avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Folie geamuri fata
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Folie geamuri fata

Buna ziua,

Tocmai mi s-a retinut talonul aseara si am primit 9 puncte de amenda, pentru ca aveam folie instalata pe geamurile din fata (de catre fostul proprietar al masinii). Ok, am inteles ca s-a schimbat legea in 2017, si le voi scoate, dar nu gasesc nicaieri textul oficial de lege, OUG sau ce o fi fost.

Motivatia amenzii se refera doar la OUG 145 / 2002, care spune atat (redau articolele trecute pe amenda):

Art. 102/1 Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
35) aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor, pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu exceptia celor omologate si/sau certificate de catre autoritatea competenta si care sunt marcate corespunzator;

Art. 112/1  Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori dovada inlocuitoare a acestuia se retine de catre politia rutiera in urmatoarele cazuri:
L) autovehiculul sau tramvaiul are aplicate pe parbriz, luneta sau geamurile laterale afise sau reclame publicitare, folii neomologate si/sau nemarcate corespunzator ori accesorii care restrang sau estompeaza vizibilitatea in timpul mersului, atat din interior, cat si din exterior;

Art.148/1 Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:
11) să aibă aplicate folii sau tratamente chimice pe parbrize, lunetă ori pe geamurile laterale, care restrâng sau estompează vizibilitatea, atât din interior, cât şi din exterior, cu excepţia celor omologate şi certificate, prin marcaj corespunzător, de către autoritatea competentă;

Prin urmare, legea invocata de agent precizeaza "cu exceptia celor omologate" – ceea ce in cazul meu este adevarat.

Gasesc ca asta este motiv suficient de contestare a amenzii, deoarece nu este motivata schimbarea din 2017, pe care am cautat-o azi noapte pana la ora 3 fara succes.

Ma poate ajuta cineva cu un numar de lege?

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2018
marius.stuparu, utilizator
Cel mai recent răspuns: marius.stuparu , utilizator 15:11, 9 Mai 2018
Revin cu cea mai recenta modificare pe care am gasit-o publicata:

Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 2132/2005 pentru aprobarea Reglementarilor privind omologarea individuala, eliberarea cartii de identitate si certificarea autenticitatii vehiculelor - RNTR 7, sunt specificate conditiile de vizibilitate pe care trebuie sa le indeplineasca un autovehicul ce circula pe drumurile publice din Romania:

- autovehicule trebuie echipate cu geamuri ce sunt omologate conform Regulamentului nr.43 CEE-ONU sau in conformitate cu Directiva 92/22 CEE cu modificarile ulterioare, avand transparenta de min.75% pentru parbriz si min.70% pentru luneta si geamurile laterale;
- modificarea transparentei geamurilor nu se inregistreaza in cartea de identitate a autovehiculului, insa atelierele autorizate sa efectueze operatiunea de aplicare a foliei colorate, trebuie sa elibereze un document privind certificatul de conformitate si licenta emisa de Organismul de Certificare Produse al Registrului Auto Roman, iar la inspectia tehnica periodica se verifica eticheta ce contine marca de omologare a geamului precum si gradul de transparenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de inmatriculare retinut pentru folii valentino24 valentino24 am si eu o mare problema, acum cateva zile am fost oprit de un politist, dupa ce sa prezentat necorespunzator si mi-a vorbit ca si cum am fi fost amandoi pe ... (vezi toată discuția)
Folii auto livium2015 livium2015 recent am fost amendat si mi s-a retinut talonul pentru ca am folii pe geamurile laterale din fata omologate sa si celelalte din spate, dar politistului i s-au ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru folie ContSters180923 ContSters180923 Am o intrebare : mi sa luat certificatl de imatriculare pentru folie pe geamurile de pe fata. i-am aratat politistului ca sunt omologate prin bulina de la rar ... (vezi toată discuția)