avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am 17 ani și vreau sa mă angajez
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am 17 ani și vreau sa mă angajez

Salut , am 17 ani și vreau sa mă angajez ca paznic la profi, mai am 7 luni și fac 18 ani. As dorii sa știu și eu dacă mă poate angaja dacă am 17 ani și ce îmi trebuie de la părinți ca sa mă poată angaja!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:28, 20 Martie 2018
Art. 13 C.mun.
(1) Persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani.
(2) Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.
....

Prin urmare, incepand cu data implinirii varstei de 16 ani , o persoana fizica se poate angaja fara acordul parintilor.

Avand in vedere ca sunteti inca minor , trebuie sa stiti:
- Încadrarea în muncă în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se poate face după împlinirea vârstei de 18 ani;
- In cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână;
- Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară.;
- Tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte.;
- Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
- Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta minima de angajare Claricom Claricom Dorim sa angajam un elev de 16 ani cu program n ormal pe perioada vacantei si cu program redus in timpul scolii.Se poate?Trebuie acordul parintilor(dau ... (vezi toată discuția)
Buna! sunt un minor de 16 ani care doreste sa se angajeze la ... Andrei2366211 Andrei2366211 Buna! Sunt un minor de 16 ani care doreste sa se angajeze la vara, m-am interesat pe acest subiect dar google-ul nu imi da răspunsuri destul de clare, ce ar ... (vezi toată discuția)
Angajare persoane pana la varsta de 18 ani sub_bass2002 sub_bass2002 Buna. Se poate angaja persoane in romania pana la varsta de 18 ani, de exemplu cu 6 ora sau cu 4 ore pe zi? (vezi toată discuția)