avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Retragerea sprijinului politic
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Retragerea sprijinului politic

Fac parte din partidul PXX si sunt consilier local. La urmatoarea sedinta de consiliu apare pe ordinea de zi un proiect prin care Consiliul Local este informat ca consilierului "Vasile" din partidul PYY i s-a retras sprijinul politic. Nu doresc sa votez acest proiect. Este posibil? sau consilierul "Vasile" isi pierde mandatul indiferent de rezultatul votului. Multumesc anticipat si astept un raspuns cat se poate de repede intrucat luni este sedinta cu pricina.
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 01:05, 21 Noiembrie 2009
legea nr. 393/2004
"ART. 9
(1) Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează la data declarării ca legal constituit a noului consiliu ales.
(2) Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri:
a) demisie;
b) incompatibilitate;
c) schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială, inclusiv ca urmare a reorganizării acesteia;
d) lipsa nemotivată de la mai mult de 3 şedinţe ordinare consecutive ale consiliului;
e) imposibilitatea exercitării mandatului pe o perioadă mai mare de 6 luni consecutive, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege;
f) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate;
g) punerea sub interdicţie judecătorească;
h) pierderea drepturilor electorale;
h^1) pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales;
i) deces.
(2^1) Cazul prevăzut la alin. (2) lit. h^1) se aplică şi viceprimarului.
ART. 12
(1) În toate situaţiile de încetare a mandatului înainte de expirarea duratei normale a acestuia consiliul local sau consiliul judeţean, după caz, adoptă în prima şedinţă ordinară, la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean, o hotărâre prin care se ia act de situaţia apărută şi se declară vacant locul consilierului în cauză.
(2) Hotărârea va avea la bază, în toate cazurile, un referat constatator semnat de primar şi de secretarul comunei sau oraşului, respectiv de preşedintele consiliului judeţean şi de secretarul general al judeţului. Referatul va fi însoţit de actele justificative."
Dvs. puteti vota dupa cum doriti, insa, mandatul consilierului local, va inceta oricum pentru ca, in cazul votului negativ, proiectul de hcl se va respinge. Respingerea... se va constata prin hcl, adoptata cu votul majoritatii consilierilor. In acest caz, HCL, fiind contrara dispozitiilor legale, nu va fi contrasemnata de secretar... :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare de consiliu local nelegala pedacipro pedacipro sunt consilier local intr-o comuna din judetul vaslui si as vrea sa va prezint o situatie mai speciala... in luna martie au fost adoptate o serie de hotarari ... (vezi toată discuția)
Ce urmari are excluderea unui consilier local din partidul care l-a sustinut? dan  constantinescu dan constantinescu cu respect. am o nelamurire. un domn consilier local a fost exclus din partidul din care facea parte. adresa partidului a ajuns tarziu, nu a fost introdus ... (vezi toată discuția)
A fi sau a nu fi consilier local aura_s aura_s vis-a-vis de pierderea calitataii de consilier local, ce se intampla cand, avand un act oficial de excludere din partid, Consiliul Local nu vrea sa ia act de ... (vezi toată discuția)