avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie de cresterea a copilului pentru cetateni ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie de cresterea a copilului pentru cetateni straini

Buna ziua.
Am nevoie de o indrumare.

De ce documente este nevoie si care este procedura pe care trebuie sa o urmeze un cetatean strain, care indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania?
Mentionez ca doamna este deja insarcinata in 8 luni, dar nu a facut nici un demers.

Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:05, 27 Septembrie 2018
1. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de aceasta este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

art. 12
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se acordă în situația în care solicitantul îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) este cetățean român, cetățean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reședința pe teritoriul României;
c) locuiește în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora.
....

2. Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, reprezentând indemnizație sau stimulent de inserție, și documentele din care rezultă îndeplinirea condițiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei, orașului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului București pe raza căreia solicitantul își are domiciliul sau reședința.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua Marcela ionut Marcela ionut Care ar fi data reintoarcerii la munca, copilul implinind 2 ani pe 9 oct 2018 ,excluzand stimulentul de insertie, multumesc (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Ionutnext Ionutnext Cum se procdeaza pentr.u a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Conditii acordare concediu de crestere a copilului 2018 roxanas21 roxanas21 Buna ziua! Am o intrebare referitoare la Concediul pentru cresterea copilului. Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca parintele care urmeaza ... (vezi toată discuția)