avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Facturare persoane fizice si firme
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Facturare persoane fizice si firme

Va salut. Am si eu cateva nelamuriri. urmeaza sa incep a-mi factura serviciile foto-video. dar am cateva nelamuriri ca si SRL neplaritor de TVA.
1. pentru prestarea serviciilor pentru persoane fizice, cum pot emite factura? sau, pot emite factura? am nevoie obligatoriu de casa de marcat? ce trebuie sa emit pentru o persoana fizica?
2. pentru prestarea serviciilor la firme, ce trebuie sa fac?am nevoie obligatoriu de casa de marcat? dupa prestarea serviciilor trebuie sa emit doar factura, bon fiscal, chitanta?
Ultima modificare: Luni, 30 Iulie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 18:37, 31 Iulie 2018
Si daca e cash si daca nu. Nu puteti evita folosirea casei.
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil
am un coleg care indiferent ca presteaza pentru persoana fizica ori firma, emite doar factura sau factura insotita de chitanta. atat. expert contabilul lui asa ii face hartiile. spune ca e ok. si am intrebat si contabilul de la o firma mare din tara si spunea ca e ok asa.
Eu am pus textul din norme unde mi se pare destul de clar. Daca altii au alta parere, este optiunea lor. Posibil ca cei care v-au dat raspunsul sa nu fi stiut ca d-voastra aceti SRL. Deci nu va aflati sub incidenta art din Norme, desi si acolo e discutabil:

Art. 15. - Intră sub incidenţa prevederilor art. 2 lit. f) din ordonanţa de urgenţă profesiile liberale, sub toate formele de organizare care nu implică crearea unei societăţi potrivit Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cum ar fi, fără însă a ne limita la acestea, cele desfăşurate de către medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, precum şi de alte persoane fizice care prestează servicii cu caracter profesional în domeniul ştiinţific, literar, artistic şi educativ.

In Codul Fiscal se reglementeaza ce inseamna acest caracter profesional, dar e vorba strict de persoane fizice, nu SRL-uri:

(2) Constituie venituri din profesii liberale veniturile obținute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective.
Norme:
(8) În sensul art. 67 alin. (2) din Codul fiscal, în categoria venituri din profesii liberale sunt cuprinse, cu titlu de exemplu, veniturile obținute de către: medici, avocați, notari publici, executori judecătorești, experți tehnici și contabili, contabili autorizați, auditori financiari, consultanți fiscali, arhitecți, traducători, sportivi, precum și alte persoane fizice cu profesii reglementate în condițiile legii....
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa de marcat sylver30 sylver30 O persoana fizica autorizata ( traducator autorizat ) este nevoita sa emita bon fiscal pt persoanele fizice, dar pt persoane juridice ? (vezi toată discuția)
Cmi- chitante sau casa de marcat? cactusul cactusul As vrea sa stiu daca intr-un cabinet stomatologic (CMI), pentru lucrarile efectuate pacientilor, este corect sa se taie chitante pentru plati efectuate cu ... (vezi toată discuția)
After school -casa de marcat renzso renzso Buna ziua! Sunt intr-o dilema totala. In urma cu 2 sapt am infiintat un PFA , domeniu de activitate -alte forme de inv-meditator, cod caen 8559, pentru a ... (vezi toată discuția)