avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Obligativitatea termenului de valabilitate produs ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Obligativitatea termenului de valabilitate produs ambalat la locul in care se vinde

Buna seara,
Pentru produsele alimentare prezentate nepreambalate la
vânzare către consumatorul final sau către unitățile de
restaurație colectivă sau pentru produsele alimentare ambalate
în locul în care sunt vândute la cererea cumpărătorului sau
preambalate în vederea vânzării lor directe in Romania este obligatoriu sa se specifice pe eticheta de produs termenul de valabilitate?
Cel mai recent răspuns: morty , utilizator 00:34, 7 August 2018
Orice aliment nepreambalat, prezentat spre comercializare consumatorilor ori agenţilor economici care prepara hrana pentru populaţie, trebuie să aibă înscrise denumirea conform prevederilor legale şi data durabilităţii minimale sau data limita de consum. Înscrierea se face pe produs, pe un afiş, anunţ sau în orice alta forma fără risc de confuzie.
(Norme Metodologice din 7 februarie 2002 privind etichetarea alimentelor)
Ce e aceea restaurație colectivă? E un termen nou pentru mine. Mulțumesc
Daca termenul de valabilitate este inscriptionat pe un afis in fata produsului, dat atunci cand iti pune produsul intr-o caserola si iti cantareste produsul, pe eticheta eliberata se specifica doar data ambalarii, fara termenul de valabilitate, nu constituie contraventie?
Nu. Asa cum a specificat Cornel Vasile, pentru produsele comercializate vrac este suficient sa existe afisata data durabilitatii minimale. Denumirea de termen de valabilitate in acest caz este improprie. Este valabil si pentru mancarea gatita comercializata la "raioanele cu servire asistata".
Nu inteleg de ce pentru carne tocată pe eticheta care mi se aplica pe caserole exista data angajării si termenul de valabilitate iar pentru sport afumat cred, mi se aplica doar data angajării fără termen de valabilitate, deși în ambele cazuri exista afis în fața produsului cu tv.

Adrian Dimitriu a scris:

Nu. Asa cum a specificat Cornel Vasile, pentru produsele comercializate vrac este suficient sa existe afisata data durabilitatii minimale. Denumirea de termen de valabilitate in acest caz este improprie. Este valabil si pentru mancarea gatita comercializata la "raioanele cu servire asistata".

Alte discuții în legătură

Lege 321/2009 antonia_m09 antonia_m09 Buna ziua, Am o mare nelamurire vis a vis de contestata lege 321/2009 privind comercializarea prod.alimentare. Imi puteti spune ce produse intra in categoria ... (vezi toată discuția)
Termenul de valabilitate este obligatoriu la produsele ambalate vrac in magazin? morty morty Buna ziua, Am facut o reclamatie la Anpc, cu privire la un produs vrac cumparat din supermarket care nu avea trecuta data de valabilitate pe eticheta ... (vezi toată discuția)
Legalitatea masurilor de remediere greensea greensea Buna ziua Am avut un control de la Directia sanitara veterinara in urma caruia mi s-a interzis sa mai vand carne de pasare si peste vrac si ca toate produsele ... (vezi toată discuția)