avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce facem în cazul restanțierilor, dacă nu s-a mai ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce facem în cazul restanțierilor, dacă nu s-a mai convocat nicio Adunare Generală de vreo 5 ani? Mai e posibil să li se ceară penalizări?

Ce facem în cazul în care nu s-a mai convocat nicio Adunare Generală de vreo 5 ani, mai e posibil să li se ceară restanțierilor penalizări dacă șefii Asociațiilor de Proprietari nu au ca bază hotărârile Adunărilor Generale anuale, care n-au fost convocate timp de mai mulți ani ? Penalizările trebuiesc votate anual, cu un anumit procent, de către membrii proprietari ai Asociației, altfel nu se pot impune abuziv, fără votul acestora, fără consimțământul lor !
Vedeți realitatea din unele Asociații de Proprietari din România, ai căror șefi sunt adevărați cămătari, impunând niște penalizări „criminale” ! [ link extern ] /
Ultima modificare: Marți, 17 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 19:57, 18 Iulie 2018
Am spus asta pentru că acum un an aceeași contabilă îmi zicea că Asociația noastră are contabilitatea în partidă simplă. Se poate juca cu vorbele această contabilă ? CUM AFLĂM CE FEL DE CONTABILITATE FOLOSESC ȘEFII NOȘTRI (PENALI), CE ELEMENTE NE AJUTĂ SĂ DEPISTĂM AȘA CEVA ?
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este nimic de "depistat" si nimic secret. In cazul contabilitatii in partida simpla evidenta se tine pe jurnale registru (Registru de Incasari si plati). In cazul contabilitatii in dubla partida documentul reprezentativ este "Balanta de Verificare" insotita de documente explicative (Registru si Jurnal de Casa, Jurnal de Banca, Balanta de Furnizori...etc), adica o evidenta asemanatoare cu cele pentru societati comerciale. Alegerea modalitatii de evidenta apartine contabilului si amandoua sunt legale. Trecerea dela Contabilitate Simpla Partida la Contabilitate Dubla Partida se poate face numai la sfarsitul anului odata cu inchiderea unui exercitiu fiscal. Nu ar fi mai bine daca toata lumea si-ar platii la timp sumele datorate de maniera la care sa nu mai apara problema penalitatilor ? Parca ar fi o solutie mai buna.
viorel55 a scris:
(...) Nu ar fi mai bine dacă toată lumea și-ar plăti la timp sumele datorate de maniera la care sa nu mai apară problema penalităților ? Parca ar fi o soluție mai bună.

Ar fi mai bine ceea ce spuneți dvs., dar ce ne facem dacă am depistat, inclusiv în Instanță (prin Expertiză Contabilă Judiciară), faptul că „șefii” Asociației noastre ne-au calculat ilegal sumele cerute de ei pe listele de plată (ne-au înșelat, fără dubii) ?
În acest caz, implicit și penalizările nu pot fi legal calculate și se poate vorbi chiar de fapta penală de Înșelăciune (art.244 din Noul Cod Penal).
La fel, dacă „șefii” Asociației nu aduc dovada că sumele s-au cerut de către proprietari doar în cadrul Adunărilor Generale, acele sume vor fi declarate ilegale și vor fi stornate (sunt destule Precedente Judiciare pe această temă).
N.C.P. Art. 244. Înșelăciunea.
(1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iulie 2018
flory_mr, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu vad si o alta rezolvare.Puteti convoca dvs o adunare generala..cu un convocator,discutati cu proprietarii si alegeti-va alta conducere.Odata cu noua conducere, votati si penalitatile,fondul de reparatii.
Așa o fi cum ziceți dvs., dar și mulți alții, dar ce ne facem dacă acești așa-ziși șefi ai Asociației au dosare penale, vechea conducere având finalizat un dosar penal anchetat din 2014, în care s-au găsit mai multe fapte penale, în special o Delapidare de 54.000 de lei ?
Și actuala conducere are dosar penal (vreo 10 proprietari au făcut plângeri penale), păgubindu-ne lună de lună.
Problema e că proprietarii, de silă și sătui că nu sunt ascultați, nu mai vor să vină la Adunările Generale. Anul trecut, la prima așa-zisă Adunare Generală au fost prezenți ... 0,9% din totalul proprietarilor Asociației noastre, deci la noi totul e ilegal !
Ultima modificare: Luni, 16 Iulie 2018
flory_mr, utilizator

Alte discuții în legătură

Dacă nu s-a convocat nicio adunare generală timp de mai mulți ani, și în lipsa bugetelor anuale, sumele cerute pentru fondurile comune ale asociației nu trebuiesc returnate proprietarilor ? flory_mr flory_mr Dacă în Asociația noastră de Proprietari nu s-a convocat nicio Adunare Generală timp de 5 ani (unii șefi de Asociații de Proprietari din România n-au ... (vezi toată discuția)
Noua lege a asociațiilor de proprietari flory_mr flory_mr Articolul 53 din noua Lege a Asociațiilor de Proprietari este criminal pentru șefii multor Asociații, mai ales dacă în cadrul acestora sunt peste 100 de ... (vezi toată discuția)
E legal ca într-o asociație să se ceară fonduri diverse fără vreo hotărâre a adunării generale ? ionica1980 ionica1980 Cer răspunsuri avizate, bazate pe realitate, în special pe legile din domeniul Asociațiilor de Proprietari, dar și ale celor din domeniul fiscal, pentru ... (vezi toată discuția)