avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dreptul proprietarului de a avea acces la orice ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dreptul proprietarului de a avea acces la orice document referitor la calculul întreținerii.

Am cerut în scris detalierea, cum prevede legea 230, a sumelor afișate la avizier referitoare la salariile angajaților și cheltuielilor administrative și a documentelor în copie sau prin e-mail ce stau la baza acestora. Nu mi s-au furnizat copiile respective, raspunzindumise sa ma duc la biroul adm.sa le vad. Precizez că de ani de zile am incercat acolo in birou sa mi se arate ceva,dar nu a fost posibil. Acum mă cheamă acolo sa ma aburească din nou. Mă puteți lămuri daca aceste documente se pot trimite în copie la cererea proprietarului, sau sint atît de private ? Dar cum sa fie super- private daca prin lege noi proprietarii avem acces la ele? Legea nu specifica felul accesului daca numai cu privirea sau se pot furniza și în copie. Va rog, lamuriti-ma. Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: eugarizan , utilizator 17:34, 10 August 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Avocat Carmen MATEI a scris:

Se pot comunica si in copie,

Nu exista dispozitie in vigoare care sa prevada obligatia asociatiei de proprietari de a elibera copii ale documentelor
Legiuitorul a prevazut
L nr 230/2007
Articolul 10
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.
(2) La solicitarea scrisa a proprietarului, presedintele si administratorul asociatiei de proprietari au obligatia sa elibereze in scris o adeverinta prin care sa prezinte situatia cheltuielilor privind intretinerea, defalcate pe datoria de baza si penalitati, precum si modalitatea de calcul al penalitatilor.

Proprietarii au acces la documentele asociatiei,pe care le pot fotocopia inclusiv cu telefonul mobil,ulterior acestea putand fi listate
In linkul postat se concluzioneaza ca proprietarii pot solicita
"A putea" nu este sinonim cu 'obligatie'
Cum nu exista dispozitie imperativa,majoritatea presedintilor de asociatie refuza sa puna la dispozitie copii dupa documentele solicitate de catre locatari
Verificati pe sectiunea asociatii,exista topic initiat de catre un avocat care se confrunta cu situatia de refuz eliberare copii dupa documentele asociatiei de proprietari
vali m a scris:
... solicitați să le puteți fotografia dvs. la sediul asociației.

Citiți postarea mea de mai înainte în care am dat o soluție rapidă și ne-costisitoare - pentru a avea documente dorite ale Asociației, e bine să veniți cu un Laptop, plus un scaner sau copiator (dacă le aveți - eu am un Canon) și așa copiați rapid orice document doriți, ca poză sau imprimat direct pe hârtie. Eu aleg să le am ca și poze, pentru că am un program care face orice act scanat, mult mai clar și mai luminos.
E bună și soluția fotografierii acelor documente, dar pozele nu vor fi clare și vor lua mai mult timp și efort !
Domnilor, îmi cer mii de scuze, dar nu mai înțeleg nimic. Adică proprietarul poate face poze la documente? Pai daca nu i se dau copii xerox, cum credeți că îl va lăsa să facă fotografii? Scopul lor este sa nu aibă omul dovezi in mina. Dar, sa zicem că vreunul reușește să pozeze documente, aceste poze sint valabile in instanta? Mulțumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ Ynocentta
Daca veti citi mai cu atentie ceea ce scriu nu mi-ati rastalmaci cuvintele. Nu am scris ca au obligatia de a comunica in copie, ci pot comunica si in copie.
Cand am reprezentat interesele clientilor mei raportat la activitatea asociatiei, mi-au fost comunicate acte prin mai multe modalitati: in scris (prin posta, cu confirmare de primire si continut declarat, precum si certificate pentru conformitate cu originalul, pentru ca asa am solicitat in mod expres), precum si pe online, e-mail. Fotocopierea este de evitat, intrucat in acest fel oricine se poate apara ca ti-au fost puse la dipozitie actele solicitate si tu ai efectuat doar copiile pe care le-ai dorit, desi poate in realitate nu ti-au fost prezentate toate actele solicitate si trebuie sa iti iei orice masura de precautie.
De altfel, prevederea legala pe care ati postat-o Dvs. se poate interpreta prin ceea ce inseamna "acces" - studiu acte, xerocopiere, fotografiere, iar Dvs. o interpretati in sensul doar de fotocopiere.
Totodata, in situatia unui refuz al presedintelui de a pune la dispozitia locatarului actele solicitate, exista posibilitatea de a se adresa mai departe cu sesizare la institutiile/autoritatile abilitate, astfel incat nu descurajati persoanele ca in lipsa unei dispozitii imperative se refuza de regula un astfel de drept, intrucat un astfel de comportament pe care il adopta majoritatea administratorilor sau presedintii asociatiei de proprietari nu mai trebuie a fi tolerat.
O dupa-masa frumoasa!
Ultima modificare: Joi, 2 August 2018
Carmen MATEI, utilizator
Ca să n-o mai lungim și să fim mai eficienți, voi arăta conținutul Legii 230/2007, art.10:
(1) Proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea Asociaţiei şi au acces, la cerere, la ORICE document al ei. (2) La solicitarea scrisă a proprietarului, preşedintele şi administratorul Asociaţiei au obligaţia să elibereze în scris o adeverinţă prin care să prezinte situaţia cheltuielilor privind Întreţinerea, defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul al penalităţilor.

➤ CRED CĂ ȘI YNOCENTTA, DAR ȘI RESTUL ROMÂNILOR ÎNȚELEG CE ÎNSEAMNĂ „Au acces la ORICE document al Asociației.”
Astfel, legea ne permite, fără comentarii, să putem consulta, dar și foto-copia orice act care e în custodia Asociației (pozarea filelor din dosarele civile e permisă la Judecătorii sau Tribunale) - contracte, devize, liste de plată, conturi bancare, decizii ale Comitetului Executiv ... deci tot ce e document aflat la sediul Asociației sau în custodia șefilor Asociației.
Nu înțeleg de ce șefii Asociației tot ne întreabă punctual ce acte dorim ? Le-am tot repetat că legea îi obligă să ne dea ORICE document al Asociației, deoarece acestea sunt și în proprietatea noastră.
Dacă refuză, înseamnă că au multe de ascuns, posibile fapte penale !

Alte discuții în legătură

Avem dreptul să cerem foto-copierea oricărui act al asociației, mai ales contractele celor care conduc asociația (se pot anonimiza datele personale din acestea) ? flory_mr flory_mr Poate să-mi răspundă cineva dacă avem dreptul să cerem, conform H.G. nr.1588/2007, art.12, A, lit. c și d (implicit, conform Legii 230/2007, art. 10), ... (vezi toată discuția)
Proprietarii au dreptul să aibă acces la orice contract aflat într-o asociație, conform legii 230/2007, art. 10 ? ionica1980 ionica1980 [b]ÎNTREBARE:[/b] Este considerat un Abuz în Serviciu faptul că președintele Asociației (care nu e proprietar în Asociație, încălcând Legea ... (vezi toată discuția)
Primăria refuză controlul în asociațiile reclamate, cu toate că a fost somată și de prefect, încălcând legile. ionica1980 ionica1980 Ce acțiuni pot întreprinde membrii unei Asociații de Proprietari alcătuite din sute de proprietari, dacă [b]inspectorii Primăriei refuză să aplice mai ... (vezi toată discuția)