avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor sanatate risc sau stres
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor sanatate risc sau stres

Buna ziua. Lucrez in domeniul sanitar si incepand cu 1 martie avem 0% spor de stres sau risc, deoarece , spune angajatorul, nu are buletin de determinare prin expertizare. Conform noului regulament de sporuri , art. 5 alin 1, sporul pentru conditii deosebit de periculoase, periculoase sau vatamatoare se acorda in baza buletinelor de determinare. Mentionez ca acelasi paragraf era si in regulamentul de sporuri din 2010, pana acum nu a fost nici o problema cu acordarea sporului, de la 1 martie nu se mai poate. Va rog indrumati-ma!
In sanatate se aplica prevederile Regulamentului de acordare sporuri aprobat prin HG nr. 153/ 29.03.2018.
Pentru stress nu exista procedura de determinare legiferata si nici posibilitati legale de identificare si cuantificare. Prin urmare nu se fac determinari si nu se emit buletine de determinare.
Referitor la riscuri profesionale, acestea sunt cele identificate si evaluate de catre angajator conform obligatiei prevazute de Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 12 (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice.
Pentru aceste riscuri se fac determinari si se emit buletine de determinare prin expertizare.
Angajatorul are obligatia sa finanteze efectuarea acestor determinari de catre Laboratorul din cadrul DJSP sau de catre o firma autorizata de Ministerul muncii si Ministerul sanatatii (se gasesc pe internet).
1. Începând cu data intrării în vigoare a Regulamentului-cadru, ordonatorii de credite au obligația să solicite autorităților abilitate eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, de expertizare a locurilor de muncă.

2. Până la eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, de expertizare a locurilor de muncă rămân în vigoare buletinele existente.

(Regulamentul-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din traduceri publice, precum și a condițiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupațională de funcții bugetare "Sănătate și asistență socială" din 29.03.2018)
Multumesc. Noi ne incadram in anexa 8:
h) anexa nr. 8, pentru activităţi care se desfăşoară în condiţii deosebite, cum ar fi stres
sau risc conform prevederilor art.7 alineatul (1) lit. h) de la Capitolul II din Anexa nr.II la
Legea-cadru nr. 153/2017;

Regulamentul spune:
ART.5
(1) Sporul pentru condiţii deosebit de periculoase, condiţii periculoase şi condiţii
periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă în baza buletinelor de determinare sau,
după caz, expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens....
Ne pun sa semnam act aditional cu ,,spor 0% de la 1 martie conform art. 38, alin 3, lit. c, din Legea 153/2017, ceea ce cred ca nu este normal, mentionez ca am avut spor de 15% pana la aceasta data. Este necesar acel buletin de determinare? Nu avem conditii periculoase sau vatamatoare. Multumesc
Este necesar acel buletin de determinare pentru acordarea sporului pentru pentru condiţii deosebit de periculoase, condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă.
Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc frumos. Asa este, dar avand in vedere ca pana la 1 Martie am beneficiat de spor 15% conform regulamentului de sporuri aprobat prin Ordinul MS 547/2010 si dupa 1 aprilie 2018 actele aditionale au fost facute cu spor 0% -conform art. 38, alin 3, lit. c din Legea 153/2017, incepand cu 1 martie, este legal? Conform noului regulament ne incadram in in anexa 8, lit A, alin 3. Multumesc

Cornel Vasile a scris:

Este necesar acel buletin de determinare pentru acordarea sporului pentru pentru condiţii deosebit de periculoase, condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă.

Alte discuții în legătură

Spor sanatate VlaicuLia VlaicuLia Buna ziua sunt medic scolar angajata a primăriei Timisoara , va semnalez situația in care asteptam sporul de 12-15% conform regulamentului de sporuri ... (vezi toată discuția)
Sporuri 2019 VIOLETA_Violeta_13 VIOLETA_Violeta_13 Intr-o institutie de cultura isi desfasoara activitatea atat angajati incadrati conform Anexa III Cultura cat si personal contractual care nu se regaseste in ... (vezi toată discuția)
Buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncã mi_ella mi_ella Buna ziua Lucrez in domeniul sanitar si am o controversa in ceea ce priveste buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncă. Conform ... (vezi toată discuția)