avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Construcție bloc lângă casă. Ce condiții trebuie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Construcție bloc lângă casă. Ce condiții trebuie să se respecte? Îmi va fi umbrită aproape toată proprietatea

buna ziua.
Stau la casa in Suceava in zona de case. Acum aproximativ un an un dezvoltator imobiliar mi-a cerut aprobarea constructiei unui bloc P+2+M pe terenul alaturat casei mele. Fiind la nord de casa mea ( nu imi lua deloc soarele) si la o distanta de aproximativ 12 m de casa am acceptat.
Problema pe care o am acuma e ca acelasi dezvoltator doreste constructia unui bloc P+1+M in spatele casei mele ( adica la rasarit ). distanta pe care o poate lasa fata de hotar e de maxim 3 m iar eu fata de hotar mai am 3 m. Prin constructia blocului o parte a casei mi-o umbreste complet , iar spatele casei nu mai vede soarele decat de la 12 pana pe la 1-2 maxim.
Ce conditii trebuie sa respecte el pentru constructie bloc??
Ce distanta trebuie sa aiba fata de casele invecinate??
Are nevoie de semnatura mea pentru constructie?
Cum as putea sa impiedic constructia blocului?
multumesc anticipat de raspunsuri.
Ultima modificare: Joi, 5 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
P+1+M este regimul de inaltime al unei case un pic mai rasarite. Daca respecta reglementarile urbanistice locale sau cele din Codul civil nu aveti cum va opune.

Si nici n-ar fi nevoie de acordul Dumneavoastra. Acum vre-o 2 ani primariile au inceput sa ceara acordul notarial al proprietarilor invecinati, fara a specifica pentru ce si fara a avea un temei legal, pentru ca vecinii pot da in judecata primariile in vederea anularii autorizatiei de constructie solicitand si daune substantiale. Cei care vor sa construiasca nu vor da in judecata primaria pentru ca, de, vor mai avea nevoie de ea (nu-si vor pune singuri bete in roate), asa ca se vor da peste cap sa obtina acordul notarial al vecinilor (a se citi - vor plati vecinii pentru acord). Problema este ca aceste acorduri notariale se pot retrage tot notarial, chiar si in aceeasi zi. Sau ajungi in imposibilitatea de a-l obtine (proprietar care nu vrea sub nicio forma, sau fara discernamant si altele). In mod normal iti trebuie acordul notarial al vecinilor daca construiesti in afara limitelor construibile legale (adica mai aproape de vecin, inclusiv pe limita proprietatii) sau daca solutia tehnica necesita interventie la constructiile invecinate (cum ar fi subzidirea fundatiei invecinate). Eu am sfatuit un proprietar care obtinuse un certificat de urbanism cu solicitare de acord notarial al vecinilor ca sa ceara un certificat nou si sa mentioneze clar in memoriu ca nu se afla in niciuna dintre situatiile de mai sus, prin urmare a obtinut un certificat fara astfel de sarcini (PMB si-a dat seama ca are de-a face cu un proprietar care stie legea si nu a mai continuat cu abuzul).

Probabil dezvoltatorul va rezolva cu un studiu de insorire, s-ar putea sa se incadreze in norme. In ce stadiu se afla cu actele, are certificat de urbanism? Are autorizatie? Va atrag atentia ca un proces poate avea rezultate neasteptate, inclusiv materiale (despagubiri, onorarii avocati, cheltuieli de expertiza s.a.), ar fi bine sa-l porniti numai daca sunteti sigura.
Sunt de acord cu dv. de principiu, dar case mai rasarite de inaltimea unui bloc de 4 etaje, ca alea din Bucurestii Noi, apartamentate, stiti? Inaltimea la cornisa cam 6 metri, cele 2 mansarde sunt etaje acoperite in invelitoare de acoperis, sunt etaje in toata regula, caci suprafata mansardei e egala cu cea a unui etaj... nu chiar cf. legii.
Asta incerc sa inteleg, ce tip de constructie e.
E necesar acordul vecinului in cazul depasirii anumitor cote sau distante.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Regimul de inaltime este dat in regulamentul local de urbanism. In general nu este exprimat in numar de etaje ci in metri. Ca face sau nu mansarda, n-are cum sa se duca mai sus de limita de inaltime. In principiu mansarda este echivalenta unui etaj retras, pentru ca spatiul din unghiul pantei nu este folosibil.
In 6 m inaltime ar intra un parter + etaj/mansarda, cam inghesuit (adica cu o inaltime libera pe nivel de bloc comunist - 2,4-2,5 m). Cele 4 niveluri ar intra intr-o limita mai mare, minim 12m, ideal 15 m. Gasiti pe site-ul PMB regulamentele de urbanism, atat la nivel general cat si pe anumite zone daca sunt zone protejate.
Da, asta ziceam si eu anterior, e nevoie de acordul vecinului daca construiesti mai aproape de el. Sau daca trebuie sa se intervina si la constructiile invecinate (in general pentru aducerea fundatiilor la acelasi nivel, dar pot fi si alte cazuri). Numai ca primariile, abuziv si ca sa se protejeze de procese, cereau acord notarial fara nicio baza legala.
Buna seara
Ultima modificare: Marți, 26 Noiembrie 2019
d@@n, utilizator
Buna seara! Am si eu urmatoarea situati:
In decembrie 2018 am cumparat un teren in vederea constructiei unei case. In certificatul de urbanism solicitat la acea vreme de fostul proprietar regimul de inaltime era p+4+ etaj retras( regimul de inaltime al dezvoltatorului vecin). Cand am solicitat eu un nou certificat de urbanism( august 2019) regimul de inaltime pentru acelasi teren este p+2+ etaj retras. Mentionez ca puz-ul din zona a fost modificat din p+3+etaj retras in p+4+etaj retras. Dezvoltatorul a inceput constructia blocurilor inainte ca noul puz sa fie aprobat si la demersurile vecinilor, lucrarile au fost sistate aproximativ 2 luni. Problema este ca dezvoltatorul construieste langa case( deja construite), aproximativ 10 metri de limita de proprietate, blocuri cu demisol, parter inalt, 4 etaje si etaj retras, iar noi, proprietarii caselor de langa si al terenurilor nu mai avem soare. Este corect asa ceva, sa se schimbe puz-ul unei zone de pe o zi pe alta si sa fie o constructie asa inalta langa case? Ce legi ar trebui sa studiez, ce documente stau la baza schimbarii unui puz? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Consimtamant pentru vanzare proprietate chiru_sorin chiru_sorin Buna ziua, Vecinul meu vrea sa vanda unui dezvoltator imobiliar. Are casa sa mostenita de la parinti, este P+1 si este construita pe hotar, perete in perete ... (vezi toată discuția)
Vecinul vrea sa-si construiasca o cladire care imi ia tot soarele ContSters248763 ContSters248763 vecinul doreste sa construiasca o cladire, iar prin aceasta eu voi fi privat de lumina soarelui cel putin 2/3 din zi. Mentionez ca pe partea de unde rasare ... (vezi toată discuția)
Constructie de mansarda la casa din caramida doar cu parter mihaicopacescu mihaicopacescu Va rog sa-mi spuneti,daca vecinul meu a depus o cerere de autorizatie pentru constructia unei mansarde deasupra imobilului sau, care este din caramida doar ... (vezi toată discuția)