avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... La noi în bloc se montează detectoare de gaze. Ce ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

La noi în bloc se montează detectoare de gaze. Ce măsuri se pot lua împotriva celor care nu vor acest lucru?

IN bloc se monteaza aceste detectoare de gaze.( Acum cateva luni s-a facut aceea verificare obligatorie la 2 ani la gaze si pentru ca in bloc nu exista acei senzori a fost respinsa,) Ce masuri se pot lua impotriva celor care nu vor sa isi monteze aparatele? Am inteles ca pentru a nu avea probleme cu Distrigaz tot blocul trebuie sa aiba acei senzori
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:27, 29 Noiembrie 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Montarea detectorului automat de gaze este obligatorie doar în situația în care operatorul economici autorizat ANRE constată, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare a gazelor naturale,
Totodată, pentru clarificarea unor aspecte relevante în acest context, trebuie stiut ca prevederile oricărui act normativ din România îşi produc efectele după data intrării în vigoare a acestuia şi nu pot fi aplicate retroactiv, fapt confirmat de dispoziţiile art. 15, alin. (2) din Constituţia României, respectiv „Legea dispune numai pentru viitor [...]”.
Astfel, în acest context, considerăm că, în situaţia în care instalaţia de utilizare a gazelor naturale a fost proiectată, executată, recepţionată şi pusă în funcţiune anterior intrării în vigoare a prevederilor Normelor Tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate în Ordinul MEC nr. 58/2004, precum și a Normelor tehnice şi, în prezent, nu sunt efectuate modificări față de documentația tehnică inițială, operatorul economic autorizat ANRE care efectuează verificarea şi/sau revizia tehnică analizează situaţia locală şi decide, în consecinţă, dacă respectiva instalație de utilizare funcționează în condiții de siguranță, luând în considerare prevederile legale în baza cărora a fost întocmită și avizată documentația inițială.
Deci cei care au facut revizia tehnica, pe baza documentatiei care a stat la baza constructiei imobilului, au constatat modificari la instalatia de gaze, fata de proiectul initial, si daca aceasta nu functioneaza in conditii de siguranta, abia atunci motivat, poate solicita instalarea acestor cutiute din plastic. In rest este excrocherie made in Romania. (pentru cladirile construite inainte de 2004.
Obligativitatea montării detectoarelor de gaze a apărut pentru prima dată în cadrul prevederilor pct. 8.3 din Normele tehnice pentru proiectarea și executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, aprobate prin Anexa 1 la Ordinul M.E.C nr. 58/2004, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 173 bis din 27 februarie 2004, cu modificările și completările ulterioare.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din nou, inca un raspuns care nu foloseste la nimic, ba dimpotriva - strica!
D-voastra care sunteti impotriva detectoarelor de gaz sunteti exact ca si cei care considera ca vaccinurile sunt apa de ploaie! As putea sa bag mana in foc ca majoritatea asta si credeti despre vaccinuri!
Detectorul respectiv de gaz, "cutiuta de plastic" care "piuie" cand simte gaze naturale sau monoxid de carbon, va taie si gazul de la intrarea in apartament.
Orice teava de gaz este formata din coturi cu filet (nu sunt sudate!). Imbinarile sunt izolate cu canepa. Avand in vedere natura uscata a fluidului (mai exact a gazului metan) care trece prin tevi, precum si a unei posibile proaste executii, canepa se poate usca, izolatia nu mai este eficienta, iar imbinarea scapa gaz. Nu iti dai seama ca scapa gaz, pentru ca se intampla ca aditivii odoranti sa lipseasca, sa fie in concentratie prea mica sau pur si simplu sa se acumuleze in partea de sus a camerei. Si faci BUM cand aprinzi becul! Simplu!
Nu va montati detectoare de gaz! Eu sincer as lua toate semnele de genul "NU VA APLECATI PESTE BALUSTRADA" - oricum copiii nu stiu sa citeasca. As lasa selectia naturala sa isi faca treaba! Poate asa vom reusi sa supravietuim ca si specie...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pana la urma ce-i rau sa aveti detector de gaze si sa fiti protejat in caz de scapari de gaze...vedeti si la TV cate situatii neplacute au fost pe aceasta tema...Eu mi-am pus acum 2 ani detector de gaze cu 250 lei, desi am din 2004 centrala termica si termopane...si nu am avut nicio problema...la noi in bloc toti au centrale de apartament si si-au montat detectoare de gaze...in general lumea a fost destul de receptiva pe aceasta problema...pana la urma este vorba de siguranta noastra...care cred ca merita 250 ...300 lei. Astfel nu veti avea probleme cu nimeni nici din asociatie, nici de la distrigaz cu ocazia reviziilor la 2 sau 10 ani...Iar detector de gaze puteti monta cu orice firma autorizata...vedeti pe net la d-vs. in localitate firme autorizate in acest sens ( si eu am pus cu o firma autorizata, nu cu cei de la distrigaz...).
D-le Popa Gheorghe, mesajul mi l-ati adresat mie?

Este tarziu si nu mai pot citi acum, insa din cate am citit, inclusiv aici pe forum, suntem obligati sa ne punem detectoare toti cei care avem gaze in casa si geamuri de termopan cu grosimea mai mare de 4 mm. Asa este?

Va rog sa ma scuzati ca nu am citit linkul pe care mi l-ati dat, Il voi citi maine dimineata. Multumesc mult!
draftacristi, adydeac

sunt niste probleme:
1. conducta de gaze este foarte buna, facuta de profesionisti si verificata de engie, sansa de a veni niste amatori "acreditati" si de a o strica exista. deci mai bine ar lasa-o asa cum este.

2. detectorul nu costa 350 de lei, ci, conform celor de la engie, este 250 lei / luna timp de 3 luni, adica mai mult decat contractul de service pentru centrala / 2 ani !!!

firmele pirat acreditate de ANRE cer mai putin, insa mai putin inseamna si mai prost.
daca nu vrei sa risti prea tare sa sara in aer, trebuie sa lucrezi cu engie.

3. din punctul meu de vedere acest detector este absolut inutil. se puteau gasi metode mai elegante de a fura banii din buzunarul n0stru. de ex. a mari pretul / m3 de gaz si a imparti prada cu ANRE, insa ANRE par veniti din gaura neagra a comunismului.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2018
jlvera, utilizator

Alte discuții în legătură

Instalare senzor gaz si electrovalva Rozalia99 Rozalia99 Buna ziua, Administratorul blocului in care locuiesc a apelat la o firma autorizata pt. ca sa monteze electrovalve cu senzori pt. depistarea scurgerilor de ... (vezi toată discuția)
Comitetul asociației face achiziții fără consultarea proprietarilor. din punct de vedere legal, au voie sa facă asa ceva? mmconstantin mmconstantin Buna ziua! Comitetul asociatiei de proprietarii ia decizii privind modernizare lift, schimbare motor, cumparare detector de gaz fara a consulta ... (vezi toată discuția)
Detector de gaze aura19731991 aura19731991 buna ziua.este obligatoriu sa ne montam in apartament detector de gaze si valva de inchidere?cei de la gaze au venit la usa spunind ca este obligatoriu si ca ... (vezi toată discuția)