avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere individuala. Ce restrictii sunt la angajare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere individuala. Ce restrictii sunt la angajare?

Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti ce restrictii sunt la angajare cand un angajator a concediat o persoana (concediere individuala, nu colectiva), functia x?
Multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:23, 28 Octombrie 2009
Intradevar, a fost o scapare a mea.
Codul muncii specifica interdictia de a nu angaja pe un post desfiintat pe altcineva timp de 9 luni, doar pentru concedierile colective.
In cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului art. 65 (2) specifica: Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. De aceea, sa angajezi pe acelasi post pe altcineva dupa 1-2 luni mi se pare prea devreme. In cazul in care desfiintarea postului intradevar are o cauza reala si serioasa, nu cred ca peste 1-2 va fi necesara reinfiintarea lui. In plus, daca fostul angajat era competent si nu a fost dat afara din vina lui, de ce nu l-ati chema inapoi?

In plus, contractul colectiv unic la nivel national, care trebuie si el respectat, prevede prin art. 82:
(1) Unitatea care isi extinde sau isi reia activitatea intr-o perioada de 9 luni de la luarea masurilor de desfacere a contractului individual de munca pentru motivele ce nu tin de persoana salariatului are obligatia sa incunostinteze in scris despre aceasta organizatiile sindicale si sa faca publica masura.
(2) Salariatii notificati in acest sens au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data primirii comunicarii, pentru a-si manifesta expres consimtamantul cu privire la locul de munca dorit.

La firma la care se lucrez se respecta termenul de 9 luni, inclusiv acordarea salariului compensatoriu (prevazut in CCUNN art. 78) si pentru concedierile individuale pentru motive care nu tin de persoana angajatului, in cazul desfiintarii locului de munca.
E mai prudent asa, avand in vedere ca de obicei angajatul castiga in instanta, iar Codul muncii lasa loc de interpretare si art 82 (2) din CCUNN poate fi interpretat ca implica termenul celor 9 luni si pentru concedierile individuale.

Acum, conteaza ce intelegeti prin "concediere", cu ce articol ati incetat contractul de munca si pentru ce motive. Ca unii inteleg prin concediere si faptul de a cere angajatului sa isi dea demisia. Ceea ce conteaza insa, este ceea ce scrie in acte.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2009
liviacatalina, utilizator
liviacatalina:
1. Daca unitatea dvs. procedeaza asa este foarte bine pentru ca este mai favorabil salariatilor.
2. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 58. - (1) Concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului.
3. Demisia este initiativa exclusiva a salariatului.
Stiu diferenta dintre concediere (care este din initiativa angajatorului) si demisie, insa nu totdeauna realitatea corespunde celor scrise in "hartii" si mai apar si confuzii.
Oricum, sper ca utilizatorul care a adresat intrebarea a inteles la ce ma refer.
Aveti dreptate! Nici instantele de judecata nu pica de comun acord, fiecare din ele interpreteaza in mod personal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere individuala danares danares In cazul concedierilor individuale, restructurarea posturilor, dupa ce perioada am voie sa reinfiintez aceleasi posturi. Este firma obligata sa reangajeze ... (vezi toată discuția)
Dilema!ajutor! daniela20 daniela20 In cazul in care am dat preavizul de somaj si am desfintat postul si s-a terminat preavizul dar totusi am nevoie de acel post cum procedez?Daca o sa chem ... (vezi toată discuția)
Noi angajari efectuate dupa reducerile de personal aemilia aemilia Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu o informatie referitoare la efectuarea de noi angajari in urma reducerilor de personal determinate de desfiintarea ... (vezi toată discuția)