avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ROI- obligativitate si aducere la cunostina
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ROI- obligativitate si aducere la cunostina

Buna ziua,

Probabil ca s-a mai discutat acest subiect dar vreau sa fiu sigura.

1. Cand este obligatorie existenta ROI-ului?
2. Cum este adus la cunostinta angajatilor: prin afisare sau poate fi si semnat? Care e metoda este cea mai sigura pentru a nu fi contestat ROI-ul?
3. Temeiul legal

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 17:05, 4 Noiembrie 2009
Eu am intocmit un tabel semnat de angajati ca dovada de luare la cunostinta de prevederile ROI. Dovada se poate face si prin dovada afisarii ROI la sediul angajatorului.
De asemenea cred ca nu e interzis ca pt un angajat nou, sa i se aduca la cunostinta de prevederile ROI in momentu semnarii CIM, iar in CIM sa fie trecuta o clauza ca angajatul a luat la cunostinta de ROI si se obliga sa il respecte.
Deci pana la urma, ca sa fim angajati trebuie sa fim de acord cu ROI indiferent de obligatiile si drepturile specificate in acesta ?

leonora
Nu, nu trebuie sa fiti de acord.
Trebuie doar sa respectati acele obligatii care sunt legale.
Pentru cele nelegale, puteti fie sa nu le respectati, fie sa actionati angajatorul in judecata pentru anularea lor.
oricum, semnarea de catre salariati a ROI nu insemna decat ca au luat la cunostiita, si nu ca sunt de acord cu el, sau ca renunta la drepturile lor protejate de lege (orice astfel de renuntare este nula).

In ceea ce priveste semnarea, refuzul unui angajat sa semneze ROI de luare la cunostiinta il constat prin proces verbal semnat de doi martori, si gata.

p.s. Intrucat Regulamentul de ordine interioara chiar asta stabileste, ordinea interioara, asa cum intelege angajatorul sa o organizeze (este dreptul si prerogativa lui sa organizeze activitatea pe care o plateste), nu trebuie sa va simtiti nedreptatiti pentru ca ROI are mai multe obligatii decat drepturi pentru salariat. Este firesc sa fie asa, iar drepturile dvs. de salariat sunt oricum stabilite printr-o multime de legi si institutii juridice (codul muncii, protectia muncii, concedii medicale, asigurari medicale, ITM, Directia de munca, etc., etc. )

p.s. 2 Parerea mea este ca, in afara de faptul ca exprimarea este putin neobisnuita (n-am mai auzit de "imbracat frumos" pana acum, poate doar "decent", iar acordul cu deciziile companiei este cel mult ridicol si in nici un caz acea clauza nu produce efecte juridice), ROI-ul dvs. nu este de speriat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Articolele din codul muncii care vorbesc despre roi ina_enache ina_enache Buna ziua Imi puteti spune care sunt articolele din Codul Mncii care vorbesc despre Regulamentul de ordine interioara, despre aplicabilitatea lui, ... (vezi toată discuția)
Regulament intern anne_david anne_david Buna ziua, ce formalitati trebuie intocmite pentru ca regulamentul intern sa fie legal? (inregistrare la ITM...) Multumesc (vezi toată discuția)
Ore reduse si spor de vechime Marcel_k Marcel_k Intr-o firma particulara se poate reduce programul de lucru la 7 ore la muncitori, iar la birouri program normal de 8 ore? In regulamentul de ordine ... (vezi toată discuția)