avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... neintelegere intre vecini
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

neintelegere intre vecini

Buna seara,am si eu o problema .Eu locuiesc la casa,vecinul meu doreste sa faca gard din beton,eu nefiind de acord cu aceasta deoarece terenul unde locuiesc este putin in panta,iar cand ploua ,apa mi se strange in curte.Nu se revarsa mai departe.Nu pot ajunge la o intelegere cu vecinul,sustine sus si tare ca el va turna acest gard din beton.Intrebarea mea este daca poate face legal acest lucru !Cum pot sa il impiedic pentru a opri aceasta actiune?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 08:35, 29 Octombrie 2009
1-Pe suprafata proprietatii sale ,vecinul are dreptul sa ridice orice constructie daca indeplineste si respecta formalitatile legale.
2-Dvs puteti sa ridicati pretentii in situatia in care constatati ca in urma constructiilor ridicate de catre vecin vi s-au cauzat neajunsuri sau prejudicii la proprietate.
Vecinul dvs poate construi un gard (de lemn, beton sau orice alt material de constructie) daca primaria ii elibereaza autorizatie de construire ! In cazul in care incepe construirea gardului fara autorizatie reclamati-l la primarie si la Inspectoratul teritorial de stat in constructii!
B-)
Amintind ca un gard reprezinta proprietate comuna pe cote parti , fortata si perpetua,in vederea edificarii unui nou gard , e necesar acordul ambilor copartasi.

Altminteri, poate fi sesizata instanta de judecata. Si, atat pentru demolare, cat si pentru constructia unui gard , e necesara autorizatia.
Si , daca nu sunt respectate limitele dintre fondurile vecine, acesta poate fi desfiintat , instanta de judecata obligand a "delimita" proprietatile vecine , in conformitate cu inscrisurile detinute.

Si , locuind in aval, nu puteti face nicio lucrare care sa stavileasca apele care reveni pe proprietatea dumneavoastra , daca acestea ar conduce catre surgerea lor pe terenul vecinului.( regula impusa de situatia naturala a terenurilor ).

Si , daca nu a exista buna invoiala cu privire la gard , celalalt copartas nu va poate obliga la cheltuieli ocazionate de acesta (cu precadere ca inteleg ca va fi o constructie)
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gard intre proprietati sandua sandua Pentru imprejmuirea proprietatii, cu acordul verbal al vecinului am hotarat construirea gardului. Astfel, fundatia a fost turnata 10 cm pe proprietatea mea si ... (vezi toată discuția)
Gard despartitor intre proprietati 040779 040779 Buna. In anul 2004 am facut un gard despartitor intre mine si vecinul meu. Acest gard este facut pe proprietatea mea si vecinul a sesizat primaria in legatura ... (vezi toată discuția)
Gardul comun Marcela** Marcela** Buna seara! Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare daca puteti. Ce acte trebuie intocmite pentru constructia unui gard intre vecini? Si daca acesta vrea sa ... (vezi toată discuția)