avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA refacturare TVA si taxe vamale ?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

refacturare TVA si taxe vamale ?

sunt comisionar vamal SRL ptr o firma din UE care importa bunuri din stat tert UE, noi platim taxele de import si tva ul ....firma din Ue ne solicita factura ptr aceste taxe... ori noi trimitem declaratia vamala in care acestea apar evidentiate clar ...nu e suficient?
putem refactura /trebuyie sa refacturam catre sc care importa aceste taxe?
Nu inteleg cum nu se pot "descarca" de sumele platite cu declaratia si copia OP cu care s-au platit (exista intre noi un contract de reprezentare ptr aceste operatiuni vamale care prevede ca noi platim in numele lor taxele etc)
Cel mai recent răspuns: Marie_Ann , utilizator 05:03, 9 Noiembrie 2009
Ei nu pot justifica plata taxelor vamale si a tva pe baza unor chitante pe care platitorul este altcineva, adica comisionarul vamal. Chiar si pt operatiuni identice intre parteneri romani (atit comisionarul cit si cumparatorul) se emite factura iar beneficiarul impozitului achita prin banca sau numerar factura.
OP la care faceti referire este emis de firma dvoastra, din banca dvoastra.
Pt ca ei sa va poata face plata trebuie sa existe factura emisa de catre dvoastra catre ei.

Art.151 ^2 alin 5 prevede ca :"Persoana care îl reprezinta pe importator, persoana care depune declaratia vamala de import sau declaratia de import pentru TVA si accize si proprietarul bunurilor sunt tinuti raspunzatori individual si în solidar pentru plata taxei, împreuna cu importatorul prevazut la art. 151^1.' Adica in interpretarea mea comisionarul plateste in baza DVI ului, acest document genereaza obligatia de plata a taxelor direct in sarcina comisionarului (care in speta e si reprezentant fiscal ptr.vama) societatea beneficiara a serv. sale neavand un rap.juridic direct cu statul roman caruia ii datoreaza taxele ci doar "prin reprezentant" care trebuie sa-i refactureze....
e bun rationamentul meu?
Art 151 2 alin 5 la care faceti referire spune numai cine sunt platitorii tva, nu si daca intre benef si comisionar trebuie facuta sau nu factura.
Factura se face pt ca, numai pe baza acesteia, va puteti recupera banii achitati in numele beneficiarului importului.
As dori sa va intreb daca doresc sa achizitionez un produs IT din Hong Kong cum as putea afla cat este taxa vamala pe acest produs?Deoarece acum cateva luni cand am cumparat un produs electronic din SUA taxa vamala a fost de 30% din valoarea produsului si as dori sa stiu daca aceasta taxa se aplica si in cazul produselor IT.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la import mihaialex01 mihaialex01 buna seara. as vrea anul care vine sa deschid o firma care va aduce produse din afara UE, mai exact din SUA si Taiwan. nu prea ma pricep in domeniul economic ... (vezi toată discuția)
Importuri !!! stefpasca stefpasca Suntem o firma din Romania care am achizitionat o marfa din Elvetia. Marfa a fost vamuita in Austria de catre un transpotator (comisionar), care a ... (vezi toată discuția)
Declaratia 390 andreap124 andreap124 Buna ziua. Am urmatoarea situatie...primesc factura de marfa de la filiala din Slovacia a unei firme din China, cu conditia de livrare FOB.Achit factura in ... (vezi toată discuția)