avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi

Curs practic: Cum aplicăm TVA la tranzacții cu servicii și bunuri în UE/non-UE? | Lector: Delia Cataramă - Tax Partner, Viboal FindEx. Vezi agenda și participă → 

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Avantaje/dezavantaje Firma platitoare de TVA
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Avantaje/dezavantaje Firma platitoare de TVA

Am nevoi de ajutor!
Poate cineva sa imi explice care este diferenta dintre o firma platitoare de TVA si una care nu plateste TVA, avantaje si dezavantaje?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: dragos u , utilizator 14:11, 15 Martie 2006
O societate este avantajată de faptul de a fi neplătitoare de TVA în cazul în care îşi desfăşoară activitatea în domeniul serviciilor şi al microproducţiei. Atât în domeniul serviciilor cât şi în cel al producţiei, valoarea adăugată este mare, ceea ce ar duce la un TVA colectat mai mare decât TVA-ul deductibil.
Dacă societatea respectivă ar avea şi clienţi finali preponderent persoane fizice, dar şi în cazul în care clientela ar fi formată din societăţi comerciale, lipsa TVA-ului ar putea să o facă mai competitivă pe piaţă, permiţându-i practicarea unor preţuri de vânzare situate sub cele ale concurenţilor din domeniu, plătitori de TVA.
Un dezavantaj al societăţilor neplătitoare de TVA ar fi faptul că, neavând drept de deducere al TVA-ului aferent produselor achiziţionate, acestea ar deveni mai scumpe cu cota de TVA, aceasta intrând în preţul de achiziţie al produselor.
Societăţile care au ca obiect de activitate comerţul, sunt în general, dezavantajate în cazul în care ar fi neplătitoare de TVA, deoarece, în cazul comercializării de mărfuri, TVA deductibil aferent mărfurilor achiziţionate ar fi mare, se lucrează în general cu stocuri care poartă cu ele o TVA aferentă, iar valoarea adăugată în cadrul activităţii de comerţ este, în general, mai mică decât cea din activităţile de servicii sau producţie.
Dacă activitatea de comerţ s-ar adresa unor clienţi societăţi comerciale, atunci acestea r fi total dezavantajate să lucreze cu societăţi neplătitoare de TVA, deoarece nu ar avea posibilitatea deducerii acestei cote pentru mărfurile achiziţionate şi revândute, acestea devenind mai scumpe.
Dacă se doreşte înfiinţarea unei societăţi neplătitoare de TVA, mai trebuie luată în calcul şi valoarea investiţiilor ce sunt necesare pentru demararea afacerii, dacă acestea sunt de valoare mare trebuie să se ia în calcul pierderea dreptului de deducere a TVA-ului pentru acestea.
Multumesc mult.
multumesc si eu. chiar aveam nevoie de acest raspuns pt. ca toti clientii mei ma intrebau ce avantaje au ei daca incheie contract cu mine, eu fiinf firma de consultanta, neplatitoare de TVA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplătitor tva Marccc Marccc Bună seara, aș dori să știu avantajele și dezavantajele firmei mele neplătitoare TVA în următoarea situație: Furnizor - neplătitor TVA ... (vezi toată discuția)
Platitor sau neplatitor de tva? LauraE LauraE Buna seara. Am o intreprindere individuala neplatitoare de tva ce are ca obiect de activitate comertul cu amanuntul, dar intentionez sa fac o cerere pentru a ... (vezi toată discuția)
Srl platitor de tva sau neplatitor de tva ionuttem83 ionuttem83 Ce tip de firma(SRL, AF, PF) este mai bine de deschis pentru un un magazin alimentar Vreau sa deschid un magazin alimentar undeva la tara si vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)