaba? Eu zic ca profita de faptul ca expertizele dispuse de instanta au onorarii bunicele si sunt certe. Dar ca nu sunt seriosi, iar legea nu ii ajuta pe cetateni.
Oricum, vreau sa ma informez daca exista o organizatie a expertilor pentru ca vreau sa fac o sesizare, Mi se pare inacceptabil sa nu tii seama de o dispozitie a justitiei.

Daca doriti sa comentati, dati clik pe "raspunde". Nu are rost sa incarcam discutia cu mesaje deja postate.
Parerile sunt personale si ma refer la aprecierile dvs. legate de experti.
Expertul studiaza documentele existente la dosarul cauzei, emite adrese de convocare parti in proces, analizeaza documente prezentate de partile in proces la data expertizei, solicita alte documente, dupa caz, verifica si/ sau solicita la institutii ale statului, dupa caz, anumite documente, utile pentru expertiza.
Referitor la activitatea expertilor puteti sesiza, in scris, cu nr. de inregistrare/ data, Biroul central pentru expertize tehnice judiciare din cadrul MJ (studiati OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehncia judiciara si extrajudiciara). Este bine ca la sesizare sa anexati documente certe (de expl. confirmarea de primire de catre expert a adresei de desemnare de catre instanta). Consider ca astfel de sesizari sunt utile si la un moment dat, MJ va realiza ca este timpul sa emita o legislatie noua privind expertizele si va trece urgent la selectia de noi experti/ specialisti tehnici judiciari pentru toate specializarile de expertiza.
Daca doriti sa va informati, gasiti suficiente detalii aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
Am scris respectivul articol in urma cu ceva ani, tocmai pentru a evita situatii precum cea prezentata de dvs.
In aceasta sectiune de forum mai gasiti si alte discutii legate de modificarea legislatiei actuale.
multumesc foarte mult.
as vrea sa se inchida acest subiect, consider ca s-au postat informatiile necesare.

Alte discuții în legătură

Cerere de motivare a respingerii cererii majorare a onorariului de expertiza legalmgm legalmgm Buna ziua, Stimati Colegi, va rog comentati, atat asupra situatiei de fapt cat si asupra continutului (textului) urmatoarei cereri. Astept cu interes ... (vezi toată discuția)
Expert parte care nu are calitatea de expert judiciar. e inducere in eroare a instanței, ce ar trebui să facem noi acum? Annett Annett Buna ziua, Intr-un proces civil s-a dispus efectuarea unei expertize topografice. Instanta a admis, la cererea partilor, cate un expert parte. Eu am depus ... (vezi toată discuția)
Restituire onorariu expertiza. tzuku51 tzuku51 Sunt expert judiciar,specialitatea \\"Constructii civile,industriale si agricole\\" de peste 25 ani.Incepand cu 01,08,2007,prin circulara 486/8217/27,06,2007 ... (vezi toată discuția)