avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Expertiza psihiatrică poate fi efectuată fără ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Expertiza psihiatrică poate fi efectuată fără respectarea procedurilor legale?

Este posibil ca o persoană să fie expertizată psihiatric fără să i se solicite în prealabil consimțământul?
Poate fi lovită de nulitate absolută o expertiză care este realizată prin viciu de consimțământ?
Pe acelasi principiu, faptul ca nu i s-a cerut consimtamantul, nu inseamna si ca a fost si viciat.
Apoi, este posibil ca persoana examinata sa fi fost in imposibilitatea de a-si manifesta consimtamantul (nu poate vorbi/nu raspunde la intrebari/nu poate citi /nu poate intelege ce citeste si ce scrie).
Este viciu de consimțământ dacă expertiza este efectuată presupunându-se că persoana este de acord, fără să se solicite în prealabil consimțământul, ori dacă consimțământul este viciat prin amenințare, agresare sau privare de libertate.
Indiferent de caz trebuie solicitat consimțământul fiindcă așa prevede legea.
Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2018
ContSters396991, utilizator
Realizati cat e de absurda ipoteza dvs, nu?
Presupunand ca ar fi existat amentintari. "Iti fac X, daca.." Daca ce? Daca nu stai sa te examinez? Daca te prefaci ca esti sanatos/bolnav?
Sau te bat ca sa....?
Sau "te tin inchis pana faci...." Ce?
Atat timp cat examinarea nu presupune actiuni de ordin fizic (administrare de medicamente, interventii chirurgicale, prelevari etc), ci doar intrebari/observatii pe baza carora medicul stabileste daca persoana are discernamant, insasi participarea la conversatie constituie un consimtamant al persoanei.
Absurdă este interpretarea dvs.
Persoana căreia i se solicită consimțământul trebuie să fie liberă de orice constrângere, altfel consimțământul este viciat din start. Legea este lege și trebuie respectată, deci consimțământul trebuie solicitat înaintea efectuării unei expertize psihiatrice.
Solicitarea consimțământului se face prin informarea directă și corectă a persoanei, nu prin vicii, nu pe căi ocolite. Doar participarea la o conversație nu reprezintă consimțământul persoanei.
”consimţământ, 1. Manifestare de voinţă a unei persoane în vederea încheierii ori săvârşirii unui act juridic. Pentru a produce efecte, consimţământul trebuie să fie conştient şi liber, neviciat. 2. Acord de voinţă între două sau mai multe persoane care încheie un act juridic.”

Alte discuții în legătură

Discernamant dpdv juridic vs. medical aidu aidu Procurorul a intrebat: -daca se evidentiaza existenta unei maladii psihice de natura sa afecteze capacitatea persoanei de a discerne sau de a se ... (vezi toată discuția)
Demisie in alb kamytza01 kamytza01 buna seara, va rog sa imi spuneti si mie ce as avea de facut in urmatoarea situatie in care ma aflu si daca este legal ceea ce se intampla. de un an eu si ... (vezi toată discuția)
Divort dupa casatorie de convenienta kroftl84 kroftl84 Buna ziua! Numele meu este Calban Alina. Ce sfaturi imi puteti da in urmatoarea problema? Eu m-am casatorit in decembrie 2012 cu un cetatean turc. Am incercat ... (vezi toată discuția)