avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pensie de întreținere vs starea civilă: o mai ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pensie de întreținere vs starea civilă: o mai primesc dacă decid să mă căsătoresc până termin facultatea?

Buna ziua ! Am 23 de ani, sunt studenta si primesc pensie alimentara de la unul din părinți lunar .As avea întrebarea următoare: dacă decid sa ma căsătoresc pana termin facultatea (la 25 ani) , îmi va afecta starea civilă in vreun fel primirea in continuare a pensiei alimentare ?
Mulțumesc !
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Quartila , utilizator 12:20, 11 Mai 2018
art 499 al 3 Cod Civil (3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
Legea nu distinge intre copilul casatorit si copilul necasatorit deci raspunsul este nu, stare civila nu influenteaza obligatia parintilor de a va intretine pana la terminarea studiilor sau pana la implinirea varstei de 26 de ani.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit art. 524 C.civ. "Are drept la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din munca sau din bunurile sale." Consider ca schimbarea imprejurarilor in sensul incheierii casatoriei persoanei indreptatite anterior la intretinere face incompatibila continuarea platii pensiei de intretinere de catre parinte in raport si de prevederile art. 519 C.civ. care stabileste ordinea de plata a intretinerii, aratand ca sotii isi datoreaza intretinere inaintea celorlalti obligati.
Totusi, potrivit art 521, in cazul în care mai multe dintre persoanele prevăzute la art. 516 sunt obligate să întreţină aceeaşi persoană, ele vor contribui la plata întreţinerii, proporţional cu mijloacele pe care le au - este clar ca legea admite ca o persoana sa fie intretinuta de mai multi debitori ai obligatiei - ipoteza reluata si de art 522
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Instanta va decide, sotii isi datoreaza in primul rand intretinere.. conteaza starea de fapt, poate sotul e tot student. Legea nu distinge, nu exclude ca persoana casatorita sa nu ia pensie, dar conteaza daca mai e in nevoie sau nu.


MihailZC a scris:

- este clar ca legea admite ca o persoana sa fie intretinuta de mai multi debitori ai obligatiei - ipoteza reluata si de art 522


Adevărat, dar în cazul de fata primează obligația de întreținere a soțului.
Prin urmare sunt incompatibile situațiile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara! mama îl îngrijea pe tata nevăzător la domiciliul ... sarbe sarbe Bună seara! Mama îl îngrijea pe tata nevăzător la domiciliul lor ,până în august când s a îmbolnăvit și mi a cerut să o primesc la mine până ... (vezi toată discuția)
un copil cu grad grav de handicap își va încheia studiile la 18 ani. mai primește pensie de întreținere în aceste condiții? buburuza01 buburuza01 Buna ziua! Un copil cu grad grav de handicap mai primeste dupa implinirea varstei de 18 ani pensie alimentara asa cum era pana la aceasta varsta? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Pensia de întreținere a copilului cu sindrom down Emilika40 Emilika40 Bună seara, Minorul cu sindrom Down poate beneficia de pensie de întreținere de la părintele nerezident și după 18 ani? Un tată al cărui copil, ... (vezi toată discuția)