Buna ziua
va rog sa ma ajutati cu urmatoarele:
1. care este modalitatea legala ca firma sa imi micsoreze salariul cu >35%, ca e criza ?
2. daca nu accept, si cer sa imi desfaca CIM cu art.65 (sa pot beneficia de domaj), firma poate refuza ?
3. daca se "incoarda" sa imi desfaca CIM cu art.61 (sa imi arate ei mie!), care e procedura? trebuie "sa imi fabrice abateri repetate", etc, sau pot, pe loc, sa "constate" ca nu mi-am facut bine treaba cu ceva, si imi desfac cu art.61?
1. La concedierea cu art.61 din Codul muncii nu exista preaviz (este o concediere din motive care tin de persoana salariatului).
2. Dar daca e vorba de concediere pe motiv disciplinar , angajatorul poate suspenda CIM pe durata cercetarii disciplinare prealabile. In cazul in care castigati un eventual proces vi se va plati si perioada de suspendare a CIM.
ok, va multumesc f mult pt raspunsuri ma intreb (retoric) ... exista firme care sa acorde drepturile cuvenite salariatilor fara atata circ si mojicie? pt ca, lucrand in constructii, mi se intampla a 2-a oara pe criza asta, si de la o firmulita, si de la o multinationala. E trist ...
similar cu ce spunea gaby76, am si eu o problema. Nu am deschis topic nou, pentru ca nu mi s-a parut necesar.
Intrebare: cum procedeaza patronul unei firme de constructii care are de lucru dar vrea sa reduca cheltuielile catre buget pentru ca incasarile sunt mici? suspenda contractele cf oug 28/2009 si continua sa tina oamenii la lucru doar 6 ore pe zi? E voie? Ca eu am fost obligat sa ma ocup de RU numai sa nu raman pe drum. Inainte de asta faceam devize si voi face si mai departe. Si cea care se ocupa de RU a fost data afara pentru ca incompetenta ei a adus un prejudiciu firmei de vreo 150 mii de lei
Cum se procedeaza la marile firme de constructii? Ca daca dau oamenii in somaj cu art 65 al 1, la primavara cand reiau activitatea nu o sa mai am posturi pe care sa ii angajez.
Si inca o problema: cum platesc zilierii? Adica cei ce vin si lucreaza 2-3 zile, vin sa ceara banii pe ce au lucrat si "dispar". Le fac contract si nu il mai inregistrez? Dar cum justific banii in conta bilitate? Inregistrez contractul odata cu angajare si a doua oara cu descacere? pai fac revisalul pulbere.
Pe scurt: cum fac sa plateasca patronul mai putini bani la stat, fara a micsora salariul "bani in mana" al muncitorului? Mi-a trasat sarcina pe care daca nu o duc la capat, voi deveni un proaspat SOMER care va trai 1 an si 3 luni din banii altora. Multumesc.
Se mai uita unii si la orele astea de duminica seara ;)
Dar problema dvs este ca din cate inteleg vi se cere sa stabiliti munca la gri si la negru.
Adica :
zilier sau nezilier, lucreaza la firma -legal are contract de munca.. si 3 zile...ca daca ii cade o scandura pe picior si ii rupe degetele, e accident de munca..
sa platesti mai putin la stat e la fel :
legal, tii oamenii in somaj tehnic, dar nu le ceri sa munceasac in acest timp ci doar ii platesti cu 75%..
mai la gri, unii zic ca prin a sta la dispozitia unitatii inseman sa lucreze ceva timp totusi.. Dar cand faci asa trebuie stiut ca iti asumi niste riscuri, procese samd...
Dar daca convingeti oamenii sa semneze de buna-voie ca sunt de caord sa le micsorati salariul cu xx%, cum i s-a intamplat domnului car a initiat topicul.. si ei semneaza acel act aditional de micsorare salariu, atunci da, veti reduce cheltuielile..... dar nu stiu cati vor mai ramane sa lucreze peste 2-3 luni acolo...