avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Declaratie de avere (functionar public)
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Declaratie de avere (functionar public)

Buna ziua.

Avem urmatoarea situatie:
2 soti casatoriti legal, amandoi cetateni romania, cu regimul separatiei de bunuri.
Unul dintre soti este functionar public, celalalt sot nu detine nici o functie publica.
Sotul care este functionar public este obligat sa completeze declaratie de avere in care completeaza toate bunurile proprii.
Sotul care nu detine nici o functie publica, nu este de acord sa comunice sau sa completeze bunurile proprii, veniturile proprii, mai ales ca aceste declaratii urmeaza sa fie facute publice pe site-ul institutiei si ANI.
Sotul care nu detine nici o functie publica invoca GDPR si refuza completarea datelor sale de identificare sau avere in declaratia publica.

Ce consecinte legale pot aparea ?

Mersi.
Cel mai recent răspuns: mitz0ne , utilizator 22:49, 2 Martie 2019
Situatie similara intamplata recent. ANI a notificat societatea la care sotia avea CIM si acestia au eliberat fisa fiscala.
Buna ziua

Fisa fiscala presupun ca s-a dus la ANI, nu la institutia unde avea CIM ca sa fie publicata pe site-ul institutiei.

In majoritatea firmelor private exista regulamente interne in care se prevede ca salariul angajatilor este confidential. Publicarea lui pe un site al unei institutii ar fi o incalcare a unui astfel de regulament, nu?

In baza se insista ca un salariu obtinut la privat sa fie publicat pe un site al unei institutii sau al ANI?

Multumesc

stef9909@yahoo.com a scris:

Situatie similara intamplata recent. ANI a notificat societatea la care sotia avea CIM si acestia au eliberat fisa fiscala.

Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2018
Mihai.Marius, utilizator
Salut,
Vad ca a ramas in coada de peste un raspuns la intrebarea dvs.
Sunt in aceiasi situatie si ma documentam. Am ajuns si aici si las un raspuns pentru posteritate.

Situatia mea:
Sotul (eu) : Angajat la privat cu CIM si cu o clauza de confidentialitate a salariului in contract. Cred ca toate firmele private au asta ori in CIM ori in regulamentul intern.
Sotia : Magistrat si va trebui sa depuna de anul asta declaratia de avere.

Problema noastra e ca eu (sotul) vreau ca salariul sa ramana confidential; sunt foarte multe motive pentru care o persoana ce activeaza in mediul privat ar dori asa ceva.

Am gasit asa:

1. "Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât în ședința de marți, 7 aprilie 2015, adoptarea unei hotărâri de principiu a Plenului prin care să se stabilească faptul că, în cazul în care soţul magistratului are obligaţia de păstrare a confidenţialităţii veniturilor, conform contractului de muncă, în declaraţia magistratului se va face menţiunea că aceste venituri sunt confidenţiale, iar actul ce conţine cuantumul veniturilor se va ataşa în plic sigilat la declaraţia de avere a celui obligat să o facă."

2. Cititi aici (pagina 23) : [ link extern ]

Practic, ANI zice acolo ca trebuie pusa suma venitului net anual realizat, dar ca in urma documentelor atasate, vor decide ei sa anonimizeze sau nu; personal nu as avea incredere.

3. Caz real: Directorul general la firma la care lucrez are sotia bugetar. Pe declaratia sotiei, in dreptul veniturilor sotului este trecut : conform contract de munca. Asta se cam bate cap in cap cu punctul 2, dar nu cred ca cei de la ANI chiar se uita ei pe fiecare act aditional depus cu declaratia de avere (pentru a decide ce e confidential si ce nu).

Eu va spun cum vom face noi (eu si sotia).

Ea va depune declaratia de avere cu toate bunurile noastre+salariul ei anual. In dreptul salariului meu anual va trece confidential sau conform contract de munca, dar va si atasa in plic sigilat fisa fiscala cu veniturile mele.

Toate cele bune sa se-adune!
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Martie 2019
mitz0ne, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia de avere ANCA20 ANCA20 Problema mea este urmatoarea :sunt sotie unui bugetar care prin lege este obligat la completarea declaratie de avere, dar de ce eu in calitate de sotie trebuie ... (vezi toată discuția)
Declarație venituri confidențiale către ani simdav1 simdav1 Sotul meu lucrează in sistemul bugetar și an de an trebuie sa declare public pe site-ul instituției veniturile familiei. Eu lucrez in sistemul privat iar ... (vezi toată discuția)
Sotii care aleg regimul separatiei de bunuri mai au obligatia ... Laura_Lau Laura_Lau Sotii care aleg regimul separatiei de bunuri mai au obligatia sa declare venitul sotului/sotiei in declaratia de avere? Cum se procedeaza in cazul in care ei ... (vezi toată discuția)