avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care este deosebirea de interpretare juridică dintre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care este deosebirea de interpretare juridică dintre prevederile art.38, al. (2) ”părțile comune pot fi utilizate de către terți” și cele ale art.43 ”părțile comune pot fi atribuite proprietarilor”, din Legea 196/2018?

Care este deosebirea de interpretare juridica dintre prevederile art.38, al.(2) ”partile comune pot fi utilizate de catre terti...” si cele ale art.43 ”partile comune pot fi atribuite proprietarilor...” din Legea 196/2018.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: florinm. , utilizator 12:40, 17 Septembrie 2018
Nu este cazul sesizarii CCR.
Un membru de familie al proprietarului, locatar in condominiu, se incadreaza la categoria terti dar adunarea generala este cea care hotaraste cuantumul chiriei si fara a se considera discriminare, nu exista nicio restrictie sa stabileasca chirii diferite pentru proprietari si terti.
Cine considerati ca va face cerere, proprietarul sau membrul de familie?
Adunarea generala este cea hotaraste utilizarea partii comune, astfel ca proprietarii pot hotari ca de aceasta facilitate sa beneficieze un singur membru al familiei proprietarului.
De altfel se precizeaza ca "Fiecare proprietar din condominiu poate folosi, (...) părțile comune, fără a aduce atingere drepturilor celorlalți proprietari ...".
Se evita in acest mod animozitatile dintre proprietari.
In general este vorba de utilizarea subsolului pentru boxe unde isi depoziteaza proprietarii gospodari muraturile si butoaiele cu v.arza.
Unii au familie numeroasa si au nevoie de spatiu mai mare, vor doua boxe, si pentru borcanele cu zacusca!
Pentru proprietari chiria poate fi modica, pentru terti de 10 ori mai mare si nu este discriminare ci "economie de piata", :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Septembrie 2018
cyan, moderator
Diferenta este ca art 38 se refera la utilizarea/folosirea partilor comune (la un loc cu ceilalti proprietari) pe cand art 43 se refera la folosința exclusivă.
Adica, de exemplu:
- in primul caz e vorba daca sa-i dau voie vecinului Georgica de peste drum (un tert oarecare) sa treaca prin ograda asociatiei nostre (parte comuna) ca sa ajunga mai repede la statia de autobuz (in loc sa ocoleasca pe alte 2 strazi); asta nu inseamna ca ii dau curtea in folosinta exclusiva;
- in al doilea caz e vorba despre datul in folosinta exclusiva a unei parti din proprietatea comuna unui/unor proprietari din condominiu (nu unor terti) ; aici ceilalti proprietari nu mai au drept de folosinta al acelei parti - de exemplu o uscatorie sau o parte din holul de pe un etaj la care se restrictioneaza accesul celorlalti proprietari.

Edit: intre timp mesajul de mai sus a fost modificat integral a.i. ce urmeaza nu mai are sens.
[s]Din fuga calului nu gasesc in lege unde scrie ceva despre "Un proprietar este obligat sa reinoiasca contractul anual". Sau nu e in legea asta ci in alta?[/s]
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Septembrie 2018
CipM, utilizator
Aș avea și eu o curiozitate legată de subiect: în condominiile în care nu există asociație de proprietari (iar șansele ca o astfel de asociație să se constituie într-un viitor predictibil sunt aproape nule), cum se reglementează aceste situații?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit prevederilor codului civil referitoare la proprietate comuna art. 631-686 si coproprietatea fortata, art. 634-645.

[ link extern ]

[ link extern ]

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform Legii nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor (în vigoare de la 28 septembrie 2018) , respectiv: „Art. 104. - (1) În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, asociaţiile de locatari din condominiile ale căror unităţi de proprietate individuală au fost dobândite în proprietate în condiţiile legii şi care nu au fost reorganizate în asociaţii de proprietari au obligaţia să se reorganizeze în conformitate cu prevederile prezentei legi.” [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Asociația poate închiria spatiile comune pe termen determinat? ... GCucu GCucu Asociația poate închiria spatiile comune pe termen determinat? Prin hotărârea adumarii generale s-a stabilit închirierea pentru cel mult un an a unor ... (vezi toată discuția)
Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari, 110 apartamente. in curtea ... Cutzache70 Cutzache70 Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari, 110 apartamente. In curtea interioara s-au amenajat 32 de locuri de parcare pentru care lunar, cei care parcam mașinile (pe ... (vezi toată discuția)
Uscator de bloc. bună ziua, locuim într-un bloc care are la et 4, chiar perete ... Abigail D Abigail D Bună ziua, Locuim într-un bloc care are la et 4, chiar perete în perete cu apartamentul nostru, uscător de rufe. Foștii proprietari au folosit uscatorul ... (vezi toată discuția)